Подновиха разкопките на древен град край храма на Ванга

12766
Подновиха разкопките на древен град край храма на Ванга

Заради рекордните горещини през лятото наши и американски археолози спряха работа край храма на Ванга. Дейността на учените бе „размразена” тези дни под ръководоството на доц.д-р Людмил Вагалински, предаде Стандарт нюз.

Работата на нашите специалисти се поднови, след като Министерството на културата отпусна 30 000 лева за поредните разкопки в древния град Хераклея Синтика. Дейността на експертите ще продължи цял месец, помагат им над 20 души, които вземат по 20 лева надница. Обектът е от национално значение.

Целта е да се подготви и за посещение на туристи. Затова ще бъдат консервирани и реставрирани вече разкритите стени и зидове. Преди двайсетина дни финансовият министър Симеон Дянков посети историческата находка. Той обеща финансова помощ за целогодишни разкопки. Има подкрепа за финансиране и от американския център за научни изследвания в София.

Античният град се намира само на 1 километър от храма на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. В него е открита работилница за изработка на теракотени маски и фигури от 2-4 век от новата ера.
Има и някои предмети от керамика, други са от метал. Общата площ заедно с прилежащата градска инфраструктура е около половин декар и вече може да се посещава от туристи. Всички намерени находки ще бъдат изложени в музея в Петрич, след като бъдат обработени и почистени. Участниците в изследването се надяват да открият останки от театър, от форум, от обществени сгради.

Все повече са гостите на манастирския комплекс "Ванга", които проявяват интерес и към античното селище, в което някога са живеели траки от племето синти. Целта на община Петрич е двата обекта заедно със Самуиловата крепост да станат притегателен център за гости от страната и чужбина.

Очаква се скоро местната власт в Петрич да задели средства да се монтират табели, които да помагат на туристите да стигат по-лесно до античния град.

Намериха съкровище от III век пр. Хр. край с. Синеморец

Монетно съкровище е намерено днес по време на археологически разкопки край село Синеморец в Община Царево, област Бургас. Монетите от с...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини