365 дни до ЕВРО 2024: Германия вече "знае" докъде ще стигне в турнира?!

6470
365 дни до ЕВРО 2024: Германия вече "знае" докъде ще стигне в турнира?!
Снимка: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия. 

 

Макар и да остава цяла една година до началото на Европейското първенство по футбол, домакинът Германия вече "знае" докъде ще стигне в надпреварата на родна земя. Или поне ако може да разчита на историята, за която, както добре знаем, има навика да се повтаря. В цялата 65-годишна история на европейските първенства по футбол се отличава една закономерност, която е запазила своята устойчивост и до днес.

Германия преследва рекордна четвърта европейска титла

След шокиращото си отпадане още в груповата фаза на Мондиал 2022 отборът на Ханс-Дитер Флик е мотивиран до краен предел да стигне до европейската титла пред домашна публика. Германия е трикратен европейски шампион, като с толкова титли може да се похвали единствено Испания. Може ли обаче да се очаква четвърти трофей за Бундестима?

Германия

Евро 2024 е 17-ото европейско първенство в историята, като първият шампионат е през 1960-а. Европейските първенства се провеждат на всеки четири години, като Германия пропуска първите три надпревари и до момента има 13 участия. В миналото страната е била домакин на европейско първенство само веднъж - през 1988-а, когато печели бронзовото отличие.

Домакин на ЕВРО - гаранция за полуфинал

В 12 от изминалите 16 европейски първенства домакинствата са били в рамките на само една държава. В останалите четири случая домакинството е било споделено между няколко държави. А когато ЕВРО се провежда в една държава, историята е красноречива - домакинът неизменно стига поне до полуфиналната фаза, показва справка в UEFA. 12 случая - 12 полуфинала.

  1. 1960: Франция (четвърто място)
  2. 1964: Испания (победител)
  3. 1968: Италия (победител)
  4. 1972: Белгия (трето място)
  5. 1976: Югославия (четвърто място)
  6. 1980: Италия (четвърто място)
  7. 1984: Франция (победител)
  8. 1988: Западна Германия (полуфинал)
  9. 1992: Швеция (полуфинал)
  10. 1996: Англия (полуфинал)
  11. 2004: Португалия (второ място)
  12. 2016: Франция (второ място)

Към този списък може да се добави и Евро 2020, макар и то да се проведе в 11 страни из цяла Европа. Шампионът Италия изигра трите си мача от груповата фаза на "Олимпико" в Рим. След това "Скуадра Адзура" игра елиминационните си мачове на други стадиони, в това число и финалът срещу Англия, който бе на "Уембли".

Германия има недостижимите 9 полуфинала в Европа

Друг момент от историята, който е в защита на тезата, че Германия ще стигне поне до полуфинал на Евро 2024, е несравнимият рекорд на Бундестима от девет полуфинала в надпреварата. Само в четири случая Германия отпада по-рано от полуфиналите, като никоя друга нация не може да се похвали с подобна статистика.

Германия световен шампион 2014

Германците гледат смело и към "Златната обувка" на Евро 2024

Освен на минимум полуфинал, Германия може да се надява и на "Златната обувка" за най-добър реализатор на турнира. В седем случая голмайстор на европейско първенство става представител на домакина. Пресен пример е Евро 2016, където Антоан Гризман стана топ реализатор на френска земя, но пък титлата бе за Португалия.

Провалът в Катар - обица на ухото за Ханзи Хлик

Ханзи Флик обаче ще трябва сериозно да обмисли кой да бъде лидер на атаката на отбора на Евро 2024, след като в Катар неговият избор бе меко казано шокиращ. Тогава той се спря на 29-годишния Никлас Фюлкруг, който получи първа повиквателна дни преди Световното, както и на Юсуфа Мукоко, който пък бе най-младият играч в турнира.

Германия Ханзи Флик

Кой ще поведе Германия към европейската титла?

Германия трябва изцяло да промени облика си от Мондиал 2022, ако иска да си върне футболната слава. Тимът се нуждае от заздравяване на защитната линия, както и от лидер на терена, каквито бяха играчи като Франц Бекенбауер, Лотар Матеус и Бастиан Швайнщайгер - тези неща осезаемо липсваха в Катар.

Без съмнение домашната сцена е друг значим фактор за всеки отбор - и тъкмо на него ще разчита Германия, за да се пребори да стигне възможно по-напред в надпреварата. Бундестимът едва ли ще се задоволи само с полуфинал, но пък това би била една добра отправна точка към спечелването на рекордна четвърта европейска титла.

Автор: Стефан Йорданов

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

 

ОЩЕ: Очаквайте в Actualno.com: 4 спортни рубрики, които не трябва да изпускате

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят