Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият подвариант на "Омикрон" вече е в България

04 февруари 2022, 11:19 часа • 3055 прочитания

Новият подвариант на "Омикрон" ВА.2 вече е в България. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"При 7 проби от няколко области в България е установен подвариант ВА.2 на "Омикрон". За разлика от ВА.1, при ВА.2 отсъстват части от S гена на вирусния геном. Това се отразява в резултатите при скринингово изследване с PCR", заявяват от НЦЗПБ.

Посочва се още, че разликите в този ген могат да доведат до погрешно интерпретиране на резултатите като не „Омикрон“.

При последното секвениране са обработени 334 клинични проби, като при почти 75% от тях е установен вариантът „Омикрон“. Те са взети от пациенти от 31 различни лечебни заведения от 21 области в страната

По данни на СЗО, присъствието на ВА.2 се увеличава в някои страни. Най-яркият пример е Дания.

От Световната здравна организация вече предупредиха за по-заразен подвариант на "Oмикрон". Спрямо предишните варианти на коронавируса, той засяга по-често вече преболедували или ваксинирани - т.е. те боледуват по-често, отколкото досега, а не по-често, отколкото неваксинираните.

"Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон", заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков. Става дума за генетичната линия BA.2, която не е "дете" на Омикрон (BA.1), а се счита, че се развила горе-долу паралелно с него.

Засега няма данни за най-важното - дали има кръстосан имунитет между двете линии. Според молекулярния биолог д-р Георги Маринов е възможно той да е слаб - Маринов прави сравнение между BA.1 и BA.2 така, както между вариантите Бета (южноафриканския) и Делта (индийския) и че преболедувалите единият не са толкова защитени от другия.

Доц. Гломб: Излишно рано е да говорим какъв ще е новият вариант на Омикрон

Разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес