X
 
 

Фондация призовава да се увеличи възрастта на донорите на яйцеклетки

1586 0
Фондация призовава да се увеличи възрастта на донорите на яйцеклетки
Фондация „Майки за донорството” призовава в петиция да се увеличи възрастта на донорите на яйцеклетки.

Закон за здравето и Наредба 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция разрешават при анонимно даряване донор на яйцеклетки да бъде жена до 34 години включително с поне едно живо родено дете (при родствено даряване до 38 години), а донорството е анонимно и безъзмездно.

Путин: Преобърнахме демографската тенденция, смъртността сред бебетата е по-ниска от Европа

Мерките по раждаемостта позволиха на Русия да преобърне демографската тенденция в положителна посока, заяви президентът Владимир Путин....

В България двойките с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от донор са над 50 000, а тяхната ин витро процедура не се финасира от държавния фонд „Ин витро” (ЦАР), съобщават от фондацията.

Необходимостта от жени – донори расте с всеки изминал ден, така както расте и броя на семействата, които се нуждаят от донорство за да имат дете. През 2015 г. на работна среща в Изпълнителна Агенция по трансплантации с представители на неправителствени организации и клиники по асистирана репродукция се взима решение да бъде предложено изменение в Наредба 28/2007г. чл.13, ал.1, т.1 възрастта на кандидат – донор на яйцеклетки при анонимно даряване да се вдигне на „35 години, включително”.

Едва една година по-късно – (2016) в Министерството на здравеопазването има Проект за промяната.

До 30.05.2017г. предложението стои в "Проект", промяна няма. Донорството е изключително хуманен акт и лично решение. От него се нуждаят хиляди семейства в България за да имат дете. Ние от фондация „Майки за донорството” искаме тези семейства да получат шанс, чрез промяна на възрастта при жените донори на 35 години включително при анонимно даряване, се казва още в съобщението. Прочети още :

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители