НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 март

6345
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 22:20 ч., 6 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 И днес няма потвърден случай на коронавирус у нас.

🔘 Всички 99 проби, изследвани днес, са отрицателни. От тях 19 са работени във ВМА, 66 в Националната референтна лаборатория и 14 във Варна.

🔘 Капацитетът на ВМА за инфекциозни заболявания е запълнен и оттук-насетне пациенти ще се пренасочват към други лечебни заведения в София.

🔘 Прибиращи се спортисти от държави с много случаи на болестта - като Китай, Италия и Южна Корея, ще минават първо 14-дневна карантина под лекарско наблюдение в България и след това да участват на съответното състезание в България. Освен това, са отменени всички непрофесионални футболни състезания. БФС е спрял над 400 срещи.

🔘 Във Видинско 51 души се намират под домашна карантина, тъй като са се върнали преди дни от Италия, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Те са били проверени още на пунктовете на Дунав мост 2 и "Връшка чука". При влизане у нас са подписали декларация, че остават в домашна изолация и къде ще отидат от границата, посочили са личните си лекари.

🔘 Лекарите изтъкват, че е нужно високо съзнание за отговорност у завърналите се, за да останат по домовете си определеното им време.

🔘 Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху. В разговора, който се проведе по молба на израелския министър-председател, Нетаняху отбеляза, че търси връзка с лидерите на всички близки държави във връзка с разпространението на COVID-19. Борисов подчерта, че проблемът засяга много страни и затова е от огромно значение действията за справяне със заболяването да са координирани. „Различните държави имат свои опит и познания, затова ако обединим усилия и споделим ефективни мерки, ще можем да се справим в битката със заболяването още по-добре“, заяви още Борисов.

🔘 Областната администрация в Монтана издаде специална брошура с много информация как хората да се предпазят от коронавируса, съобщи губернаторът Росен Белчев. Цветното упътване указва поведението на завърналите се от рискови страни у дома, на улицата, при пътуване. Указанията са написани от лекари и се отнасят до личната хигиена – измиване на ръцете преди и след храна, почистване с дезинфектанти. "Не докосвайте с ръце очите, носа и устата си. Консумирайте само храна, преминала през термична обработка. Избягвайте допир с животни и с хора, които имат температура и кашлят", пише в брошурата.

🔘 Хотел в Благоевград е отказал резервация за 13 март за четирима италиански тенори - от страх от коронавируса. А МБАЛ Благоевград вече е почти изцяло заета що се отнася до инфекциозно отделение.

🔘 По информация на туроператори - има масови откази от пътувания в Европа, само Турция и Египет като пазари остават с непроменена активност що се отнася до желанието на българите да пътуват.  Вече има очаквания, че през лятото ще има повече вътрешни пътувания.

🔘 Национална грипна епидемия влиза в сила от днес до 11 март включително. Инфекциозните болници в страната са пълни и се налага разкриване на нови места заради грипа, съобщиха властите.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Първи случай на коронавирус в Сърбия - 43-годишен мъж от град Суботица е с положителен тест за болестта. В момента той е в изолация. Според медиите наскоро той се върнал от Унгария.

🔘 На Балканите най-много случаи има в Гърция - 45. В Румъния разболелите се са 9, а в Хърватия 11. В Северна Македония към момента има 1 потвърден случай.

🔘 "Пет нови държави - Босна и Херцеговина, Гибралтар, Унгария, Словения и окупираните палестински територии, са докладвали случаи на COVID-19 през последните 24 часа", заявиха от СЗО.

🔘 Късно в четвъртък Словения беше регистриран трети случай на болестта. Става дума за мъж, който е бил в близък контакт с първия заразен човек. Заедно те пътували до Мароко и се върнали в Словения през Италия. Според лекари от инфекциозната клиника в Университетския клиничен център в Любляна, пациентът е в добро състояние и няма клинични признаци на заболяването. Всички, които са били в контакт със заразените през последните дни, вече са изолирани. До снощи Словения беше една от малкото страни в региона, където нямаше потвърден случай на коронавирус.

🔘 Първи случай на коронавирусна инфекция е регистриран във  Ватикана. Заразен е член на медицинския персонал. Всеки ден до 2 000 души идват да работят в папския град-държава. В допълнение, няколкостотин семейства, включително швейцарската гвардия - общо около 500 души - живеят във Ватикана.

🔘 В Италия вече има 4636 болни и 198 смъртни случая. За оздравели се считат 523 души.

🔘 Във Франция, болните са 577, като смъртните случаи са 9, а за оздравели се считат 12 души. От вчера в континенталната част на страната не остана нито един регион без болни. Положителни проби за коронавирус бяха потвърдени за един от депутатите на Републиканската партия в долната камара на френския парламент - Националното събрание, както и за един от административните служители в парламента.

🔘 Повече от 11 000 медицински маски и 1 400 флакона с антисептик на спиртна основа са били откраднати от различни болници във Франция от началото на разпространение на коронавируса.

🔘 В Германия случаите на зараза са 670 според "Джонс Хопкинс", като поне до снощи бяха 400. Смъртен случай там обаче няма, 17 се считат за напълно оздравели.

🔘 В Испания болни са 386, но има вече и 5 смъртни случая. Двама души са се възстановили напълно.

🔘 Нидерландия съобщи за първи смъртен случай вследствие на епидемията от коронавируса. Починал е 86-годишен мъж с COVID-19, който е бил приет в болница в Ротердам. Там до момента има 128 регистрирани случая на болестта, няма съобщения за излекувани.

🔘 Бившият датски национал Томас Каленберг е дал положителна проба за коронавирус и бившият му клуб Брьондби обяви, че 13 члена от отбора са били поставени под карантина в резултат на това.

