X
 
 

Създадоха първата в България книга за незрящи

2311 5
photo of Създадоха първата в България книга за незрящи
Снимка: Actualno.com
Възможност за „Докосване“ до света на незрящите предостави на асеновградчани поетът от Казанлък Красимир Ортакчиев. Пред асеновградска публика авторът представи книга, написана едновременно на офсет и Брайл. По този начин поетичният сборник е предназначен за четене и от незрящи. По думите на твореца, книгата е единствената по рода си, издавана в България. Целта на твореца е чрез произведението да си да докосне душевността на хората. Т.е. да не обръщат внимание на нормалните сетива, които имат, защото всички те се приемат, като даденост.

"Хубаво е да се запитаме кои са незрящите, всъщност. Дали ние, които можем да виждаме, или хората, чиито усет и усещания са по-развити от физическите способности. Това е, което искам да докосна с книгата си. Дали успявам вече читателите ще кажат", обясни авторът на „Докосване“.

Стотици килограми храни събраха асеновградчани в помощ на възрастни хора

Стотици килограми хранителни продукти събра в Асеновград кампанията "7 КАУЗИ". Тя е насочена в помощ на възрастни хора със социални пен...

Името е избрано точно поради причината, че първата реакция на хората, запознали се с книгата, е да докоснат тези малки точици, наречени азбука на Брайл. Единствените препятствия, които е трябвало да преодолее, е свързано с печата.

"До създаването на книгата никога не съм имал близък досег с незрящи. Не съм се сблъсквал с техните проблеми. Не съм комуникирал с тях. Идеята да създам книгата по този начин възникна съвсем неочаквано", разкри Красимир Ортакчиев. А посланието, което той отправя към зрящите чрез „Докосване“, е „да прогледнат с душите си“.

Следващата му цел е стиховете, които пише, да достигнат и до хората, които не могат да ги прочетат. Световете на зрящите и незрящите не трябва да са разделени, а да се слеят, смята поетът. Представители от Съюза на слепите в Асеновград благодариха на автора за жеста, че се е сетил да създаде подобно произведение. И споделиха, че „едно е да слушаш стихове, а друго е сам да можеш да си ги прочетеш, усещането е съвсем различно и затова е добре да има повече такива книги“. По време на премиерата на творбата, произволно стихотворение от книгата прочете Иван Шопов - председател на Съюза на слепите в Асеновград. Така, той демонстрира колко по-лесно една творба може да достигне до сърцето на незрящите.

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  О, простете! Браил между редовете офсет... Очевидно, няма нищо по-същественото в творбата, щом Авторът толкова се вторачва това.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  За да не влизам в личен спор - цитирам: "...България да могат да прочетат на брайлов шрифт книгите "Приказки по телефона" на Джани Родари, басните на Езоп, приказките на Пушкин, "Сияйна зора" на Джек Лондон, както и книгите на българските автори Йордан Радичков - "Ние врабчетата" и Емилиян Станев - "През гори и води". Отново бяха преиздадени и "Мал виж още ›› кият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери, "Двойната Лотхен" на Ерих Кестнер и "Чернишка" на Емилиян Станев...."
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Едновременно на Брайл и офсет означава, че на една и съща страница са и двата текста! Проверете си фактите, преди да се изказвате анонимен у неподготвен!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  "По думите на твореца, книгата е единствената по рода си, издавана в България." Явно "твореца" е слабо запознат с темата, но няма нищо продив да си направи реклама. Интересно, дали според автора на статията това е единствената кника? Или просто не си е направил труда да провери фактите.
 • Красимир Ортакчиев 1.1 Красимир Ортакчиев преди 2 месеца Профил на трол?
  Г-н Анонимен, хубаво ще е когато твърдите нещо, да го подкрепите с факти! Ще чакам с нетърпение да посочите коя е стихосбирката, книгата, която е отпечатана едновременно на Брайл и офсет (което ще рече, текстът да отпечатана листа както Брайл, така и на офсет)? А липсата на смелост да застанете с името си зад твърдението Ви, говори още повече за него и Вас! Хубав ден Ви желая! Кр. Ортакчиев - Тво виж още ›› рецът и Авторът :)
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Сигурно 50% от българските пенсионери яд...

Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев пред Нова телевизия, коментирайки условията в арестите в България. ...

Последно в Актуално