Древноегипетски художници изобразили Рамзес II с грешна огърлица. Но се осъзнали

8666
Древноегипетски художници изобразили Рамзес II с грешна огърлица. Но се осъзнали
Снимка: David Strivay et al. / PLoS One, 2023

Анализ на разпределението на пигменти в рисунки от две древни египетски гробници с помощта на рентгенова флуоресцентна визуализация позволи на учените да изследват особеностите на корекциите, на които са били подложени тези изображения.

В един от случаите – в гробницата на велможата Менна – нанесената поправка показва как може да е протичал работният процес; във втората тя повдига въпроса за правилното датиране на гробницата на жреца Нахтамон, който може би не е живял в епохата на Рамзес II, а малко по-късно. Учените стигнали до това заключение, след като открили, че портретът на фараона първоначално е бил изобразен с нехарактерна за неговата епоха огърлица, която след това е заменена с друга. Изследването е публикувано в списанието PLoS One.

David Strivay et al. / PLoS One, 2023

Основните етапи в създаването на древноегипетските стенописи и полихромни релефи са добре известни на учените благодарение на големия брой незавършени паметници. Това е налагането на спомагателна решетка върху изравнена и измазана стена, скица на бъдещата композиция и нейната корекция, изсичане на изображения (ако е планиран релеф) и накрая оцветяване. За него са използвани различни минерални пигменти (червена и жълта охра, орпимент, сажди, креда и гипс, съдържащи мед минерали като азурит и малахит) и техните смеси.

В Юдейските планини е намерена пещера на древни некроманти

За това как е организирана работата по украсата на гробници и храмове, египтолозите са изградили представа въз основа на писмени източници и въз основа на изучаване на особеностите на някои изображения. И така, известно е, че два екипа са работили върху дизайна на стените – „отляво“ и „отдясно“. Всеки от тях отговарял само за своята област на работа; в същото време по-малко важни части от композицията били поверени на хора, които имали по-малко умения и опит.

Физични и химични изследвания, използващи съвременни неразрушителни методи за анализ, могат да разкажат много за това как са били използвани различните пигменти, и то не само в живописта. Например, използвайки рентгенова томография, микрорентгенов флуоресцентен анализ и раманова спектроскопия, учените възстановили сложната история на една от египетските мумии. Хиперспектралното изображение в рентгенови, видими и близки инфрачервени лъчи помогнало да се идентифицират повечето от пигментите в стенописите на гробницата на Нахт-Амон в Тиванския некропол. Подобни резултати са получени в рамките на интердисциплинарно изследване на гробницата на чиновника Менна, намираща се на същото място.

И все пак подобни изследвания засега обхващат само малък брой паметници на древноегипетското изкуство, а в самите гробници на Менна и Нахтамон не всички изображения са проучени достатъчно подробно. Междувременно съвременните методи за анализ позволяват не само да се установи химичният състав на боите, но и да се определи последователността на тяхното нанасяне, техниката за извършване на корекции и други практически методи на древните художници.

Археолог твърди, че е открил библейския Содом

Да допълнят данните, получени по време на изследването на гробниците на Менна и Нахтамон, се заели Дейвид Стривей от университета в Лиеж и негови колеги от Белгия, Египет, САЩ и Франция. В своето изследване те са използвали метода за рентгенова флуоресцентна визуализация, която позволява да се изгради картина на пространственото разпределение на химичните маркери, чрез които се идентифицират египетските минерални пигменти.

И двете гробници се намират сред много други частни гробници в тиванския некропол на Шейх Абд ел-Курна. Гробницата на Менна, надзирател на храма и кралските полета, датира от управлението на Тутмос IV или Аменхотеп III (първата половина на XIV век пр.н.е.). Изследователите избрали за анализ в нея сцена на почитането на Озирис от самия Менна и съпругата му. В тази композиция има видими с просто око следи от древна корекция, която променила позицията на лявата ръка на Менна. Първоначалното изображение на ръката било боядисано с бяла боя и е останало скрито в древността, но поради дълготрайните химични взаимодействия между пигментите, то е ясно различимо в момента.

Сцеплението между белия слой върху ръката и общия фон показва, че тази корекция е направена в началния етап на завършване на гробницата. Картата на рентгеновата флуоресценция обаче разкрива разлики в състава на боите. Ако старото изображение на ръката е направено с боя на основата на реалгар (арсенов моносулфид), то за корекцията на рисунката е използвана смес от реалгар и червена охра, съдържаща желязо. В същото време художникът първо нарисувал ръка в новата позиция и едва след това рисува покрил останалата част от старото изображение с бяло. В резултат пигментните слоеве взаимодействаха един с друг и първоначалната позиция на ръката изглеждаше като по-тъмна област.

В Турция откриха крепост, видяла хетите и Александър Македонски

Вероятно композицията е коригирана известно време след създаването на първата версия и червената боя е приготвена по различна рецепта. Възможно е корекцията да е направена от друг художник, който е използвал такава смес от пигменти. Както и да е било, причината за тази корекция е трудно обяснима, тъй като е много незначителна и не променя позата на изобразения човек.

В гробницата на Нахтамон, който е служил като „пазител на олтара в Къщата на милиони години (в погребалния храм на Рамзес II)“ и е бил погребан, както е прието да се смята, по време на живота на този владетел, тоест през XIII век пр.н.е. Стривей и колегите му изучили портрета на фараона. В образа на Рамзес II те открили следи от няколко корекции. По-специално били променени размерът на скиптъра, детайлите на короната и вида на огърлицата на фараона.

В окончателната версия египетският владетел е изобразен с широка огърлица усех от няколко реда мъниста, което е обичайно за царските портрети почти през цялата епоха на Новото царство. Но рентгеновата флуоресцентна карта показала, че първоначално фигурата на фараона е била украсена с друг, по-обемен аксесоар. Изследователите предполагат, че това е огърлица шебиу или „злато на честта“, която се състои от големи златни мъниста с форма на диск. Такива огърлици са често срещани на владетелски изображения от XX династия, тоест в епоха, по-късна от времето на Рамзес II.

Без царе и владетели. Индската цивилизация процъфтявала без управници

Вероятно към тази епоха принадлежи и гробницата на жреца Нахтамон. Според хипотезата на авторите на изследването, при декорирането художниците може първо да са изобразили отдавна починалия фараон в характерния за времето му стил и след това, след като открили грешка, да са нанесли корекции. По-нататъшни изследвания ще покажат дали това предположение е правилно и дали гробницата на Нахтамон се нуждае от преразглеждане на датирането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com