Доц. д-р Кунчев обясни колко са безопасни чаканите ваксини срещу COVID-19

3875
Доц. д-р Кунчев обясни колко са безопасни чаканите ваксини срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Кога идват ваксините? Когато ги одобри Европейската агенция по лекарствата. Тя обеща, че първата ще я одобри на 27 декемрви, два –три дни след това ЕК ще даде официално разрешение за използването й в ЕС (по Нова година) и веднага можем да започнем ползването на първата ваксина. Това заяви пред btv националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По данните до момента първи наистина са Pfizer, с ваксината, която изисква съхранение при минус 70 градуса. Малко след тях е американската – Moderna, която изисква съхранение при минус 20 градуса. И някъде през първото или второто тримесечие на 2021г. би трябвало да започнат да идват и другите типове ваксини, тъй като тези двете са точно с информационна РНК, което толкова се обсъжда, а останалите са или рекомбинантни – най-класическите, или с носител аденовирус, обясни Кунчев.

"Тези предварителни прогнози все пак са предварителни – няма яснота кога ще започне ваксинирането. Ако има и най-малък проблем , забавяне ще има.", подчерта той.

Как конкретен човек да избере коя е най-подходящата за него ваксина? "Това ще е възможно на един доста по-късен етап, тъй като ние няма как отсега да предвидим коя ваксина кога ще дойде и в какви количества. На практика за момента, имаме обещание от EMA и ЕК за бъдещето, но кога ще са готови другите ваксини и дали ще получат одобрение, не е ясно."

"Към момента нямаме нито кратка характеристика на продукта, нито листовка за потребителя. Там е мястото, където пише – кои са противопоказанията, за кои възрастови групи. Всичко, което знаем е предварителна информация. Знаем, че е за над 18г. Знаем, че някои са по-подходящи за по-възрастни, други за по-млади хора. Но докато не го видя като документ, никога няма да ви кажа мнение по-въпроса", категоричен беше националният здравен инспектор.

Как ще постигнем 60-70% ваксинирани, за да се постигне стаден имунитет, при малко над 40% заявили по предварителни проучвания, че биха го направили? "То е каквото иска обществото – това ще му се случи. Ако искаме да се освободим от този проблем, да отпаднат всякакви ограничения,да можем да пътуваме, да си върнем нормалния живот, е редно да постигнем тези проценти, защото много страни в Европа ще ги постигнат, и то много бързо. Ако ние се правим на най-умни и започнем да разсъждаваме – това полезно ли е, вредно ли е, ще направим това, че ще защитим имунизирания, но не и обществото като цяло", обясни просто той.

Безопасни ли са ваксините, след като се направиха за 6 месеца? Говорим за нормален страх – необходими са години за създаването на ваксина, а тези бяха създадени за по-малко от година, даже 6 месеца, обясни Хекимян.

Дали е сигурна, безопасна и ефективна, могат да кажат тези, които имат възможността да сравняват данни и да получат цялата информация за проучванията. Ако караме по нормалния път и тя дойде след 5,6 или 8 години, както е при другите ваксини, вероятно няма да имаме нужда от нея, защото ще е приключил изобщо проблемът с COVID, поне за този етап. Тъй че бързата писта, която беше разработена навсякъде по света, тя се прави, за да имаме достъп до ваксина, в момента, в който ни потрябва. Имайте предвид, че никой не прескача фазите на изследване, които са необходими. И първа, и втора, и трета. Просто първа и втора ги правиха паралелно, за да не се губи време. Съкратиха се сроковете, чисто административно – за подготовка на необходимите документи, но никой не прави компромис за това, да кажем, третата фаза, която е най-голяма. Изследване на минимум 30 000 души – до 50 000, от различен етнос, на различни места по света. Повечето производители я направиха на 40 – 50 000 души", обясни експертът.

Ангел Кунчев: Ще се закупят хладилници за ваксините срещу COVID-19

В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи...

"Сега, може ли да има късни последствия? Всичко може. Но до момента това е каквото ние имаме като информация. Плюс това механизмът на действие е доста ясен. Тези глупости, котио се говорят как информационната РНК ще влезе в нашата ДНК – не влиза никъде. Тази ваксина не влиза в ядрото на клетката, а в цитоплазмата – там са митохондриите. Предава този много малък къс информация. Те започват да произвеждат SPIKE протеина, той излиза в кръвта, разпознава организмът ни като антиген – чуждо тяло, и създава имунитет. Това е механизмът, така че нито е евгеника, нито е някаква генетична манипулация.", ядоса се Кунчев.

Знаете, ли защо толкова бързо някои фирми направиха ваксината, попита Кунчев и си отговори: "Защото всичко, което правиха беше преди това правено за тежкия остър респираторен синдром - така е при Pfizer  и при Moderna, и за ебола, където е аденовирусният носител. Много голяма степен на готовност имаше и те използваха цялата тази технология. Вероятно ще се използват и за бъдещи други патенти", обясни той.

Вие ще се ваксинирате ли? Разбира се, че ще се ваксинирам, дано по-скоро да имам тази възможност, отговори Кунчев. Знам, че докрая ще има хора, които ще твърдят, че това е неизвестно и страшно, здравето е персонално решение - уверявам ги, че ще е доста по-страшно, ако се сблъскат с реалния вирус, каза той на всички противници на ваксинацията срещу COVID-19

Ще се изисква ли отрицателен PCR тест преди ваксинация?

Можем ли да се ваксинираме, ако сме изкарали COVID-19?

СЗО обмисля въвеждане на електронни сертификати за ваксинация

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва на държавите-членки да издават „имунизационни паспорти“ на граждани, кои...

"Първо зависи от отдалечеността на момента, в който сме го изкарали. Ако сме го преболедували преди 2-3 седмици и имаме много висок титър на антителата – формално няма нужда, защото ние сме защитени. Въпросът е, че не знаем този титър докога ще се запази и докога ще сме защитени. В този смисъл ваксината играе ролята на допълнителен тласък на имунитета и ще ни даде по-голяма сигурност. Така че нищо лошо няма и в това. Но ако някой държи да си направи изследване на антителата и види, че ги има и не желае да се ваксинира, няма да се имунизира", каза Кунчев.

Ще трябва ли да се правят предварителни изследвания? Например, ако си болен в момента, може ли да е проблем ваксината за здравето ти? "Не може да се окаже, защото няма как допълнително да усложни състоянието ви. Само че ще се окаже, че вие ще хвърлите вината върху ваксината за всичко, което се случва след това. Това го виждаме и при грипните ваксини и при морбилната много често. Ако при грипната ваксина, който е масово разпространен, вие се имунизирате в инкубационния период и след това се разболеете, естествено, че ще кажете – ваксинирах се, пък се разболях. И то няма да е вярно", обясни той.

Ще се изисква ли отрицателен PCR тест? "Това е лично решение, но не е необходимост и няма нужда да се правят предварителни скрининги, кой е положителен и кой е отрицателен.", каза Кунчев.

Имаме готовност да посрещнем първите ваксини

Имаме готовност да посрещнем, дето се казва, и утре ваксините. Фризерите са в БулБИО,в СРЗИ, в Бургас. Сега предстои да закупим фризери и за всяка една РЗИ в страната – за 28-те области, защото е ясно, че много дълго ще се организира процеса. Има 5 дни, в които ваксината може да стои в хладилник, но сега да си въобразим, че от София ще возим до Силистра и там ще разпределяме първо на лечебните заведения, после на личните лекари… това е много сложен процес. Много трудоемък. Всяко РЗИ ще има фризер, който да пази този тип ваксина, обясни още той и уточни: "Не мога да ви кажа каква е инвестицията, не се занимавам с това. Но не е нещо огромно като сума, мисля, че са между 20 и 30 000 лева тези фризери".

Борисов: България участва във всички видове разработки за ваксини като инвеститор, солидарно с другите държави от ЕС

България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксин...

Ако говорим конкретно за тези сега купуваме – в момента разполагаме с два големи, ама толкова големи, че могат да обхванат цялото количество на първата доставка над 125 000 дози ваксина – в БулБИО, един малко по-малък в СРЗИ и днес се монтира един в РЗИ Бургас. Следва до края на януари да има във всяка РЗИ, категоричен беше доц. Кунчев.

Как ще протече ваксинацията в България?

Доброволна и безплатна ваксина – точно така, каза Кунчев.

"Фазите на ваксинация са направени , за да се знае, кои групи са приоритетни. Ако в един момент да кажем, първото тримесечие, успеят и дойдат много ваксини от всички 7 вида, за които има договор ЕК, паралелно ще бъдат обхващани хората от тези приоритетни групи – няма да се чака да се свърши едната и тогава да се почва другата. Всичко зависи от това как ще бъдат подавани ваксините от производителя", обясни той.

"В различни колективи и сега има проучвания за желаещите да се ваксинират – да кажем военните вече направиха интересно проучване. От него е ясно, че в някои болници излизат – 50 – 60 % , в други – 100% - такъв е случаят на военната болница в Сливен – всички са заявили желание да се ваксинират", каза здравният инспектор.

Защо в България няма Фонд за обезщетение при нежелана реакция от ваксина? (ВИДЕО)

"Филип се роди в 7-я месец. Беше едно мъничко бебенце, което веднага бше проплакало. Развиваше се нормално за връстниците си и много бъ...

Хората ли ще отиват при ваксината или ваксината при тях?

"Ще се използват и двата метода. Едно е с тези, с които ще започнем – болниците – това са медицински лица и те могат да си направят екип по предварително изготвен списък – няма да е в един ден – хората работят на смени, някои отсъстват, някои са болнични. Явно ще има довършване. Освен това трябва да сме сигурни, че ще им осигурим и втората доза след 3 седмици, така че този, който сме започнали, да можем да го довършим с тази ваксина. Всичко това са трудни сметки, но ще бъдат правени на място", каза Кунчев.

Днес щабът събира 6-те директори на РЗИ, които са отговорни за 6-те области в България, за да стартира процеса по изготвяне на списъци на желаещите да се ваксинират медици в страната.

Общо 128 246 са медицинските работници, плюс дентални лекари и фармацевти в първата фаза, които трябва да се обхванат. За тях ще са необходими половин милион ваксини, ако всички пожелаят. „Имайте предвид, че в никакъв случай няма да достигнем 100 или дори 90% покритие, така че това е максимума, който казваме като хора. А какъв процент от тях ще пожелаят – вече ще видим следващите дни", уточни Кунчев.

Коронавирусът в България: 7000 души се лекуват в болници в страната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com