Има два вида нарцисизъм: учените казаха кой е най-опасният

9986
Има два вида нарцисизъм: учените казаха кой е най-опасният
Снимка: iStock

Днес се смята за нормално някой да се хвали и да парадира с постиженията си в социалните медии. Но в ежедневието често се сблъскваме с проявата на нарцисизъм у хората. Те показват своето превъзходство и се хвалят. Такова поведение често се разглежда като патологична черта на личността, подобна на садизма, манипулацията или дори психопатията. Но ново изследване сред почти 300 души на средна възраст 20 години подкрепя идеята, че нарцистичното поведение невинаги има същите причини като психопатията. Учените са представили своите изводи в списание Personality and Individual Difference.

„Дълго време не беше ясно защо нарцистичните хора се държат по много неприятен начин и се хвалят, защото това само отблъсква другите от тях. Нашето изследване показва, че тези нарцистични хора всъщност не са нещо особено, а най-често са неуверени в себе си“, казва психологът Паскал Уолиш от Нюйоркския университет. 

Самовлюбеността е компенсаторно поведение

„Нарцисизмът трябва да се разглежда като компенсация за преодоляване и скриване на ниската самооценка на човек“, казва Мери Ковалчик от Нюйоркския университет.

Психолозите са разграничили два вида самовлюбени хора:

• "раними нарцисисти" – те имат ниска самооценка и са много чувствителни към критика;

• "грандиозни нарцисисти" – тяхната самооценка е доста завишена и те обичат да се самовъзвеличават.

По време на изследването учените открили, че превъзходството, което хората демонстрират над другите, всъщност е свързано с висока неувереност и чувство на вина.

Обич към себе си и нарцисизъм – каква е разликата?

"Нарцисистите са неуверени в себе си и те се справят с тази несигурност, демонстрирайки своето превъзходство. Това кара другите хора да ги обичат по-малко и това създава порочен кръг от още по-голям нарцисизъм", казва Ковалчик.

Но това не е напълно в съответствие с понятието "грандиозен нарцисист", защото тези хора искрено вярват в собствената си значимост и не показват признаци на неувереност. Но учените вярват, че разликата между тези два вида нарцисисти е нещо повече от разлика в категориите.

Скрити психопати

„Смятаме, че това, което преди се е разглеждало като грандиозен нарцисизъм, всъщност е по-добре да се разбира като една от проявите на психопатия“, казва Уолиш.

Учените признават, че е твърде рано да се правят окончателни заключения, тъй като е необходима по-голяма извадка от хора и по-голям диапазон от възрасти, за да се потвърдят резултатите от изследването. Но новите резултати са в съответствие с предишни изследвания, когато сканиране на мозъците на нарцистични мъже показало ясно емоционално раздразнение, огорчение и отхвърляне, когато им били показвани техни снимки.

„Определяйки по-точно двата типа нарцисизъм, ще можем по-добре да разберем поведението на тези хора, защото представители на тези две категории могат да причинят истинска вреда на другите“, казва Ковалчик.

Според учените излагането на себе си на показ в социалните мрежи подхранва неувереността в себе си, казват учени. Протича постоянно сравнение, което може допълнително да понижи нивото на самооценка.

„Ако видите някой да се превъзнася много или да се хвали постоянно с постиженията си, може би това е просто проява на неувереност в себе си“, казват учените.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Национален нарцисизъм: кой вярва в конспиративните теории за COVID-19?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно