Село възкръсва след половин век

14138
Село възкръсва след половин век

Мъртво село, заличено преди половин век, ще възкръсне отново на географската карта. Поморийското селце Доброван е било ликвидирано през далечната 1963 година. Тогава от населеното място, скрито в Източна Стара планина, се изселил и последният му жител. Хората тръгнали към големите градове, за да търсят препитание в огромните заводи и фабрики, предаде Стандарт нюз.

Близо 50 години човешки крак не е стъпвал в някогашното селце Доброван, а старите къщи са изцяло разрушени. Наследници на някогашните жители обаче са решили да се завърнат към корените си и да възродят отово селцето. Те вече са внесли предложение в община Поморие, под което са се подписали 71 души Доброван да бъде възстановен. Местните жители смятат да развиват там екотуризъм, тъй като мястото е изключително живописно.

Наплив към турско село, щяло да оцелее след края на света

Малко турско село – Шириндже, недалеч от Кушадасъ, напоследък привлича много туристи от цял свят. То щяло да оцелее след обявения...

От хълмотете край Доброван се разкрива неповторима гледка към целия Бургаски залив чак до Царево. Наблизо има и уникален природен феномен, известен като Добровански гъби. Той представлява три скални образувания с форма на гигантски гъби, подредени в редица на разстояние от 10 метра една от друга.

Поморийският кмет Иван Алексиев вече е прегърнал идеята и е обещал, че стартира процедура по възстановяването на Доброван. "Във време, в което от картата на България се заличават цели населени места, за мен е пердизвикателство да помогна за възстановяване на изгубеното поморийско село", коментира градоначалникът.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини