71 дни до ЕВРО 2024: Група А - суперфаворит в непредсказуема компания (ВИДЕО)

3974
71 дни до ЕВРО 2024: Група А - суперфаворит в непредсказуема компания (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Колаж: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

Евро 2024 вече знае всички 24 отбора, които ще се впуснат в надпреварата за европейската корона това лято. При оставащи 71 дни до старта на шампионата е време да погледнем в детайли към всяка група и всеки отбор. А представянето на участниците започва от група А, където по право попада домакинът и суперфаворит в групата - Германия.

Евро 2024: Група А

  1. Германия
  2. Шотландия
  3. Унгария
  4. Швейцария

Германия

Националният отбор по футбол на Германия се класира за Евро 2024 по право като домакин на шампионата и попада директно в група А. Именно с мач на Бундестима ще се открие и самото европейско първенство. В първия си мач германците ще премерят сили с тима на Шотландия, като срещата е на 14 юни от 22 часа българско време на "Алианц Арена" в Мюнхен.

Национален отбор по футбол на Германия

Разочарованието за Бундестима на Мондиал 2022

Германия разочарова феновете си на Мондиал 2022, когато отпадна още в груповата фаза след загуба от Япония в последния двубой. Ханзи Флик получи допълнителен кредит на доверие, който се изчерпа през септември 2023-а. По ирония на съдбата отново Япония шокира Бундестима, побеждавайки го с 4:1 в приятелски мач, а Флик бе уволнен.

Ерата на Нагелсман

На треньорския пост застана Юлиан Нагелсман, който ще опита да върне футболната слава на Германия. На Мондиал 2022 си пролича, че немският тим изпитва слабости в отбрана, а освен това няма лидер на терена, каквито в миналото бяха играчи като Бекенбауер, Матеус и Швайнщайгер. Не помогна и това, че се разчиташе на нападатели като Никлас Фюлкруг (дебютна повиквателна) и Юсуфа Мукоко (най-млад играч на първенството).

Новото лице на Германия 

Германия на Нагелсман показа друго лице в последните си два мача, побеждавайки две от най-силните нации - Франция и Нидерландия. Бундестимът има рекордните три европейски титли, като с толкова може да се похвали единствено Испания. Тимът иска не просто да надгради 1/8-финала си от Евро 2020, но и да стане шампион за четвърти път на родна земя. А ако разчитаме на историята, Германия вече знае докъде ще стигне на Евро 2024!

Оливер Бирхоф

Шотландия

И ако Германия изглежда като изявен фаворит за първото място в група А, то другите три отбора до голяма степен са с изравнени шансове и се задава непредсказуема битка за второто място. След близо две десетилетия зимен сън Шотландия се завърна на международната футболна карта и за второ поредно издание ще играе на европейски финали. А следващата цел е излизане от групите.

"Гайдарите" си връщат футболната слава

"Гайдарите" успяха да се класират за Евро 2020 за първо участие на голям форум след Мондиал 1998, напомняйки на "златната" ера на шотландския футбол от 90-те години на миналия век (играят и на Евро 1992 и Евро 1996). Макар и да не успяха да излязат от групата си на предното европейско първенство, шотландците показват постоянство в представянето си и отново ще се борят за място във фазата на директните елиминации.

Голямата цел пред Робъртсън, Мактомини и компания

Шотландия никога не е минавала групите на голям форум. А сега има добре сработен колектив с няколко лидера. Капитан на тима е един от най-добрите крайни бранители в света - Анди Робъртсън от Ливърпул. Скот Мактомини от Манчестър Юнайтед е друго звездно име в редиците на "гайдарите". А селекционерът Стив Кларк е вече пет години начело на отбора и познава перфектно силните и слабите страни на своя отбор.

Анди Робъртсън Шотландия

Унгария

Унгария трябваше да чака 44 години, за да се класира на европейско първенство. "Сушата" приключи през 2016-а, когато "маджарите" се завърнаха на европейските финали и дори достигнаха до 1/8-финалната фаза. Оттогава тимът е неизменен участник на европейски първенства - на Евро 2020 се озова в "групата на смъртта" с Франция, Германия и Португалия, а на Евро 2024 отново попадна в група с Бундестима.

"Маджарите" разчитат на силен колектив, звезден лидер и дългогодишен селекционер

Унгарците си гарантираха участие на Европейското в Германия след равенство 2:2 срещу България. Най-голямата звезда и капитан на отбора е футболистът на Ливърпул Доминик Собослай. Подобно на Шотландия, и Унгария разчита на силен колектив, вместо на силни индивидуалности. А за целта имат селекционер, посветил се на каузата още от 2018-а - Марко Роси.

Грандиозните успехи на Унгария от миналия век

В миналото Унгария помни невероятни футболни успехи - два пъти остава втори на световно първенство, а веднъж става трети на европейско първенство. Печелят и три златни, един сребърен и един бронзов медал от олимпийски игри. И макар днешният отбор на Унгария да е далеч от тези успехи, то "маджарите" имат никак лоши шансове да излязат от група А и да се опитат да запишат ново призово класиране на голям форум.

Доминик Собослай

Швейцария

Националният тим на Швейцария е един от най-константните отбори на европейската сцена. Тимът се класира за пети път в последните шест издания на европейското първенство по футбол. Най-силното представяне на "кръстоносците" бе на Евро 2020, когато излязоха от групата си, отстраниха Франция на 1/8-финалите след дузпи и отпаднаха от Испания на 1/4-финалната фаза, и то отново след изпълнение на дузпи.

"Кръстоносците" имат голям опит 

В отбора има няколко много опитни футболисти, играли на редица големи първенства и турнири в последното десетилетие. Сред тях са имена като капитана Гранит Джака, вратаря Ян Зомер, халфовете Джердан Шакири и Ремо Фройлер, както и защитниците Рикардо Родригес, Мануел Аканджи и Фабиан Шер. Селекционер е Мурат Накин, който пое отбора през 2021-ва.

Швецарският отбор се представя солидно не само на европейско първенство, но и на световната сцена. Тимът стигна до елиминациите на четири от последните пет мондиала. Швейцария определено разполага с по-опитен състав от тези на Шотландия и Унгария, което му дава леко предимство. Битката за излизане от група А обаче остава наистина непредсказуема, което я прави и още по-интересна за феновете.

Джердан Шакири и Гранит Джака

Програма на мачовете от група А

  • 14/06: Германия - Шотландия (Мюнхен, 22:00 ч.)
  • 15/06: Унгария - Швейцария (Кьолн, 16:00 ч.)
  • 19/06: Германия - Унгария (Щутгарт, 19:00 ч.)
  • 19/06: Шотландия - Швейцария (Кьолн, 22:00 ч.)
  • 23/06: Швейцария - Германия (Франкфурт, 22:00 ч.)
  • 23/06: Шотландия - Унгария (Щутгарт, 22:00 ч.)

Очаквайте ревюта и на останалите групи и отбори в следващите материали на рубриката "Дните до ЕВРО 2024"!

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ДНИТЕ ДО ЕВРО 2024": Действащ световен шампион заслужи европейската корона със "Златен гол" (ВИДЕО)

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Кристиано Роналдо избухна и класира Ал Насър на финал, но срещу най-големия кошмар (ВИДЕО)

Дортмунд е по-близо от ПСЖ до финал в Шампионска лига, но интригата е жива (ВИДЕО)

След две дузпи: Байерн и Реал оставиха развръзката за "Бернабеу" (ВИДЕО)

Манчестър Юнайтед вади почти целия отбор на сергията, само трима не се продават

Футболната романтика е жива: Приказката на Джейми Варди и Лестър (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 30 април 2024 г.

Барселона обърна десет от Валенсия и излезе на второ място в Испания (ВИДЕО)

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят