Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-честите грешки при връзване на краставици?

18 юни 2024, 13:44 часа

Опитните градинари знаят, че могат да удължат времето на плододаване и да се радват и след края на горещите месеци на пресни краставици, ако ги вържат правилно. Правилното връзване на краставици позволява да бъде осигурена на растенията достатъчно светлина така, че те да продължат да раждат плод дълго след очакваното.

Така ще може да берете краставици и след края на септември. Правилното връзване помага и за предпазване на краставиците от заболявания. Мит е, че връзването пречи на достигането на влага до всички части на растението и по-високите добиви при равни други условия при връзване на краставици го доказва. Естествено, че връзването не е единственото важно нито за здравето на растенията, нито за дългия сезон, но подпомага постигането на тези цели.

Допусканите грешки при връзване на краставици водят до по-кратък сезон, риск за оптималното развитие на растенията, развитие на болести, разочарование за градинарите, очакващи по-богата реколта по-дълго, връзвайки краставиците.

2 седмици след засаждането на краставиците: Полейте ги с това и реколтата няма да има прибиране

Връзване на краставици – грешките на неопитните градинари

Обикновено градинарите с малко опит са тези, които не взимат под внимание факта, че краставиците растат до цели 2 метра, което означава, че се нуждаят от подкрепа. Такава подкрепа е именно връзването. Сред най-честите грешки при връзване на краставици е именно неосъзнаване на важността на тази дейност и тяхното невръзване.

Това води до счупване на растенията и тяхното изсъхване. Грешки се допускат не само по отношение на неразбирането на важността на връзването, но и при самото връзване. Тези грешки могат да струват скъпо на градинарите, така че е добре да се запознаете с тях, ако ще отглеждате краставици, и да не ги допускате.

-          Неадекватен избор на материал за връзване на стъблата

Връзките трябва да бъдат достатъчно здрави, за да издържат тежестта на стъблата заедно с растящите краставици, но меки и нежни към тях, за да не ги прекъснат и да се постигне обратен резултат – изсъхване на стъблата и измиране на краставичките на тях. Градинарите с опит сочат като най-подходящ материал за връзване памучния, тъй като определят силата му като достатъчна, за да държи стабилно растението, широк е и мек и не вреди на стъблата.

Изборът на твърд и неподходящ материал за връзване ще доведе до нараняване на растенията, което увеличава риска от заразяване с гъбични заболявания. Препоръчват се и специални клипове, създадени с тази цел, които ще улеснят неопитните градинари и ще премахнат притесненията им дали не допускат грешка с избора на материал за връзване.

- Неадекватна здравина на връзване

Ако приложите повече сила и завържете по-здраво стъблата, може да прекалите и да ги прекъснете. Ако ги оставите по-хлабави, няма да е устойчиво и здраво връзването. С опит и практика ще откриете правилната сила, която да използвате.

-          Избор на неподходящ метод за връзване на краставици

Градинарите без опит, отглеждащи краставици на открито, е добре да изберат хоризонталния метод за връзване на краставици, тъй като е по-лесен и с по-малко риск от допускане на грешки от вертикалния.

-          Късно връзване

Важно е рано да вържете краставиците, а не след като вече са пораснали твърде много, тъй като рискувате да се счупят, докато ги отплитате, вдигате от земята и връзвате. Те трябва да пораснат вързани, а не да ги връзвате вече пораснали.

Защо листата на краставиците пожълтяват

Предимства на вързаните краставици

Освен по-дългия сезон има и други причини да се научите как се връзват правилно краставиците не само в парника, но и на полето. Сред тях са:

  • Предпазва се растението от счупване под тежестта на плодовете. Счупените клони изсъхват, а краставичките на тях загиват. Няма градинар, който да иска това.
  • Когато са вързани, по-лесно се виждат, достигат и берат готовите краставички, без да се налага да ровите из клоните на растенията по земята, за да ги търсите.
  • Вързаните краставици с времето дават по-едри плодове, като това, съчетано с по-дългия сезон, е сериозен стимул за отглеждащите краставици да ги вържат и да се радват на по-богата реколта и по-дълго.

Не е необходимо да инсталирате специални приспособления и опори, за да вържете краставиците. Може да е по-лесно, бързо и изгодно, отколкото предполагате, ако използвате налична ограда или мрежа, която ще премахне нуждата от други опори. Има и недостатък, но той не е свързан с краставиците, а с допълнителните усилия, които ще е нужно да положите през есента, когато преустановите грижите за краставиците – премахване на изсъхналите листа от оградата или мрежата ви. Въоръжете се с търпение, заслужава си.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес