В Царево събарят поликлиника, за да построят филиал на „Пирогов“

13812
В Царево събарят поликлиника, за да построят филиал на „Пирогов“
Снимка: Община Царево

Поликлиниката в Царево ще бъде съборена, за да се построи филиал на УМБАЛСМ „Пирогов“. Договор за разрушаването на сградата с площ 1143 кв. метра е подписала общината вчера. Изпълнител е смолянската фирма „Ростер“, чиято оферта е на стойност 248 877 лв. с ДДС. Дружеството е избрано след проведена обществена поръчка.

През май месец миналата година местната власт възложи проектиране на нов медицински център в Царево на мястото на старата поликлиника, в която по думите на кмета медиците си подавали документи през пукнатини в стените. Лекари от поликлиниката тогава заявиха в декларация, че „заключението на последната експертна комисия относно настоящата сграда е, че същата е пропаднала с 94 см за една година и е опасна за обитаване!“. Тяхното становище е категорично „за“ строителство на нов медицински център.

Идейният проект е възложен на фирма „Скон“ ООД – София, за сумата от 57 600 лв. с ДДС миналата година през май месец.

Три месеца по-късно местният парламент даде „зелена светлина“ на кмета Георги Лапчев да сключи договор за кредит от 8 млн. лв. с фонд ФЛАГ за изграждане на ново здравно заведение.

(Сегашното разположение на поликлиниката)

Амбицията на местната власт е чрез него да обхванат пациенти не само от общината, а от целия регион Бургас.

Видно от протокола на заседанието, когато се обсъжда поемането на общински дълг, съветникът Даниел Никол казва следното: „Разбира се има забележки, но гр. Царево е с модерна инфраструктура. Съпоставено с други населени места, с други общини. Модерната инфраструктура, модерната културна програма превърна гр. Царево в топ туристическа дестинация. Остава ни още малко, голям инфраструктурен проект е новият медицински център. Но това е още малкото, с което да затворим тук туриста за винаги. Освен че сме административен център, можем да станем и здравен център на цялото Черноморие. От тук до Бургас няма такъв медицински център. Ние ще привличаме от гр. Созопол на юг всичко живо ще бъде тук. И дали МЦ ще се казва УМБАЛСМ „Пирогов“ или ще е филиал на друг голям университет бъдещето ще покаже. Интересът към Царево и към един чисто нов изграден МЦ - модерен, ще бъде огромен. Ще има битка за него. Дори да се случи нещо с меморандума с УМБАЛСМ „Пирогов“, ние имаме меморандум с УМБАЛСМ „Пирогов“ , а не с проф. Балтов. Трябва да ги разграничаваме нещата. Меморандума си стои. Уговорката си стои“.

Според него въпросните 8 милиона вероятно няма да стигнат, заради нарастване на цените на строителните материали.

Проектният медицински център на Царево ще с няколко сектора. Единият е с общи помещения - чакалня с фоайе, охрана, регистратура, каса и др. Секторът диагностика е планиран с помещения за 2 графично-скопични рентгена, компютърен томограф, мамограф, ултразвук, остеоденситометър, апарат за дигитално-скопична рентгенова диагностика, 10 консултативни кабинета, три стоматологични, 10 кабинета за лични лекари.  

Секторът за бърза помощ ще е с чакалня, регистратура, кабинет за изследвания, лекарски кабинет, манипулационна. Проектирани са още клинична лаборатория, еднодневна хирургия, аптека, стопански помещения, административен сектор. Приблизителната му застроена площ е 3800 квадрата.

От проведеното през юни месец миналата година обществено обсъждане с участието на тогавашния шеф на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов, стана ясно, че в сумата от 8 млн. е включено строителството и обзавеждането на сградата. Медицинското оборудване пък ще бъде осигурено от спешната болница в столицата.

Идеята за центъра е на кмета Георги Лапчев, по която той и екипът му работят седем години. Гарант за проекта е УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". От 15-ти март м.г. Лапчев и проф. Балтов имат подписан Меморандум за сътрудничество след решение от общинските съветници и потвърдено съгласие от Министерство на здравеопазването.

Идеята е медици, командировани от „Пирогов“, да дават в Царево 24-часови дежурства на ротационен принцип през цялата година. Планувано е, когато сградата бъде построена, тя да бъде предоставена на столичната болница срещу договор за наем, а с прихода от наема да се погасява дългът към ФЛАГ. 

"Дори през зимата ще има на разположение най-важните специалисти - реаниматор, анестезиолог, детски лекар, невролог и други", каза тогава проф. Балтов. В медицинския център, който ще бъде дъщерно дружество на „Пирогов“, е планирано да работят 50 специалисти от столичната болница.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас