X
 
 

Родители на деца от 78 ОУ: Има системни закононарушения и психологически натиск

1585 1
photo of Родители на деца от 78 ОУ: Има системни закононарушения и психологически натиск
Снимка: iStock/Guliver
Родители на деца, които учат в 78 СУ "Христо Смирненски" в гр. Банкя изпратиха отворено писмо към премиера, министъра на образованието и науката на Република България, началника на РУО - София, Комисията по образованието и науката към Народното събрание на Република България и други отговорни институции.

В него те молят и настояват да се предприемат "необходимите мерки за назначаване на ново ръководство, което да се погрижи прекрасната училищна база на 78 СУ „Христо Смирненски", най-голяма в България, да се превърне отново в прекрасно училище!"

До 2032 година в България ще има излишък на висшисти

Излишък на висшисти и недостиг на хора със средно професионално образование. Такава е прогнозата на социалното министерство. Само за ...

В писмото си родителите акцентират на следните проблеми:  

Полупразно училище. 78 СУ „Христо Смирненски“ е най-голямото училище на Балканите, базата е с изключителен потенциал и размери и се намира в силно населен и желан за пребиваване район. Преди управлението на г-жа Неделчева училището поемаше всички деца в района на гр. Банкя и деца, които пътуваха от София, за да учат в нашето хубаво училище. В момента, вместо да привлича много ученици и учители, училището остава полупразно. В начален и основен курс паралелките са между три и четири, тъй като е изключително сложно за работещите родителите да организират логистика и транпорт за малките си деца и са принудени да се примиряват с нередностите в училището. След 7 клас, когато децата стават способни да пътуват сами, остава само по една паралелка от всеки випуск, тъй като учениците напускат и отиват в други училища, поради ниското ниво на образоване, системните закононарушения и психологическия натиск, който г-жа Весела Неделчева оказва върху учители, ученици и родители.

Системно и масово напускане на учители. Училището страда от много голям недостиг на качествени преподаватели и на преподаватели изобщо, тъй като постоянно, заради тормоз от страна на ръководството, напускат учители, принудени да си търсят работа в други училища. Ето някои от напусналите през последните няколко години учители: Живко Пъшев, Евдокия Григорова, Елза Якова, Ани Петрова, Александрина Стоянова, Евелина Петрова, Диана Борисова, Елена Василева, Александър Василев, Юлия Пранджева, Димитър Яранов и др. Това се отразява изключително негативно на образователното ниво, на цялостната атмосфера и динамиката в училището. Липсата на преподаватели налага привличане на учители в пенсионна възраст, част от които имат проблеми с паметта и други такива, които са неспособни да се справят с преподаването на учебния материал. Назначават се дори хора, представляващи опасност за децата. Като драстичен случай искаме да споменем учителка алкохоличка. След наш сигнал, учителката беше отстранена за 1 месец , след което бе свикана родителска среща, в присъствие на директорката , която направи опит въпросната учителка да бъде върната на работа, тъй като била минала едномесечен курс на лечение и е годна да упражнява професията си.

Системна смяна на преподаватели в начален курс. От години има практика в училището, в четвърти клас, голяма част от класните ръководители да се преместват в друг клас и да се подменят с непознати за децата преподаватели. Това се отразява негативно на подготовката и дисциплината на децата, в тази много важна за тях година, с която приключва началния етап от образованието им и им предстоят изпити за Национално Външно Оценяване. Буквално до първия учебен ден родители и деца са в неведение кой ще им бъде класен ръководител.

Вълчев е за насърчаваме училищата да обменят добри практики

"Основните задачи и предизвикателства пред образователната система, които обсъждаме, са подобряването на материалната база и модернизир...

Приемане на прекалено голям брой деца в паралелка /в начален курс/, вместо да се създадат необходимия брой паралелки, което противоречи на наредба на МОН за максимален брой ученици в паралелка. Това води до големи проблеми с дисциплината, с усвояването на материала и до липса на необходимото за децата пространство в класната стая.

Съществуваща практика, при подаване на сигнал от родител за нередностите в училището, родителите и децата им, които учат в училището, да бъдат подлагани на психически тормоз. Много обезпокоително е, че административни санкции, като преместване в друг клас, отстраняване от кръжоци и допълнителни дейности се налагат на децата на хората, осмелили се да сигнализират някаква нередност, а такива, според ръководството, не могат да се прилагат към деца, за които многократно са подавани сигнали от учители и родители, че системно пречат на учебния процес, проявяват агресия и създават ежедневно проблеми.

Училището разполага с чудесен басейн, който остава неизполван през голяма част от годината. В седмичната програма на децата часовете по плуване са заложени още от началото на учебната годината. Басейнът, обаче, редовно влиза в експлоатация едва в края на първия срок , неясно поради какви причини. И така всяка година децата ни са лишени за голямата част от учебната година от тази прекрасна възможност, която съществува в малко училища, допълват родителите. 

Според тях скандалният запис на госпожа Весела Неделчева, директор на 78 СУ „Христо Смирненски“, разпространен наскоро в медийното пространство, "е изключително илюстративен за дългогодишната ситуацията в нашето училище."

Национална среща на общинските експерти по образование в Стара Загора

Национална среща на общинските експерти по образование ще се проведе от 20 до 22 март в Стара Загора. Тя се организира за шеста година ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    "Като драстичен случай искаме да споменем учителка алкохоличка. След наш сигнал, учителката беше отстранена за 1 месец" Тая поне сте я разпознали, че е алкохоличка и ръководството я отстранило поне за месец. А колко са перковците?! - Поне са 20% от състава! И учителите са хора, и те си имат проблемите, грижете се за тях не ги затривайте!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Зеленски спечели в Украйна, но официално ...

Официалните резултати от президентските избори в Украйна ще бъдат обявени на 30 април, съобщи заместник-ръководителят на Централната избирателна комисия на страната, предаде БГНЕС. "Великден ...

missing image
Дневен хороскоп за 23 април ...

Овен Не забравяйте, че най-важното в екипната работа е доброто взаимодействие между хората. Ако сте решили да изпъквате планираното няма да се изпълни по ...

Последно в Актуално