НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 7 март

10898
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 7 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 20:20 ч., 7 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Все още няма регистриран случай на коронавирус у нас. 

🔘 Общо 99 проби са изследвани вчера, за днес са предвидени да бъдат тествани 20.

🔘 6 от пациентите вече са пролежали карантинния период във ВМА и се очаква втора отрицателна проба за тях, за да бъдат освободени.

🔘 Очакват се резултатите от 4 подозрителни проби.

🔘 Шофьор на ТИР спи 10 дни в кабината на камиона си, за да не зарази семейството си, тъй като е бил в държави със случаи на вируса.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 В най-засегнатата страна в Европа - Италия, жертвите на коронавируса са 233, което е с 36 повече от вчера. По-рано на брифинг днес обявиха, че заразените в страната са 5 061, което е с 1 145 повече в сравнение с вчерашните данни. 589 са излекуваните досега. Лидерът на Демократическата партия на Италия Никола Зингарети също е сред болните, но засега е добре.

🔘 В Германия има 799 заразени, към момента там няма регистриран смъртен случай.

🔘 Франция регистрира 949 заболели, 16 души са починали, а 12 са излекувани. 44 са в реанимация.

🔘 79 случая общо са установени в Австрия, няма данни за загинали.

🔘 147 общо са установените в Норвегия, а 161 - в Швеция.

🔘 В Испания потвърдените към днешна дата заразени са 402, от които 8 са починали. Над 60 души са се заразили в страната по време на погребение в испанския град Витория-Гастейс в Баския.

🔘 В Гърция потвърдените случаи са вече 66.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА 

🔘 По данни на "Джон Хопкинс", 105 479 души са заразени с вируса по света. От тях до момента са загинали 3 555, а 58 354 са се възстановили напълно.

🔘 В най-засегнатата страна, откъдето и тръгна заразата - Китай, до момента има 80 652 регистрирани случая. Починалите от коронавирус са 3 070, а оздравелите 55 473.

🔘 Най-много заболели извън Китай има в Южна Корея - 7 041. Там смъртните случаи до момента са 44, а оздравелите 135.

🔘 Първи два случая са регистрирани в Малдивите. Заболелите са служители в местния курорт Куреду.

🔘 Втори случай е установен в Република Южна Африка. На африканския континент има потвърдени общо над 40 случая в следните държави - Камерун, Нигерия, Синегал, РЮА, Того, Мароко, Алжир и Тунис.

🔘 В Египет се появиха 45 случая на зараза в круизен кораб, плувал по река Нил. Така в Египет потвърдените случаи на заразени с коронавируса стават 48. Корабът е спирал на три места, преди да стане ясно какво се случва и потенциално случаите може да са много повече.

🔘 Очаква се някои ваксини срещу COVID-19 да започнат клиничните изпитвания до средата на април или дори по-рано, заяви заместник-генералният секретар на Държавния съвет Дин Сянян.

🔘 В Иран заразените са 5 823, от които 145 са починали, а 1 669 са оздравели.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

Мерки срещу вируса в България

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от Италия.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 От кризисния щаб към правителството уточняват, че в момента започва втора вълна на грип, която съвпада с разпространението на коронавируса.

🔘 Здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 Порталът "Право и здраве" съобщи, че НЗОИ и Българският лекарски съюз (БЛС) са се уговорили за параметрите на клиничната пътека, по която ще се лекува коронавирус. Изчисленията сочат, че според договорката засега могат да бъдат лекувани общо 6358 души, с 44 лева на ден. Общата стойност на пътеката е 614 лева, а продължителността – 14 дни, колкото е карантината.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com