От "Софиямед": Работим много, затова получаваме много и от НЗОК

25496
От "Софиямед": Работим много, затова получаваме много и от НЗОК

Работим много и затова получаваме много. Причината е, че фундаментът на българската здравна система е свободният избор на българския пациент. Това заяви д-р Иван Колчаков, част от ръководството на „Софиямед” и специалист по анестезиология и реанимация пред Нова телевизия.

Веднага д-р Колчаков беше попитан колко големи са заплатите на медицинските сестри и акушерките. Той каза, че имало индивидуални договори, затова не може да се каже с точност. Иначе лекарите били едни от най-добре платените, като пак не стана ясно за какви суми се говори.

Ако в "Софиямед" няма пари, да затваряме всички болници

Историята с акушерката Емилия Ковачева и зверски пребитата от нея малка Никол продължава да отеква във всички медии. Но почти никоя не ...

На въпрос как стана тогава така, че едно дете трябваше да бъде откарано от реномираната и толкова търсена от пациентите „Софиямед” в „Токуда”, д-р Колчаков отговори, че по отношение на пеленачетата болницата е второ ниво, а най-високото е трето. Затова и при явен голям проблем трябвало да се прехвърли пациента – в случая малката Никол, в болница от трето ниво. Иначе в много от другите ни клиники сме на трето ниво, побърза да каже д-р Колчаков.

Мами ли „Софиямед”?

По думите на лекаря „Софиямед” въобще не била най-финансираната болница в България. Той беше попитан и дали има практика да се фалшифицират документи – уж си в операция, а не си, за да се точат пари от НЗОК. Колчаков заяви, че за това може да се говори при доказателства. Не може д-р Дечо Дечев (бел. ред – уволненият скандално директор на „Св. Иван Рилски”, който говори открито за схемата) да обобщава и да противопоставя частни на държавни болници по такъв параграф. Проверявани сме 11 пъти за три години, което е нормално и нищо не е намерено. А НЗОК е само инструмент за управление на пари, обясни д-р Колчаков.

Като пример за епикриза с информация за операция, за следоперативно лечение, което по думите на пациента не се е случвало, беше пуснат репортаж от миналата година точно за „Софиямед”. Тогава завеждащият УНГ отделение на болницата д-р Иван Йорданов заяви, че не е подписвал тази епикриза и че „колегата е направил документална грешка”. Въпросният „колега” бил „предложен” за наказание. Обяснението на д-р Йорданов беше, че „колегата” е млад и затова сбъркал.

Слух: Телевизии притискали за пари "Софиямед" за случая с битото бебе

Болница "Софиямед" е била изнудвана от телевизии, за да спрат атаките срещу нея за пребитото бебе. Представители на БТВ и Нова са натис...

В една голяма болница може да стават пропуски, но искам да ви кажа, че през „Софиямед” са минали 300 хил. граждани. Нямаме претенцията, че сме перфектни, коментира д-р Колчаков. Убеден съм, че здравно заведение с политика да мами ще катастрофира и финансово, и в отношенията си с институциите, добави той. Лекарят заяви още, че на база 11-те проверки на болницата може да твърди, че в лечебното заведение се поддържала много високо ниво.

Колко пари взема „Софиямед”?

Д-р Колчаков посочи, че „Софиямед” получава 93% от бюджета, изхарчен през миналата година. А за София средното ниво било 94% - по новата методика. За 2014 година „Софиямед” има отчетена дейност на стойност 27,5 млн. лева. Подобно число – 28 млн. лева, имала Александровска болница. ИСУЛ имала 22 млн. лева, а „Св. Анна” е с 30 млн. лева. Имаме много строг регламент – клинична пътека, легло, пациент, който плаща, подчерта д-р Колчаков.

Попитан дали държавата е заделила 10 млн. лева за болницата още преди да заработи, д-р Колчаков отговори, че първо здравният министър дава разрешение за болнична дейност, а после НЗОК поема нещата и прави прогнозни бюджети. Тогава НЗОК преценила, че капацитетът на „Софиямед” бил като за „Св. Анна” – около 9 млн. лева. Това е по закон, затова може да се говори как се правят предварително бюджети, завърши д-р Колчаков.

Служител на "Софиямед": Редовно си караме двойни и тройни дежурства

Карат редовно по двойно и тройно дежурство. Имало е случаи, в които се работи по четири дни поне – от петък до понеделник най-чес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com