X
 
 

БСП внася сигнал в прокуратурата за цената на лекарствата

1274 1
БСП внася сигнал в прокуратурата за цената на лекарствата
Снимка: БГНЕС
Лекарствата в частните болници са 7 пъти по-скъпи. Ако за едно лекарство в държавна болница Касата плаща по 150 лева, то в частната стойността му нараства 7 пъти и държавата заплаща за него 1050 лева. Целта е по този начин да се източва ресурсът на Здравната каса.

Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев по повод разкритията, които направи в събота, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев, предаде репортер на БГНЕС.

БСП поиска лекарствата за деца до 14 г. да са безплатни и заложени в бюджета на НЗОК

Депутатите разглеждат на извънредно заседание на второ четене бюджетите на ДОО и на НЗОК за 2020 г. От БСП настояха лекарствата за дец...

Според Стойнев, като се позова на думите на Дечев, нещата изглеждат като организирана система за отчитане на дейности, които действително са били в по-малък обем или въобще не са били извършени като в същото време частните болници получават един огромен ресурс.

Зам.-председателят на ПГ на БСП е категоричен, че всичко това става благодарение на лобистките текстове, прокарани от ПГ на ГЕРБ, които узаконяват тази кражба на гърба на българските пациенти.

"Ще сигнализираме прокуратурата да направи проверка в здравното министерство, във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е на лице организирана, координирана и извършена с административна протекция кражба от здравните вноски на българските граждани. Това действие застрашава живота на пациентите и не подобрява работата на лекарите и медицинския персонал“, обяви Стойнев.

Той подчерта, че в последните 10 години българското здравеопазване се е сринало и благодарение на това хората търсят помощ в чужди държави и вече е на лице здравен бизнес в чужди държави.

"Това е правителството на източването – източване на язовири, източва на Здравна каса. Няма система в страната, която да функционира нормално, институциите са пропити от некомпетентност", заяви Стойнев.

Предупреждение - наредба бави нови лекарства, които покрива НЗОК

Достъпът до нови лекарства, заплащани от Здравната каса, ще бъде забавен с промените в Наредбата за цените на медикаментите, която влиз...

Зам.-председателят на ПГ на БСП посочи, че левицата има решение на проблема и той е много лесен, но като че ли липсва политическа воля за реални реформи в здравеопазването. Депутатът припомни, че през 2018 г. те са внесли вот на недоверие по тази тема, който обаче не е минал.

"Решението е държавните и общински болници да не са търговски дружества и на регионален принцип да осигурим достъп до качествено здравеопазване, което е и гарантирано от конституцията“, каза още той.

Депутатът проф. Георги Михайлов подчерта, че реформите, които са били обещавани не са били изпълнени, а именно – моделът на управление и финансиране, електронната здравна система, централизираните търгове за продажба на медикаменти, контролът върху експорта, нищо от това не е станало факт през последните 3 години.

„По отношение на модела БСП предлага отдавна сериозният въпрос за регионализация на здравеопазването, тъй като по данни на ЕК сме на първо място по смъртност в следствие на неврологични, сърдечно-съдови и онкологични заболявания, поради факта, че 80% от болниците се намират в четири града на страната“, посочи проф. Михайлов.

По думите на народния представител д-р Десислав Тасков пък лекари и медицинските сестри са били излъгани нееднократно, че заплатите им ще бъдат повишени.

Малките аптеки у нас са готови за протест заради решение на НЗОК

Идеята за премахването на таксата от 2 лв. за обработката на протоколите на скъпоструващите лекарства, която в момента НЗОК плаща на ап...

„Отпуснатите 50 млн. лева не достигнаха до съсловието. Втори път отпускане, не от държавния бюджет, а от парите на Здравната каса, още 200 млн. лева и увеличаването на цените на някои от клиничните пътеки също не доведе до увеличаване на заплатите на медицинските специалисти. Проблемът е в това, че моделът на заплащане зависи от оборота на лечебното заведение и няма как да бъде вменено на управителя на болницата как да формира заплатата на работещите там“, посочи д-р Тасков и добави, че моделът на финансиране е сгрешен.

Той призова държавните и общински лечебни заведения да престанат да бъдат търговски дружества и добави, че не трябва да се противопоставят държавните на частните болници.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители