Експерт с остра критика за мерките срещу COVID: Обществото не е информирано, от страх се умира

2706
Експерт с остра критика за мерките срещу COVID: Обществото не е информирано, от страх се умира
Снимка: iStock

"Мога да кажа, че въобще не сме информирани като общество за COVID-19. И, ще ме извините, но виновни за това сте медиите. Защото вие, за вас лошата новина е най-добрата новина. Защо трябваше да давате в началото пресконференциите на Щаба?", попита доц. д-р Светана Велизарова , ръководител на детската клиника в болница „Св.София“, водещият на btv Антон Хекимян.

"Защото хората се нуждаят от информация", отговори той.

Ръст на новите случаи на коронавирус, рекордните 3 412 са оздравели за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза сериозен ръст като абсолютно число, но намаля като процент. За 8 декември са отчете...

"А не трябваше ли да извикате лекарите, които тогава работеха на първа линия и те да кажат. Трябваше да се обясни в началото спокойно – без да се набива в главите на хората, че COVID е равно на смърт. Ще ви кажа едни прости данни от вчера. Общо активно болните са 93 хиляди души приблизително, от тях 6 000 са в болница, т.е. не повече от 7%. А от тези 6 000 – 500 са в интензивни отделения. Значи, от влезлите в болница – не повече от 7% са в интензивни отделения. И 92% се лекуват вкъщи. Според вас това много ли е или малко?", попита отново експертът.

"Всичко зависи от хората, които трябва да управляват кризата" , възрази Хекимян.

"Вие сте длъжни да отразявате всичко, което ви казват. Но не трябва да се стресират хората. Те са много стресирани и да знаете от страх може да се умре. Може смешно да ви звучи но е истина. Да не говорим хроничния стрес колко много намалява имунната защита на човека.", продължи доцентът.

Затова тя препоръча: "първото е да не се страхуват. Да, болестта протича различно, тя е коварна и не е класическа. Болният просто трябва да знае в кой етап какво да направи. И трябва да има срещу себе си личен лекар или място, на което да се обади и да каже това ме безпокои."

А имаше ли такъв в началото на COVID кризата - оказа се, че според доц. Велизарова - алгоритъмът от самото начало е бил грешен: "Започна се отзад напред. Защо трябваше да се почне с болници и бърза помощ. 92% са на домашно лечение. На първо място, за мен, трябваше да е доболничната помощ, но подкрепена с т.нар. триажни центрове, които създадохме чак сега. Центрове с компетентни хора, които могат да бъдат командировани и от болничната помощ, които да разделят хората и да ги насочват и да обясняват".

Кунчев за заплахите към него: Лошо възпитание и нисък интелект на някои хора

Лошо възпитание и нисък интелект на някои хора. Това, че даваме информация за вируса, не значи, че ние сме го създали. Така националния...

По думите й това, че не познаваме още заболяването не е достатъчен аргумент, за погрешните решения:"Знаехме, че е инфекциозно заболяване. При всяко инфекциозно заболяване трябва да има триаж. Създадохме ги много късно."

Според доц. Велизарова локдаунът сега не е намалил натискът върху болниците. На този фон планираното отваряне на градините и всички ограничения след 21-ви декември, според нея, ще доведе до нов пик на епидемията.

"Защото не трябваше да затворим сега, просто. Трябваше да затворим още в края на октомври, началото на ноември. И ще ви обясня логически защо – защото ако бяхме затворили ноември, когато беше най-високата заболяемост и смъртност, която сега е горе-долу … малко по-малка. Тогава ние бихме изкарали тези три седмици преди да настъпят т.нар. дни преди празниците. Знаете, че българинът, каквото и да му кажеш, това е в нашата народопсихология – ние обичаме празниците, ние обичаме да се веселим, да се събираме. Това ни е генетично заложено. Сега добре, студентите ще се събират умерено – интелигентни хора, ще се пазят. Но мислите ли – сега на 21-ви като се пусне, че моловете няма да пращят по шевовете. И ще е, както ние обичаме да пазаруваме – в последната секунда. Ако това го бяхме направили ноември, хората щяха да имат целия декември и тогава нямаше да има тая масова истерия да се пазарува в последния момент. Сега помнете ми думата, че поредният пик на заболяването ще е някъде след Йордановден и след това някъде около 21ви януари.", каза тя.

И при ваксините срещу COVID-19 е същото като с началото на пандемията, оказа се. Според нея - ние вече сме разделени по темата като общество. "Истината е една, че ние нямаме информация. Основното изследване за Pfizer, трета фаза, ще излезе утре, т.е. ние официално черно на бяло го нямаме. Предполагам, че въз основа на това Европейската агенция по лекарствата ще вземе своето информирано решение. От там нататък, ние трябва да имаме много добра разяснителна кампания, и разчитам на вас да го направите, завърши тя.

Би трябвало да има сертификат, че си ваксиниран срещу коронавируса. И още за ваксините

Доц. д-р Кунчев обясни колко са безопасни чаканите ваксини срещу COVID-19

Кога идват ваксините? Когато ги одобри Европейската агенция по лекарствата. Тя обеща, че първата ще я одобри на 27 декемрви, два &ndash...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com