X
 
 

Създадоха първата в България книга за незрящи

2506 5
photo of Създадоха първата в България книга за незрящи
Снимка: Actualno.com
Възможност за „Докосване“ до света на незрящите предостави на асеновградчани поетът от Казанлък Красимир Ортакчиев. Пред асеновградска публика авторът представи книга, написана едновременно на офсет и Брайл. По този начин поетичният сборник е предназначен за четене и от незрящи. По думите на твореца, книгата е единствената по рода си, издавана в България. Целта на твореца е чрез произведението да си да докосне душевността на хората. Т.е. да не обръщат внимание на нормалните сетива, които имат, защото всички те се приемат, като даденост.

"Хубаво е да се запитаме кои са незрящите, всъщност. Дали ние, които можем да виждаме, или хората, чиито усет и усещания са по-развити от физическите способности. Това е, което искам да докосна с книгата си. Дали успявам вече читателите ще кажат", обясни авторът на „Докосване“.

Стотици килограми храни събраха асеновградчани в помощ на възрастни хора

Стотици килограми хранителни продукти събра в Асеновград кампанията "7 КАУЗИ". Тя е насочена в помощ на възрастни хора със социални пен...

Името е избрано точно поради причината, че първата реакция на хората, запознали се с книгата, е да докоснат тези малки точици, наречени азбука на Брайл. Единствените препятствия, които е трябвало да преодолее, е свързано с печата.

"До създаването на книгата никога не съм имал близък досег с незрящи. Не съм се сблъсквал с техните проблеми. Не съм комуникирал с тях. Идеята да създам книгата по този начин възникна съвсем неочаквано", разкри Красимир Ортакчиев. А посланието, което той отправя към зрящите чрез „Докосване“, е „да прогледнат с душите си“.

Следващата му цел е стиховете, които пише, да достигнат и до хората, които не могат да ги прочетат. Световете на зрящите и незрящите не трябва да са разделени, а да се слеят, смята поетът. Представители от Съюза на слепите в Асеновград благодариха на автора за жеста, че се е сетил да създаде подобно произведение. И споделиха, че „едно е да слушаш стихове, а друго е сам да можеш да си ги прочетеш, усещането е съвсем различно и затова е добре да има повече такива книги“. По време на премиерата на творбата, произволно стихотворение от книгата прочете Иван Шопов - председател на Съюза на слепите в Асеновград. Така, той демонстрира колко по-лесно една творба може да достигне до сърцето на незрящите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  О, простете! Браил между редовете офсет... Очевидно, няма нищо по-същественото в творбата, щом Авторът толкова се вторачва това.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  За да не влизам в личен спор - цитирам: "...България да могат да прочетат на брайлов шрифт книгите "Приказки по телефона" на Джани Родари, басните на Езоп, приказките на Пушкин, "Сияйна зора" на Джек Лондон, както и книгите на българските автори Йордан Радичков - "Ние врабчетата" и Емилиян Станев - "През гори и води". Отново бяха преиздадени и "Мал виж още ›› кият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери, "Двойната Лотхен" на Ерих Кестнер и "Чернишка" на Емилиян Станев...."
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Едновременно на Брайл и офсет означава, че на една и съща страница са и двата текста! Проверете си фактите, преди да се изказвате анонимен у неподготвен!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  "По думите на твореца, книгата е единствената по рода си, издавана в България." Явно "твореца" е слабо запознат с темата, но няма нищо продив да си направи реклама. Интересно, дали според автора на статията това е единствената кника? Или просто не си е направил труда да провери фактите.
 • Красимир Ортакчиев 1.1 Красимир Ортакчиев преди 8 месеца Профил на трол?
  Г-н Анонимен, хубаво ще е когато твърдите нещо, да го подкрепите с факти! Ще чакам с нетърпение да посочите коя е стихосбирката, книгата, която е отпечатана едновременно на Брайл и офсет (което ще рече, текстът да отпечатана листа както Брайл, така и на офсет)? А липсата на смелост да застанете с името си зад твърдението Ви, говори още повече за него и Вас! Хубав ден Ви желая! Кр. Ортакчиев - Тво виж още ›› рецът и Авторът :)
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Президентът отвърна на огъня на "24 часа"

Президентът Румен Радев коментира публикации на в. "24 часа" в безпрецедентна позиция, изпратена от прессекретариата на държавния глава до...