Лекари от "Пирогов" създадоха уникално мобилно приложение за първа помощ при изгаряне

13921
Лекари от "Пирогов" създадоха уникално мобилно приложение за първа помощ при изгаряне
Снимка: БГНЕС

Екип от УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов" създаде изключително практично и полезно за пациентите мобилно приложение, което "оказва" първа помощ при термични травми. „ Какво да правим при изгаряне?“ е създадено от д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" вече трета година. Приложението е създадено под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова д.м., началник на Клиниката и национален консултант по изгаряния, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. 

След инсталация мобилното приложение предоставя висококачествена и удобна за употреба информация, която потребителите могат лесно да намерят, разберат и приложат без да е нужна интернет връзка. Формулирали сме точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване първа помощ при изгаряне в зависимост от механизма-от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгряния. Освен „какво да се прави“ в случай на изгаряне, сме дали отговор и на въпроса „какво да не се прави“, както и кога и къде да се потърси специализирана помощ.

"Семейни обиколки в София" разказват интересни истории на децата

Инициативата "Семейни обиколки в София" е не просто едно "шляене" из столичните улици, а образователна обиколка на столицата, в която н...

Към момента приложението „Какво да правим при изгаряне?“ е без аналог в България. На този етап е налично за Android смартфони и може да бъде инсталирано от Google Play напълно безплатно и без реклами. Предстои ни още много работа по този проект, като следващата стъпка е създаване на версия за операционната система на Apple-iOs.

Целта на новосъздаденото мобилно приложение „ Какво да правим при изгаряне?“ е да предостави адекватна информация по достъпен, разбираем и удобен начин на потребителите и така да се редуцират грешките в оказването на първа помощ при изгаряне. По-малко грешки значи по-малко и невидими белези и повече спасени човешки животи.

Приложението е предназначено, както за немедицински лица, така и за медици, оказващи първа помощ или транспортиращи пациент с изгаряне. За съжаление често се транспортират пациенти с обширни изгаряния, които са получили неадекватна или не са получили първа лекарска помощ, което е пряко свързано с преживяването на травмата. В отделен раздел на приложението са включени: ATLS с акцент върху специфичните за изгаряне стъпки, формули и начална интравенозната инфузия – деца и възрастни, първична хирургична обработка и превръзка, критерии за трансфер в специализиран център.

"Смартфон приложенията и Интернет са популярен източник на здравна информация и често се използват от родители и пострадали преди съвет от лекар. Съществуват множество мобилни апликации и интернет сайтове, които засягат въпроса за поведението при изгаряне, но след анализ на съдържанието им се оказа, че почти липсват последователни и правилни насоки за оказване на първа помощ при изгаряне. Наличната информация на български език е стара и изобилства от методи, които вредят! Това ме мотивира да създам нещо функционално, което да е от помощ на всички", споделя д-р Мартинов.

БДЖ организира атракционно пътуване до Банкя на 19 май

Поради засиления интерес към атракционния влак с парния локомотив Баба Меца в събота на 18-и май, „БДЖ-Пътнически превози” ...

Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да намали тежестта и дълбочината на тъканната увреда и така да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия. По литературни данни 50-80% от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния. Неадекватната първа помощ е огледален образ на наличната информация в Интернет и мобилните приложения.

Мобилната апликация беше представена от автора на IV-та Национална конференция по пластично възстановителна и естетична хирургия, проведена в периода 3-5 май 2019 г., к.к Златни Пясъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com