Каква всъщност е косматата змия, намерена в Тайланд (ВИДЕО)

127750
Каква всъщност е косматата змия, намерена в Тайланд (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / คมชัดลึก / YouTube

Космата змия обърка жители на Тайланд, които пуснаха видео в мрежата с надеждата някой да разпознае този необичаен вид. 49-годишният тайландец Ту забелязал странното влечуго, което плувало в локва близо до къщата му. Поразен от необичайно същество, той го прехвърлил в глинен съд с вода и го показал на семейството си.

Племенницата му Варапорн Панясарн разказала пред местна информационна агенция, че за първи път вижда такава змия. Тя направила и видеото, разпространило се бързо в социалните мрежи, където експерти строят теории какво всъщност е уловил Ту.

Теория първа: Това е божество

Още първите тайландски коментатори изказали предположение, че в глинения съд се намира божество Нага. В индуизма, будизма и джайнизма това е името на божествената раса на полузмийски същества, които живеят в подземния свят (Патала). По принцип те са изобразени в три форми: изцяло човешка със змии на главите и шията, в тяло на змия или под формата на полухора-полузмии. Жената Нага е "Наги" или "Нагини".

В будизма нагата обикновено приема формата на голяма кобра, обикновено с една глава, но понякога и с много. Някои от тях имат магическата способност да се превръщат в човек.

Нагите живеят както с боговете, така и в различни части на земята, населени с хора. Повечето от тях, според будистката митология, са водни обитатели, живеещи в потоци или в океана; други са земни обитатели, живеещи в пещери. Затова те приемат съществото от локвата за божество.

Между другото, писателката Дж. К. Роулинг нарича огромната змия на лорд Волдемор именно Нагини, което понякога се превежда като Нагаина. Това е ясна препратка към героя от разказа на Киплинг „Рики-тики-тави”, където така се казва кралската кобра. Всъщност там Рики се бори със семейство кобри – Наг и Нагаина. При Киплинг почти всички имена на животни са имена на техния вид на хинди, обяснява National Geographic.

Теория втора: Това е космата змия

Космати змии все още не са известни, но това предположение може да се провери. Един ден швейцарският генетик Мишел Милинкович случайно купил на пазара агама мутант без люспи. Той и колегите му направили редица експерименти, внимателно проучили ембрионите на агама, нилски крокодили и царевични змии и установили, че перата, люспите и космите имат общ произход.

Биолозите са открили, че в ембрионите на влечугите всъщност се формират плакоди, което означава, че може да се образува и козина.

Змиите също биват плешиви, т.е. безлюспи. Може би космата мутация би имала място да съществува, ако не била доказана третата теория.

Всъщност змията е обрасла с водорасли

Тайландски wildlife-блогър на име Ник посетил дома на Ту, за да изследва мистериозната змия. Доста бързо станало ясно какво е тя: щом влечугото се извади от водата, лъскавата му „козина“ залепва по тялото и вече не изглежда толкова вълшебно.

Човекът, който прекара 72 часа с отровни змии, за да докаже, че са приятелски настроени

Оказало се, че тайландецът е хванал водна змия от семейство Homalopsidae. Определянето на вида се оказало проблематично включително и заради външния вид на влечугото. Блогърът предположил, че змията е живяла твърде дълго в плитка и камениста част на блато в очакване на плячка, а по гърба ѝ е започнал да расте мъх.

„Не мисля, че змията ще има нужда от помощта на ветеринарен лекар. Все пак периодично те линеят и водораслите ще паднат от само себе си“, казва Ник.

Читателите на натуралиста потвърдили теорията, като съобщили, че растителността по тялото на водните змии не е толкова рядко явление. И колкото и на съседите на Ту да се иска да вярват в божествения произход на съществото, в него нямало нищо необичайно и би било по-добре влечугото да бъде пуснато в естествената му среда.

Впрочем тук можете да видите и една костенурка „пънкарка“, на която водораслите растат върху главата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com