Акад. Богдан Петрунов е убеден, че ваксината срещу COVID не вреди, но какво прави?

5744
Акад. Богдан Петрунов е убеден, че ваксината срещу COVID не вреди, но какво прави?
Снимка: БНР

Не виждам основание да се изчаква, ваксината срещу COVID-19 е изпитана на над 40 000 души. Натрупана са достатъчно данни. Аз мога с ръка на сърцето си да кажа, че съм убеден в нейната безвредност. Но ние не знаем в момента тази ваксина какво прави - намалява броя на заболелите, на смъртните случаи или спира разпространението на коронавируса. От ваксините може да има реактивност, но не и странични реакции. Това смята акад. Богдан Петрунов, който коментира темата пред btv.

От 100 души, които са се ваксинирали, само 5 са се разболели, подчерта той известните до момента данни за ефективността на ваксината на Pfizer, която очакваме в България. Малко по-рано доц. Светлана Велизарова коментира: "Истината е една, че ние нямаме информация. Основното изследване за Pfizer, трета фаза, ще излезе утре, т.е. ние официално черно на бяло го нямаме. Предполагам, че въз основа на това Европейската агенция по лекарствата ще вземе своето информирано решение. От там нататък, ние трябва да имаме много добра разяснителна кампания". И още: Експерт с остра критика за мерките срещу COVID: Обществото не е информирано, от страх се умира

Ясни са официалните резултати от тестовете на ваксината на AstraZeneca

Университетът в Оксфорд и AstraZeneca станаха първите производители на ваксини за Covid-19, които публикуваха резултатите от клиничните...

Ваксината не е бързо създадена, коментира този страх академикът: "Няма бързо създаване (на ваксината – б.р.) – създадена е на база на платформа, разработвана 4-5 години, имали са грамадни проучвания, преди да създадат тази РНК платформа". Същото обясни преди дни и националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев: Доц. д-р Кунчев обясни колко са безопасни чаканите ваксини срещу COVID-19

По думите на Петрунов "няма никакво основание да се мисли, че може да се отключат тежки автоимунни заболявания" след прилагането на препарата. "Прави се грешка между реактивност и странични реакции“, отбеляза експертът, като обясни, че е нормално да има 5-10%, та и по-висок процент пациенти със зачервяване, главоболие или температура, докато страничните реакции са с много по-сериозно въздействие върху организма и не са толкова чести.

"Всички специалисти в света категорично казват: "Това (ваксината – б.р.) е едно велико откритие, ще спаси много човешки животи, но, докато не изясним в продължение на 1-2 години характера на този имунитет, който създава, трябва да продължим да спазваме мерките – носене на маски, миене на ръцете, избягване на социален контакт", коментира още акад. Петрунов.

Той подчерта, че ще се ваксинира и вече се е записал в списъка на своя институт. По думите му скептичното отношение на голям процент от българите към имунизирането срещу коронавирус е причинено от липсата на активна информационна политика от страна на властите.

Производството на ваксината на AstraZeneca се бави

Производството на ваксината срещу коронавирус на британската фармацевтична компания AstraZeneca изостава, пише вестник „Financial...

"Всички трябва да бъдат с дълбокото съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат спокойно да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар", коментира акад. Петрунов, като подчерта, че няма риск и за преболедувалите COVID19, особено заради това, че към момента не е ясна и силата на имунитета след прекарване на болестта.

Прод. Петрунов каза още, че организацията на ваксинацията никак няма да е лесна."Аз виждам моите колеги работят много активно. Мисля, че този щаб ще свърши хубава работа", отбеляза той.

И подчерта - взимането на имуностимуланти е добре, когато сме напълно здрави, когато обаче имаме клинична картина - трябва да се спрат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com