Боя върху древна маска от Перу съдържа човешка кръв

7056
Боя върху древна маска от Перу съдържа човешка кръв
Снимка: Journal of Proteome Research

Преди 30 години археолозите отворили гробницата на заможен човек на около 40-50 години. Той бил представител на сиканската култура, предшествала инките.

Седящият скелет на мъжа бил украсен в яркочервен цвят, както и златната маска, покриваща неговия череп, погребан отделно от тялото.

Най-древното селище на инките открито с лазерна технология

Изследователи откриха високопланинско селище в перуанските Анди, което е по-старо от известния Мачу Пикчу, съобщава Newsweek. Изследов...

Изследователите са анализирали състава на боята и са открили, че освен червен пигмент тя съдържа и белтъци на човешка кръв и птичи яйца.

Сикан е видна култура, съществувала от IX по XIV век по северното крайбрежие на съвременно Перу.

В периода на средния Сикан (ок. 900–1100 г. от н.е.) са били произведени великолепни златни предмети, много от които били погребани в гробниците на заможните. В началото на 90-те години на ХХ век група археолози и реставратори отворили гробница, в центъра на който бил поставен нагоре с краката седящ скелет на мъж, оцветен в червено. Наблизо се намирали скелетите на две млади жени в пози на родилка и „акушерка“ а скелетите на две клекнали деца били разположени на по-високо ниво.

Сред множеството златни артефакти, открити в гробницата, е и оцветена в червено златна маска, която покривала лицето на отделения от тялото череп на мъжа. Междувременно учените идентифицирали червения пигмент в боята като киновар, но авторите на новото изследване се заинтересували какво са използвали представителите на сиканската култура като свързващ материал, който да задържа слоя боя върху металната повърхност на маската през тези 1000 години. За да изяснят това, изследователите анализирали малък образец от боята. Инфрачервената Фурие-спектроскопия е показала, че образецът съдържа белтъци, затова учените са провели анализ на белтъците с използването на тандемна масспектрометрия.

Имало ли е по-велика цивилизация в Андите преди инките?

Научно откритие доказва съществуването на мистериозна религия, предшестваща цивилизацията на инките с 500 години. Преди стотици години...

Те идентифицирали шест белтъка от човешка кръв в състава на боята, включително серумен албумин и имуноглобулин G (вид човешки серумни антитела). Други белтъци, като яйчен албумин, са получени от яйчен белтък. Тъй като белтъците били силно разложени, изследователите не успели да определят точния вид на яйцето, от което е била направена боята, но вероятно това е било патешко яйце.

Наличието на белтъци от човешка кръв в боята потвърждават хипотезата на учените, че разположението на скелетите е било свързано с желанието за „възраждане“ на мъртъв сикански "аристократ". „Кървавата боя“, покриваща скелета на човека и златната маска, може да са символизирали неговата „жизнена сила“, смятат изследователите.

Изследването на учените от Кеймбриджкия и Оксфордския университет е публикувано в изданието Journal of Proteome Research.

Да отбележим, че култът към кръвта е заемал важно място в религиозните представи на друга древна индианска цивилизация – ацтеките.

Инките давали алкохол и дрога на принасяните в жертви деца

За науката и света не е тайна, че древни цивилизации, като инките и ацтеките, са принасяли в жертва човешки същества, за да умилостивят...

Човешката кръв се смятала за необходима за поддържането на живота на боговете, а това означавало – и на целия свят. Този култ е станал причина за невероятния размах на човешки жертвоприношения сред ацтеките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com