Нови разкрития за 78 ОУ в Банкя: Зам.-директор развивал частна дейност

20844
Нови разкрития за 78 ОУ в Банкя: Зам.-директор развивал частна дейност
Снимка: НИККИОС

За нови разкрития, свързани с нередности от страна на ръководството на 78 ОУ в гр. Банкя съобщиха от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система (НИККИОС). От комитета твърдят, че заместник-директорът на училището Паскалев е регистрирал сдружение в частна полза, чрез което дава частни уроци, като използва ресурси на училището. Във въпросната частна дейност участват и преподаватели, назначени в училището, а клиентите са децата от училището. Останалите членове на сдружението са едно юридическо лице и мъж на 62 години с регистрирани множество фирми и европейски проекти за 590 000 лв.

От разкритията става ясно, че логопедът от училището е била принуждавана да работи и на частно с децата като родителите плащат по 30 лв. на час. Разпореждането било родителите сутрин да слагат парите в тетрадката на детето, а впоследствие зам.-директорът издавал касов бон, който отново чрез тетрадката се връща на родителя. Касовият апарат, от който били пускани фискалните бонове се намирал в училище и е регистриран на името на сдружението. Парите се разпределяли справедливо - директорът взимал за него 10 лв. и 20 лв. оставял за своята служителка, тъй като реалната работа с децата извършвала тя, допълват още от НИККИОС.

Социални работници влизат в детските градини и училищата

"В детските градини и в училищата трябва да влязат и социални специалисти. Това каза председателят на Държавната агенция за закрила на ...

Частните занимания били извършвани в учебно време и децата били извеждани от час, за да се работи с тях „на частно“. В рамките на своите задължения към училището логопедът работи с много деца безплатно, но на част от тях им дава и допълнителни платени уроци, както и на други деца, които не могат да бъдат обхванати в часовете за безплатна работа.

Председател на въпросното сдружение в частна полза е г-н Паскалев, той е и човекът прибирал парите от частната дейност, но за всички ни е ясно, че това няма как да се случи без знанието на директора г-жа Неделчева. Въпросното сдружението в частна полза няма договор с училището, но използва спортни игрища, басейн и стаи на 78-мо СУ и рекламира в своята Facebook страница училищната собственост като свой ресурс, разкриват от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

От организацията твърдят, че са разговаряли и с родители, които потвърждават, че са заплащали пари за уроци и са им били издавани касови бележки от въпросното сдружение.

Кастрева не видя сериозни доказателства на директорката на 78-мо училище в гр. Банкя

"Несериозно е да нямаш сериозни доказателства и да предприемеш санкция, която съдът ще върне обратно, защото България е правова държава...

Припомняме, че на 28 март дългогодишният началник на РУО-София Ваня Кастрева коментира съобщенията за нарушения от страна на директорката на 78 ОУ Весела Неделчева така:

"Несериозно е да нямаш сериозни доказателства и да предприемеш санкция, която съдът ще върне обратно, защото България е правова държава... Към нас имаше и сигнали, които не са в компетенцията на РУО. Всичко което касае финансиране, сграден фонд, охрана, всичко това е в ръцете на общината...При възникването на такъв казус ние може само да препоръчаме. Ние не назначаваме и не уволняваме учители. Ние сме работодател на директора."

На 18 март в в Youtube изтече скандален запис, в който директорът Весела Неделчева издава заповед към учителите – никакво внимание към родителите, нито един родител няма да прекрачи моя праг, когато той пожелае. По-късно записът бе свален, "нарушава правилата на YouTube за тормоз и малтретиране".

Няколко дни по-късно той беше изпратен на полицията, която има за задача да каже дали той е автентичен или е манипулиран както твърди директорът на училището Весела Неделчева. Министърът на образованието Красимир Вълчев призова Ваня Кастрева да бъде безкомпромисна ако се установи, че директорката наистина е издала такава устна заповед. Преди дни родители на деца от училището изпратиха отворено писмо с молба към компетентните органи да реагират на случващото се. В изявлението си родителите заявиха, че в 78-мо училище има съществуваща практика, при подаване на сигнал от родител за нередностите в училището, родителите и децата им, които учат в училището, да бъдат подлагани на психически тормоз.

Междувременно родители на деца от училището изпратиха отворено писмо с молба към компетентните органи да реагират на случващото се. В изявлението си родителите заявиха, че в 78-мо училище има съществуваща практика, при подаване на сигнал от родител за нередностите в училището, родителите и децата им, които учат в училището, да бъдат подлагани на психически тормоз. Може да прочетете пълния текст на писмото ТУК.

Родители на деца от 78 ОУ: Има системни закононарушения и психологически натиск

Родители на деца, които учат в 78 СУ "Христо Смирненски" в гр. Банкя изпратиха отворено писмо към премиера, министъра на образованието ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com