Растителна ваксина - новата надежда срещу COVID-19

8923
Растителна ваксина - новата надежда срещу COVID-19
Снимка: iStock

Учени от Московския държавен университет разработиха ваксина срещу COVID-19 на основата на тютюна. В института на Министерството на отбраната вече са започнали предклинични изпитания. Изследователите уверяват, че препаратът ще е безопасен и без странични ефекти.

В качеството на адювант биолозите от Московския университет са разгледали растителни вируси, чието главно преимущество е безопасността за човека и другите бозайници. За тяхното получаване не са необходими особени разрешения, а промишленото производство не изисква сериозни финансови вложения. Затова през последните години те активно се изучават и се правят опити да бъдат използвани в практиката. 

 

С какво е опасен коронавирусът NeoCoV

Медиите съобщиха поредната сензация: коронавирусът NeoCoV, открит при прилети в ЮАР може да прониква в клетките, благодарение на същия ...

Снимка: iStock

В търсенето на потенциални адюванти учените са разгледали няколко варианта - вирус на тютюневата мозайка, Х-вирус на картоф, а така също и възбудители на мека мозайка на фасул и мозайка на карфиол. 

Най-добри резултати показали вирусът на тютюневата мозайка и тази на карфиола. Учените установили интересно свойство на тютюневата мозайка - при нагряване от вирусите, имащи форма на изтеглени пръчици, учените получили сферични частици със значително по-силни имуностимулиращи свойства. В сравнителните експерименти те превъзхождали свойствата на съединенията на алуминия. 

Освен това сферичните частици на тютюневата мозайка привлича белтъците от всеки размер и състав, включително и антигените на опасни вируси, като SARS-CoV-2.

Така вирусолозите получили готова платформа за ваксини от ново поколение срещу всяка човешка инфекция - носител на антигена и адювант - в едно. 

Терапия на отчаянието при COVID-19 - грешките при лечението може да са фатални

По време на поредната вълна от коронавирус се увеличава натовареността на лекарите, които също правят грешки в лечението. Какви точно с...

В Московския държавен университет вече са направили няколко варианта на ваксината и са сигурни, че той няма да има странични ефекти. 

По думите на учените с помощта на тази технология може да се създаде ваксина срещу всеки патоген, независимо дали е вирус или бактерия. Те са убедени, че ваксината ще бъде много удобна и няма да изисква големи средства за производство. 

 

Снимка: iStock

Какво означава сатурация?

В медицината с понятието "сатурация" се обозначава наситеността на артериалната кръв с кислород. Тази наситеност се измерва в проценти ...

Вирусът на тютюневата мозайка се разпространява бързо в естествени условия. 

Препаратът не трябва да се разглежда като алтернатива на "Спутник" V. Трябва да има цял спектър ваксини и в зависимост от конкретния случай човек да избира, споделят учените. 

Новата ваксина ще бъде във вариант за инжекции и назален спрей. Според учените спреят може да се превърне в добра алтернатива на бустера. 

Световната здравна организация е внесла разработката на Московския държавен университет в списъка на перспективните препарати. 

Вижте как коронавирусът ПРОМЕНИ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно