Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да определим на колко дни да поливаме доматите?

15 май 2024, 11:33 часа

Доматите са сред най-често отглежданите в градинките и дворчетата плодове у нас, като ентусиастите ги садят дори в саксии на терасите си. Това обаче не ги прави нито най-лесни за отглеждане, нито най-познати на градинарите-аматьори, които не се занимават професионално със земеделие. Като всяка култура доматите имат своите предпочитания, свързани със състава на почвата, подхранването, защитата от вредители и  заболявания, поливането и др.

Доматите са особено чувствителни към влагата – както към прекомерното засушаване, което може да доведе до измирането на корените на растението, така и към прекомерното овлажняване, което води до загниването им, което прави въпроса на колко дни да поливаме доматите от първостепенно значение за здравето и развитието им, съответно за реколтата.

Макар много градинари да отглеждат домати, задоволяващи нуждите само на домакинството им, реколтата и качеството ѝ не са без значение, тъй като никой не би желал трудът му да остане напразен. А добрата реколта зависи от качествените грижи, сред които значима е ролята на напояването.

Това, че има информираност за негативните последствия върху доматите от засушаването или преполиването е ясно за повечето градинари, заети с отглеждане на домати, но това по никакъв начин не дава яснота на колко дни да поливаме доматите, за да не допуснем една от двете крайности. Върху отговора на въпроса влияят множество фактори и точна цифра не може да бъде посочена, но ще обсъдим основни въпроси, които са помогнат на отглеждащите домати за решаването на тази дилема.

Знаете ли колко често се поливат доматите?

На колко дни да поливаме доматите, за да им осигурим нужната влага?

Еднозначен отговор не може да се очаква, тъй като това зависи от:

  • Климатът и времето през конкретната година – съвсем естествено и очаквано колкото по-влажна е годината и с по-чести или по-обилни валежи, толкова по-малко ще трябва да се поливат доматите. Сухите години и периоди изискват по-обилно поливане и по-често доставяне на влага, за да не измрат посевите.
  • Мястото, където се отглеждат доматите – дали е в полето, където по-високите температури изискват по-често поливане, или високо в планината, където горещините са по-скоро рядко явление. Колкото по-високи са температурите, от толкова по-често поливане се нуждаят доматите, тъй като топлината води до изпаряване на влага от листата им.
  • На колко дни да поливаме доматите зависи и от това дали са в парник, в градината или на терасата, като най-общо насоките са свързани с това, че доматите в саксии се нуждаят от по-често поливане от тези в градината, като това важи и за много декоративни растения.
  • Самата почва също оказва влияние върху отговора на въпроса на колко дни да поливаме доматите. Високото ниво на подпочвени води може да направи почвата влажна и дори без дъждове доматите да са достатъчно свежи и при по-рядко напояване.
  • Количеството вода и честотата на поливане зависят пряко и от фазата на развитие, на която се намират доматите. След засаждане на постоянно място например е най-добре да не се поливат 5-10 дни, след което при нормални климат и условия се преминава на поливане 1-2 пъти седмично. По време на цъфтеж количеството вода на корен се намалява от 3-5 на 1-2 литра, тъй като прекомерната влага при този етап на развитие води до риск от гъбични заболявания, опадане на бутоните и цветовете и забавяне на плододаването. По време на плододаване поливането се извършва най-често в сравнение с предходните етапи от развитието на доматите – 2-3 пъти седмично, като трябва да не се допуска както пресъхване и напукване на почвата, така и и обратното – да плува във вода.

Не пропускайте, че са важни и температурата на водата, с която поливате, методът на поливане, правилото да се полива само в корените на домата, изборът на отрязък от деня за тази задача – най-добре преди залез слънце.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес