X
 
 

Управителят на НЗОК: Наливането на пари не помага за отношението на лекарите

823 0
Управителят на НЗОК: Наливането на пари не помага за отношението на лекарите
Снимка: БГНЕС
Не, категорично не го променя. Така управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев призна, че наливането на пари в здравната система не променя отношението към пациентите от страна на медиците – заради т.нар. пазарен модел, т.е заради клиничните пътеки.

Дечев уточни и, че няма нито едно предложение да се извадят определени групи участници в модела на клиничните пътеки.

Здравната система е здравеопасна

Здравната система с клинични пътеки и лимити не работи. Тя е здравеопасна. Това заяви медицинската сестра Веселина Ганчева пред БНТ във...

Действително се показа, че някои от участниците в този крайнодесен модел (т.е. пазарният) нямат място в него, подчерта лекарят пред Нова телевизия. Като примери управителят на НЗОК посочи общинските болници, майчиното и детското здравеопазване – според него те не следва да се подчиняват на търговски принципи в медицината.

Като причина за натрупаното напрежение Дечев видя отлагани във времето реформи – заради липса на воля. Но попитан дали НЗОК не обръща внимание на аномалии – например, че в Пазарджик се слагат повече стендове, отколкото в София, отговорът беше, че нямало достатъчно кадрови и експертен потенциал в Здравната каса. Вместо това, се проверявала документация и когато се засече нещо, следва търсене на външни експерти. Отделно, Дечев видя роля и на пациентите – те също допринасяли за медицински измами и трябвало да търсят второ и трето мнение при диагноза, но управителят на НЗОК призна и, че второ и трето мнение значи още харчене на пари от пациентите.

Дечев се оплака и, че НОИ и някои пенсионни фондове не плащат дължимите здравни вноски, а се търсят пари само от НЗОК. Той заяви и, че е публична тайна, че ако бъдат приложени всички критерии за качество на оборудване и персонал, вероятно половината болници щели да отпаднат. Дечев даде за пример Педиатрията – там, по думите му, били правени изключения през годините по определени критерии, като не даде конкретнни параметри кои са критериите. И се усъмни, че нова болница ще помогне – защото се е нарушила връзката между доболничната и болничната помощ. Какъв беше последният трагичен случай - с дете, заради който отново се заговори за статутът на Педиатрията, припомнете си в този материал!

За финал управителят на НЗОК предупреди, че държавата трябва да гарантира наличието на определени, по-евтини лекарства.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители