78 дни до ЕВРО 2024: Действащ световен шампион заслужи европейската корона със "Златен гол" (ВИДЕО)

4708
78 дни до ЕВРО 2024: Действащ световен шампион заслужи европейската корона със "Златен гол" (ВИДЕО)
Снимка: Колаж Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

В аналите на футболната история със златни букви са изписани имената на някои отбори, които завинаги ще останат в съзнанието на почитателите на играта. Те са действали като смазана машина и са били европейски и световни хегемони. Несъмнено такъв пример е съставът на Франция в периода 1998-2000 година, когато "петлите" триумфират както на Мондиал 98', така и на шампионата на Стария континент две години по-късно.

Обрати пращат Англия у дома рано-рано

През 2000-ата европейското първенство за първи път се провежда едновременно в две страни - Белгия и Холандия. По традиция е налице т.нар. "Група на смъртта". Португалия, Англия и Германия са в един поток, а изненадата е, че и "трите лъва", и Бундестима отпадат безславно, за сметка на Румъния. Съставът на Кевин Кийгън записва две загуби с по 2:3, допуснати след обрати, от които горчилката още не е забравена.

Алън Шийрър

Мачът за историята Испания-Югославия

Един от домакините - Белгия, изненадващо напуска турнира в груповата фаза. В група C Испания и Югославия си спретват мач за историята. "Ла Роха" изостава с 2:3 до 90-ата минута. Гайцка Мендиета (от дузпа) и Алфонсо Перес обаче отбелязват в добавеното време и двете държави продължават напред. Саво Милошевич и компания отпадат на 1/4-финалите след резил срещу Нидерландия, а Югославия изчезва от футболната карта.

Испания отпада след изтървана дузпа в края

В група D всичко се развива според прогнозите - Холандия и Франция се класират за сметка на Чехия и Дания. Дербито в следващата фаза е между "петлите" и Испания. Губейки с 1:2, "Ла Фурия", които са вкарали вече една дузпа чрез Мендиета, получават втора в края на срещата. Зад топката застава Раул. Той стреля в аут и така испанците отпадат.

ОЩЕ: 2 гола за 3 минути: Мечтаният дебют на Зидан за Франция (ВИДЕО)

Испания Франция

Скандалният полуфинал Франция-Португалия и Златният гол на Зидан

На полуфинала между Франция и Португалия се разиграва скандална случка. Гомеш извежда "мореплавателите" напред в 19-ата минута. След почивката Анри изравнява, но остава съмнение за засада. Развръзката настъпва 180 секунди преди да изтече 120-ата минута, тъй като двубоят е пратен в продължения. Главният съдия отсъжда дузпа за "петлите", което разгневява португалците. При изпълнението от бялата точка Зидан реализира Златен гол, за да прати страната си на финал.

Италия докосва евротитлата, но...

Съперник за титлата е Италия. "Скуадра Адзура" отстранява холандците на полуфинала, благодарение на феноменалните изяви на вратаря Франческо Толдо, който спасява дузпа в редовното време и още две при изпълнението на наказателни удари след продълженията. В спора за златните медали "адзурите" повеждат чрез Делвекио в 55-ата минута и вярват, че ще триумфират до 94-тата, когато резервата Силван Вилтор пронизва Толдо - 1:1! В продълженията правилото за "златен гол" пак помага на "петлите".

Историческият Златен гол на Давид Трезеге

В 103-тата минута Давид Трезеге засича подаване отляво и превръща Франция в първия отбор в историята, който става европейски шампион, след като преди това е вдигнал и световната титла. Попадението донася на "петлите" второ злато от европейско първенство след успеха от 1984 г. На предстоящото Евро 2024 французите отново са сред фаворитите. Болката от загубата на финала в Катар 2022 би била забравена от феновете единствено ако Килиан Мбапе и компания покорят Стария континент.

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ ДНИТЕ ДО ЕВРО: Европейското е машина за пари, гарантираща печалба

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят