Какво е погубило ацтеките?

33189
Какво е погубило ацтеките?
Снимка: Pixabay

Цивилизацията на ацтеките е изчезнала безследно 20 години след завладяването на Мексико от конкистадорите на Ернан Кортес заради небивала епидемия от салмонела, погубила 80% от ацтеките и другите местни индианци. Това пише в статия, публикувана в електронната библиотека bioRxiv.org

Днес мнозина учени казват, че населението на индианците в Южна и Северна Америка рязко е намаляло през XV и XVI век след проникването там на конкистадорите, а също на европейски пътешественици. От 20-те милиона индианци, които са обитавали Новия свят до идването на Колумб, са останали по-малко от половината.

Още през 1983 година антропологът Хенри Добинс бе писал, че донесените от конкистадорите болести са унищожили 95% от общото население на Америка след 1492 година, когато Колумб стъпва на американския бряг. Много други учени посочват, че примерно 97% от населението на бившата империя на ацтеките и около 90% от жителите на Перу за загинали от европейски инфекции в първия век след покоряването им от испанците.

Известният палеогенетик Йоханес Краузе от Института по история на човека в Йена (Германия) и негови колеги намериха поредните свидетелства, че европейските болести имат пръст в изчезването на индианците от Новия свят. Те са изучавали останките на хора, погребани през периода 1540-1550 години в две гробища в южно Мексико. Тук в планински селища и в градовете Тепосколула и Юкунда са живеели мищеките – една от най-напредничавите индиански племена, влизащи в империята на ацтеките. Те са притежавали развита писменост, култура и традиции по изготвянето на украшения от злато и скъпоценни камъни. Подобно на много други племена мищеките и тяхната богата култура са изчезнали напълно 30-40 години след завоюването на Мексико от Испания.

Хроникьорите от онова време споменават в бележките си за епидемия от загадъчна болест, която в превод от местния език наутал означа мор. Изучавайки останките на жертвите на този мор, Краузе и колегите му намерила отговора на историческата загадка – той се съдържал в остатъците от ДНК бактериите, които е имало в големи количества в костите и зъбите на загиналите мищеки. След като ги събрали в едно цяло, учените сравниха „изкопаемото“ ДНК с геномите на няколко патогенни бактерии и открили, че виновникът за епидемията е била най-обикновена европейска салмонела Salmonella enterica.

Щамът на салмонела Paratyphi C, погубил индианците, съществува и днес на Земята и той поразява най-вече жителите на азиатските и африканските държави. Той се е появил в Норвегия през XII век много преди пътешествието на Христофор Колумб до „Новата земя“ или похода на Кортес до Теночтитлан. Като цяла тази инфекция не е смъртоносна, при липсата на лечение от нея умират 10-15% от заразените.

Индианците обаче не са знаели за тази болест,т яхната имунна система много лошо се е справяла с проникването на салмонелата в червата. По тази причина смъртността от инфекцията в пъти е надвишавала показателите, които в Европа са регистрирани при по-опасни микроби.

16 исторически снимки, които не сте виждали никога

Имате възможността да видите 16 редки исторически снимки, които завладяват със своята автентичност и неподправеност. 1. Офис на социал...

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com