316 дни до ЕВРО 2024: Футболният еднорог, който качи Гърция на Олимп

3880
316 дни до ЕВРО 2024: Футболният еднорог, който качи Гърция на Олимп
Снимка: Колаж Actualno

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

В световната митология има много мистични животни, твари и необясними явления. Такива са вампирите, духовете, самодивите, валкириите и какво ли още не. Такова мистично животно е и еднорогът – кон с рог на главата, който никой, никога не е виждал или докосвал. От хилядолетия хората вярват, че еднорогът съществува, въпреки че няма данни за това. Те обаче вярват, а именно вярата движи човечеството напред.

Националният отбор на Гърция успя да „хване“ своя еднорог. Направи го преди близо 20 години, когато спечели Европейското първенство по футбол за първи път в историята си. Тогава южните ни съседи бяха определяни като аутсайдер. Като отбор, който ще отпадне още в групите на надпреварата в Португалия. Никой обаче не знаеше за съществуването на техния „еднорог“ - Ангелос Харистеас.

Еднорогът на Гърция

Според дебелите книги еднорогът е символ на чистотата, невинността и силата. Тези горди създания са изключително независими и известни с това, че трудно се улавят и опитомяват. Легендите твърдят, че единствено девица може да опитоми еднорог. Само тя ще може да обуздае неговия нрав и може да го направи „подвластен“ на нейната воля. Националният селекционер на Гърция Ото Рехагел обаче обори това твърдение.

Ото Рехагел

През 2004-та германският специалист бе наясно, че не разполага с отбор, пълен със звезди. Вероятно е бил наясно и с това, че не разполага с отбор, който да се бори за излизане от групите. Въпреки това Гърция успя да направи нещо невиждано – триумфира с европейската титла. В основата на всичко бе еднорогът на Рехагел – Ангелос Харистеас. Отборът на германеца бе здрав, подреден и много добре подготвен, но дори и играчите едва ли са вярвали какво могат да постигнат.

Гърция бе аутсайдер на Евро'04

На Евро 2004 Гърция бе аутсайдер и никой не вярваше какво предстои. Тимът започна първенството с изненадваща победа над домакина Португалия с 2:1. Във втория си мач "елините" стигнаха до хикс с Испания и точно Харистеас реализира изравнителното попадение, около четвърт час преди края на срещата. В последния си двубой Гърция отстъпи пред Русия с 1:2, но въпреки това успя да се класира напред с 4 точки – на две от лидера Португалия.

На четвъртфиналите Гърция се изправи срещу настоящия европейски шампион Франция. Именно там блесна и звездата на Харистеас, който 25 минути преди края на редовното време се разписа и донесе успеха на своята родина. На 1/2-финалите чакаше коравият тим на Чехия, но южните ни съседи минаха и през него след гол в продълженията на Траянос Делас.

Ангелос Харистеас

Във финала пък Гърция „хвана“ своя еднорог. В 57-ата минута на двубоя с домакините от Португалия, Харистеас се разписа с глава и донесе първата европейска титла на Гърция и така качи тима на футболния Олимп.

Харистеас е герой в Гърция

След попадението си във вратата на Португалия и спечелената титла Харистеас стана герой в родината си. Нападателят бе най-известният човек в страната. Той бе канен по телевизионни предавания, стана рекламно лице на десетки продукти и какво ли още не. Хариестеас изживяваше своя „звезден миг“. Нещо, което не му се бе случвало до момента.

Национален отбор по футбол на Гърция

През цялата си кариера Ангелос Харистеас бе подценяван и смятан за посредствен нападател – в сравнение с играещите тогава Андрий Шевченко, Тиери Анри, Рууд ван Нистелрой и редица други. Роденият в Стримонико футболист можеше да се похвали с престои във Вердер Бремен (3 години), Аякс (един сезон), Фейенорд (един сезон) и Байер Леверкузен и Шалке (под наем за по половин сезон) - и дотам.

Харистеас опроверга своите критици

Напук на всичко обаче Ангелос Харистеас успя. Опроверга своите критици. Превърна се в еднорога, от който Гърция имаше нужда. Човекът, който с 3 гола донесе така чаканата титла. Митичното същество, което никой не бе виждал, или не му бе обръщал внимание, но което успя да прослави родината си и да влезе завинаги във футболната история. Нещо, което едва ли ще видим скоро.

За последно Ангелос Харистеас работи като спортен директор на Арис Солун. 43-годишният бивш футболист в момента е безработен. Това обаче никога няма да заличи направеното от него за родината му. Човекът, от когото никой не очакваше нещо запомнящо се, но който успя да направи Гърция европейски шампион. Нещо, което може да се сравни само с това да хванеш еднорог.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 323 дни до ЕВРО 2024: България държи болезнен антирекорд, но не е сама!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят