Край Провадия откриха най-древния град в Европа

55448
Край Провадия откриха най-древния град в Европа

Край най-стария солодобивен център в Европа Провадия-Солницата е възникнал и най-старият праисторически град на стария континент в петото хилядолетие преди Христа. Това твърди проф. Васил Николов, който е ръководител на екипа, извършил последните археологически разкопки в района, предаде Стандарт нюз.

Каменни бастиони и каменни стени от 4700–4200 г. пр. Хр. с дебелина два и три метра са най-ранните и най-масивните укрепления от периода на праисторията, документирани до днес в цяла Европа. След последните разкопки техните останки се открояват все по-импозантни и грандиозни. Проучвани са това лято три последователно съществували каменни крепости, в които древните са пазели от грабители добиваната от тях най-ценна за времето си суровина – солта, в наше време равна по значимост на нефта.

Солта е била златото, валутата в това праисторичско време.
Тя е имала функцията на първите пари, докато златото и медта са били само белег на престиж. Затова производственият център, в който добивали солта, е бил монетният двор на Европа, посочи проф. Николов.

Чрез мащабна търговия провадийските солни „кюлчета” достигат далече на юг, а обратно се връща храна и стоки на престижа, които са придружили техните собственици в гробовете на Варненския златен некропол.

Зад крепостните на древния град живеели богати хора в двуетажни къщи – около 350 души
, смята ръководителят на разкопките. В момента екип, сред който и шотландката антрополог Катлин Максуини от университета в Единбург, проучват последните открити 18 гроба. Погребалната обредност се оказва доста интересна и странна. До покойници с висок социален статус се откриват медни игли и керамични съдове, но труповете са отрязани наполовина.

В друг труп на мъж е забита кост над таза, вероятно ритуал срещу вампирство, за да не се превърне след смъртта си в зъл дух. Открит е гробът на 30–годишна жена с две деца на 4-5 години, вероятно станали жертва на епидемия.

Археологическите разкопки край Провадия се извършват предимно с пари на спонсори от САЩ. Миналата година те били на опашката и МК отпуснало за тях само 20 хиляди лева.

Редактор: Десислава Ушатова

Мощи на Чудотвореца са открити в Созопол

Мощи, а не миро са били открити в Созопол. Това са показали изследванията, направени в Централната лаборатория по консервация и рес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини