Знаете ли колко често се поливат доматите?

50095
Знаете ли колко често се поливат доматите?
Снимка: iStock

Честотата на поливане на открито на доматите зависи от това колко бързо изсъхва. Необходимо е да се навлажнява обилно, с честота веднъж седмично - това ще бъде достатъчно, при условие че няма дъжд. Ако има валежи, трябва да го правите по-рядко. Ако не поливате доматите на открито навреме, тогава те ще бъдат малки и дори по-лошо, те могат напълно да опадат. Когато доматите са се развили и растат, липсата на влага в тях може да ги напука. След засаждането доматите не се нуждаят от често овлажняване.

От какво имате нужда, за да отгледате ВКУСНИ домашни домати? Тайните на градинарите

В открита земя също не е необходимо да наливате вода често. Ще бъде правилно да правите това по-рядко, но с много вода. Това е основното правило, което трябва да се спазва веднага след засаждането. Но ако често и на малки порции - това не е правилно, освен това такова поливане може да повлияе негативно на плодовете.

Ако има силна топлина през деня, по-добре е доматите да се поливат, след като отшуми, буквално преди залез слънце. Тъй като през нощта течността се абсорбира добре от кореновата система на растението.

По външния вид на растението можете да определите с просто око дали има достатъчно влага. При липсата на влага листата ще станат по-тъмни и увехнали. Когато плодовете започнат да се появяват, количеството вода по време на напояване ще трябва да се увеличи.

Придружаващо засаждане при ДОМАТИТЕ за стахотен вкус и добив

Най-добрият начин за поливане

След засаждане на домати в открита земя, най-добрият начин да ги поливате е капково. Този метод е много лесен за оборудване със собствените си ръце. Пластмасовите бутилки правят живота ви по-лесен. При използване на този метод добивът се увеличава. Влияе благоприятно и върху запазването на плодовете и растенията от цъфтеж и гниене. Ще бъде правилно, ако добавите буквално две или три щипки пепел на десет литра течност към водата за напояване. Също така, за добра реколта, можете да поръсите пепел върху земята около растенията.

Ако на повърхността на земята се открие твърда кора, не забравяйте незабавно да я разхлабите. Често това се случва след обилно поливане или след дъжд. И ако има тревен мулч на земята близо до вашите растения, тогава не е необходимо да разхлабвате земята всеки път.

Струята вода по време на напояване трябва да бъде насочена към мястото на засаждане, тоест под корена. Никога не насочвайте течността към листата или плодовете. Ако по листата останат капки вода, това ще ги повреди. В резултат на това спорите от късна болест могат да покълнат. Чешмяната вода е много твърда и може да повлияе на киселинния баланс и температурата на почвата. Можете да поливате сутрин, основното е да наблюдавате температурата на водата.

Важна роля играе и каква вода да се поливат доматите. След засаждане на растенията в открит терен, поливайте ги всяка седмица, веднъж или два пъти. Достатъчно количество е приблизително пет литра под един храст. Най-идеалният вариант за поливане на домати е дъждовната вода.

Градинарите препоръчват да се остава водата за напояване в контейнери и след това да се добавят торове или листа от коприва. Това ще направи водата много по-мека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Този лек ще спаси цялата реколта от листни въшки

Цветята, които цъфтят най-дълго - всеки трябва да ги има в градината си

Растенията, които растат най-добре до туя

Как да се отървете от колорадския бръмбар с олио - метод, който работи

Лунен календар за юни 2024 - какво и кога да засадите

Как да НЕ поливате картофите

Тайният тор на баба, с който божурите цъфтят с месеци

Засадете това растение между лехите и вредителите ще подминават градината ви

Кога е необходимо да се направи ръчно опрашване на доматите?

5 прости съвета за богата реколта от горски плодове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com