🔘 Сесията на Европейския парламент (ЕП) ще бъде преместена от Страсбург в Брюксел поради "значително по-малките рискове за здравето" заради коронавируса. Това съобщи председателят на парламента Давид Сасоли, след като Франция отчита все повече случаи на заразяване с новия коронавирус.

🔘 От НАТО съобщиха, че са потвърдени първите 3 случая на заразени с новия коронавирус, свързани с военния му щаб в Белгия – един цивилен служител и двама от членовете на семейството му. Служителят наскоро пътувал до Италия, най-засегнатата от COVID-19 европейска страна. От щаба на НАТО заявиха, че служителят и членовете на семейството му не са посещавали съоръжението на Върховния щаб Allied Powers Europe (SHAPE) в Монс, Южна Белгия, откакто са се върнали от Италия. Поставени са под домашна карантина.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА 

🔘 В 85 държави в света вече има болни от новия коронавирус (COVID-19). Най-големите огнища извън Китай са в Южна Корея, Италия и Иран, обобщи Световната здравна организация (СЗО).

🔘 101 601 са заболелите от коронавирус в световен мащаб. Оздравелите са над 55 863, а смъртните случаи са 3 460, сочат данните на "Джон Хопкинс".

🔘 В огнището на заразата - Китай, 80 573 са болните, 3042 са починалите, като от тях 2931 са в огнището на заразата Хубей. Оздравели в Китай са общо 52 888 души. Реакцията на Китай на коронавируса е бърза.

🔘 Клиничните изпитания на ваксина срещу COVID-19 в Китай най-вероятно ще започнат в края на април, заяви в края на февруари заместник-министърът на науката и технологиите на Китай.

🔘 За разработването на ваксина против новия коронавирус ще са необходими около 2 млрд. долара, смятат от организацията „Коалиция за епидемична подготовка и иновации“. От КЕПИ обявиха в началото на епидемията през януари, че ще бъдат инвестирани 100 млн. долара в програмата по разработването на ваксината, за да може тестовете за нея да започнат в рамките на четири месеца. Днес, обаче, оттам заявиха, че тези пари са свършили и има нужда от допълнително финансиране.

🔘 Статистиката на СЗО сочи, че на 5 март са регистрирани 2098 нови случая извън Китай. Починалите са 267, като през последните 24 часа са регистрирани 53 смъртни случая.

🔘 В Южна Корея болните са 6 593, смъртните случаи са между 42 според различни данни, оздравелите са най-малко 135 души.

🔘 В Иран болни са 3513 души, оздравели са 739 души според "Джонс Хопкинс", а са починали 107 души.

🔘 В САЩ, според "Джонс Хопкинс" случаите са вече 259, при 14 починали, повечето от които в щата Вашингтон - там, където първи обявиха извънредно положение. Здравни служители в района на Сиатъл обявиха 20 нови случая на вируса, с което общият брой на заразените е 70. Досега 9 от мъртвите в САЩ са от един и същи частен старчески дом в покрайнините на Сиатъл, който сега се разследва от властите, за да се установи дали са били спазени указанията за предотвратяване на инфекции.

🔘 Някои големи компании в Сиатъл, включително Microsoft и Amazon, прекратиха някои свои дейности и призоваха служителите си да работят от дома си.

🔘 Сан Франциско пък съобщи за първите си случаи на коронавирус. Около 200 души са поставени под карантина в Роуд Айлънд заради проследени контакти с училищна екскурзия до Италия, довело до три случая на коронавирус. В Ню Йорк броят на заразените се удвои за едно денонощие и достигна 22 – всички живеещи в или близо до града. Кметът призова федералното правителство да изпрати спешно повече тестови комплекти в Голямата ябълка.

🔘 Храмът "Рождество Христово" във Витлеем ще бъде затворен от 5 март до издаване на ново разпореждане, съобщи Министерството на туризма в Палестина и призова църквите и джамиите в града временно да бъдат затворени "с профилактична цел". На 22 февруари стана ясно, че болни от коронавируса поклонници от Южна Корея са посетили някои от най-известните поклоннически обекти като църквата на Божи гроб в Йерусалим, храма на Рождеството във Витлеем и Пещерата на патриарсите на Западния бряг. Поне 18 поклонници от тази група са били диагностицирани с вируса след връщането си в Южна Корея, според здравното министерство на Израел. Министерството публикува маршрута на групата и заяви, че ще направи проучване за "евентуално разпространение на болестта". Издадена беше разпоредба лицата, влезли в контакт с групата, да останат 14 дни под карантина в домовете си.

🔘 САЩ и Израел прекратиха съвместните си военни учения Juniper Cobra 20 поради епидемията от вируса.

🔘 Индия: Боливуд отмени своята нощ на наградите на Международната индийска филмова академия (IIFA), заради разпространения коронавирус. Събитието е тридневно и трябваше да започне на 27 март. С близо 1 800 заглавия, излезли през 2018 г., Индия е най-голямата в света филмова индустрия по отношение на заснетите филми и основен износител. Очаква се организаторите да обявят нова дата. Правителството предупреди да не се провеждат масови събития заради вируса, който е засегнал 30 души в Индия досега. Има данни и за 3-ма починали от заразата.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

Мерки срещу вируса в България

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от Италия.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 От кризисния щаб към правителството уточняват, че в момента започва втора вълна на грип, която съвпада с разпространението на коронавируса.

🔘 Здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 Порталът "Право и здраве" съобщи, че НЗОИ и Българският лекарски съюз (БЛС) са се уговорили за параметрите на клиничната пътека, по която ще се лекува коронавирус. Изчисленията сочат, че според договорката засега могат да бъдат лекувани общо 6358 души, с 44 лева на ден. Общата стойност на пътеката е 614 лева, а продължителността – 14 дни, колкото е карантината.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com