Доц. Гломб: Излишно рано е да говорим какъв ще е новият вариант на Омикрон

4911
Доц. Гломб: Излишно рано е да говорим какъв ще е новият вариант на Омикрон
Снимка: iStock

Всява се излишна паника. Все още се събират данни и науката тепърва ще установява дали новият подвариант на Омикрон е по-заразен. Това каза за Actualno.com доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, относно новият подвариант на Омикрон ВА.2, който вече официално беше открит у нас.

Тя добави, че учените изследват този вариант на COVID-19 (Омикрон) едва от декември миналата година и времето за заключения относно тежест на заболяване, смъртност и ниво на кръстосан имунитет (т.е. ако си боледувал от друг вариант как би ти се отразило среща с BA.2) е крайно недостатъчно.

Два пъти по-заразен подвариант на Омикрон засяга и напълно ваксинираните, и преболедувалите

Световната здравна организация предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон. Спрямо предишните варианти на коронавируса, той засяга п...

Припомняме, че някои ранни съобщения сочат, че подвариантът BA.2 може да е по-заразен от BA.1, но засега има само едно изследване от Дания. Тепърва учените ще отговорят и на изключително важния въпрос дали хората, които са се заразили с BA.1 ще имат по-често по-силен имунен отговор срещу BA.2.

Относно нещата в България, доц. Гломб обърна внимание на САЩ. По думите ѝ, там все още има много хора над 65 години като абсолютно число (милиони), които не са ваксинирани срещу КОВИД. Около 88% са ваксинираните в тази възрастова група, но около 50% са с бустерна доза, а вече е ясно, че след 3 месеца хуморалният имунитет (т.е. този на база антитела) при настоящите ваксини почва да пада. Клетъчният имунитет пък почва да работи чак когато си заразен и трябва време, за да може да се задейства т.е. може да си сериозно болен преди Т-клетките да почнат да работят. Съответно, сега в САЩ смъртността от коронавирус расте и като абсолютен брой хора е над тази от есента на 2021 година! А ситуацията в България е подобна – ниско ниво на ваксинация като цяло и сред уязвимите групи над 60-65 години. Затова и е нерелевантно да се сравняваме със Западна Европа като говорим за смъртност от Омикрон, защото там има много по-високо ниво на ваксинация, включително с бустер, сред най-възрастните. Доц. Гломб припомни и друго – имунитет след ваксина, не само що се отнася за Ковид, при хора над 60-години се прави по-трудно. В 2/3 от случаите в тази възрастова група имунитетът след ваксина не е оптимален, по думите ѝ.

През тази седмица средно починалите на ден хора с диагноза "коронавирус" в България вече са над 80, докато миналата седмица бяха 69. Предвид факта, че тежките последствия от активната инфекция с COVID-19 идват след седмица-седмица и половина, числата на смъртността сега отговарят на заразените преди седмица-две. Припомняме, че засега миналата седмица 24.01 – 30.01.22 е рекордната като брой нови случаи с коронавирус в България.

Омикрон не е лека болест, обобщи доц. Гломб.

Д-р Аспарух Илиев: От два месеца България се намира в постоянно плато на повишена смъртност

Независимо и от моя относителен оптимизъм по отношение на Омикрон искам да отбележа, че всичко би било чудесно, ако вирусът не мутира (...

Припомняме, по-рано днес от справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести стана ясно, че подвариантът на Омикрон ВА.2 вече е у нас. Той е засечен в областите София - 2 случая, Бургас - 3 случая и Търговище - 2 случая. Шест от пациентите са на домашно лечение, един е излекуван. Никой от тези хора не е приеман в болница.

По статията работиха: Виолета Иванова и Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com