Без царе и владетели. Индската цивилизация процъфтявала без управници

20510
Без царе и владетели. Индската цивилизация процъфтявала без управници
Снимка: iStock

Преди малко повече от век британски и индийски археолози започват да разкопават останките от това, което скоро осъзнават, че е неизвестна досега цивилизация на река Инд (известната още като Индска, или Харапска цивилизация).

Мистериозните древни народи

Разпростирайки се през части от Пакистан и Индия и достигайки до Афганистан, културата, открита от тези изследователи, е съществувала по същото време като тези на Древен Египет и Месопотамия и е обхващала много по-голяма територия. Освен това тя била удивително напреднала: сложна, с големи, внимателно планирани градове, сравнително заможно население, писменост, водопровод и бани, широки търговски връзки и дори стандартизирани мерки и теглилки, пише Resilience.org.

Древната долина на река Инд Avantiputra7 / CC BY-SA 3.0

Коя е била цивилизацията от долината на река Инд? Кой е живял там и как се е организирала тя? Археолози и други експерти си задават тези въпроси и до днес, но изследователите вече забелязват някои уникални характеристики.

В Месопотамия и Египет „много пари и мисли са били изразходвани за изграждането на великолепни храмове за боговете и за дворци и гробници на царе – отбелязва сър Джон Маршал, ръководител на разкопките на два от петте основни града: Харапа и Мохенджо Даро, – но останалите хора, изглежда, е трябвало да се задоволят с невзрачни жилища от кал.“

В долината на Инд картината е обърната и най-хубавите структури са били тези, издигнати за удобство на гражданите. Храмове, дворци и гробници може, разбира се, да е имало, но ако е така, те или все още не са открити, или толкова приличат на други сгради, че не могат лесно да се разграничат от тях.

В разцвета си, от около 2600 г. пр.н.е. до 1900 г. пр.н.е., Индската цивилизация създава това, което може би е било най-егалитарното ранно сложно общество в света. Градовете ѝ били обширни, планирани и се гордеели с мащабна архитектура, включително просторни жилищни сгради, а по-малките селища в околните райони, изглежда, имали подобен стандарт на живот.

Коя е най-дълго съществувалата цивилизация?

Един от най-интригуващите аспекти на останките от Индската цивилизация е липсата на свидетелства за съществуването на управляваща класа или елитна управленска група. За разлика от други общества, тази цивилизация процъфтява в продължение на векове като стабилна и успешна без върховни жреци, олигарси търговци, твърди кастови системи или воинска класа. Средствата, с които са постигнали такава стабилност и култура, остават предмет на изследване.

По-рано археолозите смятали, че липсата на свидетелства за йерархично общество в останките от Индската цивилизация означава само, че те все още не са открити. Някои твърдели, че липсата на доказателства за неравенство само показва, че управляващата класа в региона е била много умела в прикриването на границите между себе си и другите социални слоеве. Като посочват, че в долината на Инд няма монументални гробници, някои изследователи смятат, че владетелите може да са били кремирани, каквато е била практиката в други имперски култури. Но кремацията не е археологически невидима; останките от други култури често включват свидетелства за това.

Основни градове и обхват на Индската цивилизация US Federal Central Intelligence Agency / Public Domain

В края на 90-те години на ХХ век археолозите започнали да обмислят нова концепция, която се вписва по-добре в наличните доказателства: хетерархия. Тя предполага, че сложната политическа организация, включително възникването на градовете, може да е възникнала чрез колективните усилия на множество социални групи. Именно сътрудничеството, а не господството може да бъде движещата сила на колективните действия.

Сред най-забележителните артефакти от културата на Инд са щамповани печати, украсени с причудливи изображения и текстове. Само в Мохенджо-Даро са открити повече от 2500 такива печата. Те са изработвани от многобройни групи занаятчии на различни места. А това означава, че управляващите не са контролирали производството. Технологичните стилове били споделени между групите, което показва висока степен на откритост и обмяна на знания.

Разкриха причината за гибелта на Индската цивилизация

Археологическите останки от Индската цивилизация все още крият много тайни. Древната писменост на цивилизацията остава неразшифрована, а причините за нейния упадък през второто хилядолетие пр.н.е. са неизвестни.

Ако след век изследвания на Индската цивилизация археолозите не са открили доказателства за управляваща класа като тези, открити в други ранни сложни общества, става необходимо да се преосмисли значението на егалитаризма в долината на Инд.

В този контекст изглежда, че царят-свещеник, ако изобщо е съществувал, е по-скоро плод на въображението, отколкото историческа реалност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com