Без паника: Всичко, което трябва да знаем, за коронавируса

626466
Без паника: Всичко, което трябва да знаем, за коронавируса
Снимка: Getty

Темата с новия коронавирус (вече официално наричан (COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува все повече България. Вчера се проведе изтощително заседание на кризисния щаб към Министерския съвет, което излъчи ясно послание: "Здравето на хората преди всичко".

Властите в София засилват мерките по летищата, сухоземните и морските граници. Около 15 000 са българите, които живеят в засегнатата от коронавируса част на Северна Италия, а генералният ни консул в Милано Таня Димитрова заяви по-рано, че няма данни за заразени с вируса наши сънародници. Няма и регистриран случай на заболяването на територията на България.

Властите съветват да не се пътува до засегнатите райони, а междувременно Actualno.com направи проверки в част от аптечната мрежа у нас. Оказва се, че обикновените стерилни маски са на изчерпване, а на места дори са свършили. Причините за това са свързани както с повишеното търсене, така и с недостига в глобален мащаб заради основния производител - Китай. 

За да се предпазим от коронавирус, а и от всеки друг вирус с грипоподобни симптоми, два са основните принципа, които трябва да следваме: надеждна информираност и превенция. И отново - информираност от сигурни и официални източници и лична превенция, която включва всичко, за което вече се досещаме: хигиена, избягване на контакти с болни хора, както и консултация със специалисти при съмнение за заболяване.

Какво представлява коронавирусът, кои са неговите симптоми, как да се предпазим, каква е ситуацията в глобален мащаб и къде се намира България в тази нова обстановка - материалът търси отговори на тези и други съществени въпроси.

Що е то корона(вирус)?

Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. Става дума както за обикновена настинка, така и за Тежък остър респираторен синдром (наричан още със съкращението SARS). Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV). Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019.

Без особено ясни и досега причини, през декември 2019 г. се наблюдават отделни случаи на хора, които развиват пневмония, за която всеобщо признатото лечение към онзи момент не даваше ефективни резултати. Започват да се появяват данни за бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан. На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни. Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.

От животни на хора?

Световни здравни специалисти още в началото на развитието на заболяването коментираха, че на медицината са познати случаи на някои представители на коронавирусите, които могат да се "прехвърлят" от животни на хора. Такива описани ситуации са известни за Тежкия остър респираторен синдром, Близкоизточния дихателен синдром и четири други коронавируса, срещани и при човека. За съжаление, COVID-19 бързо ескалира (една от причините е и серизното струпване на много хора, празнуващи Китайската нова година) до средата на януари 2020 г. Тогава страни от Азиатско-Тихоокеанския район, Северна Америка, и дори Европа, съобщават за случаи, които могат или са свързани с 2019-nCoV.  

Потвърдените случаи в глобален мащаб

Към 2 февруари 2020 г. приблизително 16 758 случаи са потвърдени както в най-засегнатите райони на заразата в Китай, така и в отделни точки на споменатите региони по света. Първият смъртен случай е регистриран на 9 януари 2020 г., като от тогава този брой продължава да расте. Ситуацията в обобщени данни в глобален мащаб към 22.02. 2020 г. изглежда така: общо потвърдените случаи на заразени хора са 77 891, възстановилите се пациенти са 21 139, а починалите са 2360.

Какви са симптомите? Каква е смъртността? Какво да правим?

- Треска (90% от случаите);

- Бърза умора;

 - Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите;

- 15% от случаите включват респираторен дистрес;

- Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

- Повишена температура, обща отпадналост, мускулни болки;

- Възстановяването зависи от устойчивостта на имунната система.

Важно е да знаем, че смъртността от новия коронавирус е около 2% в епицентъра на епидемията (става дума за провинция Хубей в Китай). Смъртността е значително по-ниска на други места, засегнати от заболяването, по света. Ако сравним коронавируса със сезонния грип например, ще видим, че той има смъртност под 1%. Световните здравни власти приемат, че грипът причинява около 400 000 смъртни случаи всяка година в глобален план.

С особено внимание трябва да се подхожда към общото здравословно състояние в зимния период на вирусите. Всичко това включва пълноценно и балансирано хранене, редовна физическа активност, здрав сън, допустими нива на стрес, и прием на хранителни добавки след консултация със специалист.

Ако сте пътували до Континентален Китай, Тайланд, Япония, Република Корея, Хонконг, Тайван, Сингапур, Малайзия, Макао или Северна Италия през последните 14 дни, бъдете бдителни. Ако усетите и най-леките симптоми на кашлица, треска или затруднено дишане, потърсене медицинска помощ.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва „често миене на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, както и избягване на пряк контакт с човек, който проявява симптомите на респираторно заболяване“. Въпреки че няма специфично лечение за човешки коронавирус, Американският център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на заразените да приемат лекарства за обикновена настинка, да пият течности и да почиват, за да облекчат симптомите. В никой случай обаче не трябва да се самоназначава лечение.

Специално за България - всеки един от нас може да се информира за актуалната обстановка, като следи ежедневния брифинг на кризисния щаб - всяка сутрин от 08:00 ч. чрез медиите.

Отговори на най-често задаваните въпроси, които са публикувани и на сайта на Министерството на здравеопазването

Някои хора по-предразположени ли са към вируса?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.

Има ли лечение за заболяването, причинено от вируса 2019-nCoV?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг - кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Кога трябва да се изследвам за 2019-nCoV?

Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане) и през последните 14 дни преди проявата на симптомите сте:

- били в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с коронавирус 2019-nCoV;

- пътували в област на настоящо предаване на вирус 2019-nCoV;

- работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV,

в тези случаи вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.

Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в Китай:

- Избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;

- Избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;  

- Прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена на ръцете и хигиена на храната;

- Измивайте ръцете си със сапун и вода и/или използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;

- Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Какво трябва да направя, ако съм имал контакт с някого с коронавирус 2019- nCoV?

Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в Китай.

Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.

Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Маските за лице ефективни ли са в предпазването от коронавирус 2019-nCoV?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни, към други хора около тях. Маските за лице, изглежда, не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да задържим по-нататъшно разпространение на заразата.

Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.

Какво е ситуацията в ЕС по отношение на вируса 2019-nCov? Колко подготвена е Европа за 2019-nCoV и какво прави ЕС?

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) поддържа постоянен контакт с Европейската комисия, органите за обществено здраве в Китай и Световната здравна организация за оценка на ситуацията. За да информира Европейската комисия и органите за обществено здраве в държавите членки за развитието на ситуацията, ECDC публикува ежедневни обобщения и непрекъснато оценява риска за гражданите на ЕС.

ECDC и СЗО са разработили технически насоки в подкрепа на държавите членки на ЕС в техния отговор (вижте ги тук и тук). Европейската комисия осигурява координацията на дейностите по управление на риска на равнище ЕС.

Съществува ли риск да се заразя с коронавирус 2019-nCoV в ЕС?

Епидемичната ситуация се променя бързо и оценката на риска също. ECDC непрекъснато оценява риска за гражданите на ЕС и можете да намерите най-новата информация в последната бърза оценка на риска от ECDC.

 

Има ли заболели в ЕС?

Има съобщения за няколко случая в ЕС от началото на епидемията. Предвид неограниченото движение на хора и фактът, че вирусът се предава от един човек на друг, се очаква, че в ЕС ще бъдат докладвани още случаи.

Трябва ли да преразгледам пътуването си до Азия в момента?

Понастоящем повечето случаи се съобщават в Китай, а само спорадични случаи са регистрирани извън Китай. Вероятността да се заразите в други страни в Азия в момента е малка. Въпреки това, ситуацията се развива много бързо и рискът от инфекция се променя.

(Вижте списък с предполагаеми общности със зараза)

Какво да правим в самолет или на летище?

Ако се установи, че случай на 2019-nCoV е бил в самолет здравни власти ще се свържат с хората, изложени на риск. Рискът от заразяване в самолет не може да бъде изключен, но в момента се счита за нисък за отделните пътници. Рискът да се заразим на летище е подобен на всяко друго място, където се събират много хора.

Последна информация от кризисния щаб в България към 25.02.2020 г.

И отново - в България в момента няма регистриран случай на коронавирус. Здравните власти разполагат с 2000 теста за заболяването, но призивът е те да се използват само при сериозни симптоми на заразата.

До края на седмицата трябва да пристигнат 100 термокамери, които да бъдат инсталирани на сухоземните ни гранични пунктове, както това вече е сторено на летищата у нас. Ръководителят на кризисния щаб към правителството и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски поясни, че изследване за коронавирус при липса на симптоми не е необходимо и то би дало фалшив резултат.

Генерал Мутафчийски отправи отново апел към пристигащите у нас граждани да не отказват медицинско наблюдение или оставането под карантина. Освен това, ако някой не пожелае за бъде прегледан, ще бъде конвоиран до медицинско заведение, поясни още началникът на щаба.

Стана ясно също така, че засега са отменени само военните прояви на закрито по случай Националния празник 3 март. Изяви на открито към настоящия момент няма причина да не се състоят.

На ГКПП "Капитан Андреево" здравните власти вече мерят температурата на влизащите от Турция граждани. Това е задължителна мярка за всички, които идват или са били в Китай или Италия, като за доказателство за това ще служи печатът в международния паспорт. 

Следете актуалната обстановка и на сайта на Световната здравна организация, където ще откриете още допълнителни материали по темата.

Графиките са подготвени от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и са актуални към 25 февруари 2020 г.

Снимки: Actualno.com, Getty Images/Guliver

По темата работи Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване