Човекът, който прекара 72 часа с отровни змии, за да докаже, че са приятелски настроени

31266
Човекът, който прекара 72 часа с отровни змии, за да докаже, че са приятелски настроени
Снимка: Michel Bertolotti / Pixabay

Мъж от Индия вярвал, че смъртоносните змии всъщност са тихи и дружелюбни същества, които атакуват хората само когато са провокирани. Той решил да докаже това по изключително луд начин.

Според IFL Science страхът от змии, или офидиофобията, е втората най-честа фобия в света. При определени обстоятелства този страх не е ирационален, тъй като някои змии действително могат да убият човек за по-малко от час.

Всичко започнало с увлечението на Нелим Кумар Каир по змиите: „Влечугите бяха чести гости в къщата ми в Матеран. Не убивах тези красиви същества – повечето от тях бяха безобидни. Затова започнах да ги хващам и пускам на хълмовете Сахиадри. Веднъж хванах змия и я занесох в института Хафкин в Бомбай. Казаха ми, че е отровна и е твърде опасно да я нося със себе си. Този инцидент ми вдъхна смелост и оттогава обожавам змиите", казва самият Хаир пред India Today.

Как Александър Македонски устрои съревнование "кой ще изпие повече", от което никой не оцеля

През 1986 г. 28-годишният рецепционист в петзвезден хотел Каир решил да докаже на всички, че змиите са приятелски настроени същества, счупвайки междувременно световен рекорд. По-рано рекордът принадлежал на африканеца Питър Снимарис, който прекарал 50 часа с 18 отровни и 6 полуотровни змии в Йоханесбург, Южна Африка.

Много хора го смятали за луд, но Каир все пак изпълнил плана си. „Индия е известна отвъд океана като страната на змиите, така че реших, че някой от Индия трябва да счупитози рекорд“, казал Хаир. По думите му той бил хванал и пуснал повече от 25 000 змии през живота си, а също така оцелял след около 6000 ухапвания. Последното му изказвано се смятало за преувеличено, но това не пречело на Каир да смята змиите за приятели.

Противно на забраните на местните власти, Каир монтирал стъклено заграждение, поставил в него стол и пуснал вътре 72 отровни змии. Това били 27 моноклирани кобри, 24 броенични змии (Дабоя на Ръсел), 9 индийски кобри, 8 лентови крайта и 4 обикновени змии. Както отбелязва IFL Science, 68 тези от 72 змии можели да убият Каир с лекота само с едно ухапване.

Историята на геолога, който се опита да възкреси екзекутиран в началото на XIX век (18+)

Изненадващо, но Каир престоял в огромния аквариум в продължение на 72 часа. Наблюдателите от Книгата на рекордите на Гинес записали нов рекорд, а мъжът доказал на себе си и на околните, че змиите са наистина приятелски настроени и атакуват само ако са провокирани. Той демонстрирал това, като непрекъснато внимателно премахвал с голи ръце змиите, които пълзели по стола или тялото му - нещо, което те правели от любопитство, според думите на смелия индиец. За 72 часа нито една от тях не го ухапала.

По-късно Каир основал змийския парк Катрадж, който сега е дом на 160 различни вида змии. Любовта му към природата също го накарала да създаде приют за животни в Индия. Днес Хаир работел като зоолог и е публикувал 4 книги за змиите. В своята област Каир бил толкова известен, че на него била кръстена новооткрита змия, завинаги увековечена като Melanophidium khairei.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно