Педиатър отговаря на най-важните въпроси за Омикрон при децата

14377
Педиатър отговаря на най-важните въпроси за Омикрон при децата
Снимка: iStock

През последните две години педиатрите са пренатоварени и това се дължи на следното: Първо, децата започнаха да боледуват по-често и станаха по-търсени, но не защото болестта протича по-тежко, а защото тревогата за децата е по-голяма. 

Когато детето се разболее родителите се питат: "Как да разбера дали е ковид или не е ковид?" Основните симптоми на Омикрон са зачервено гърло, хрема, кихане, кашлица, умора и главоболие. Значително по-рядко се среща загубата на обоняние. Липсата на този отличителен симптом пречи да се заподозре ковид преди теста. 

Вторият най-често задаван въпрос от родителите е как да се предотвратят последиците. Нищо не може да се предотврати, винаги е имало разнообразни вирусни инфекции, които при повечето хора протичат леко и спокойно, а при някои преминава в отит, синузит, пневмония, бронхит. Това каза педиатърът Федор Катасонов за изданието Forbes.ru, чието интервю представяме със съкращения. 

 

Снимка: iStock

Тревожността е свързана с информационната излишност за коронавируса, за който всички пишат и говорят вече две години, а така също и заради големия брой починали в първите вълни на пандемията. Но заедно с това всички се умориха да се страхуват!

Затова и чувството за паника намаля, но тревогата, когато се разболее дете остава и е трудно да се справим с лошите мисли. Засега няма притеснения, ние просто ги поим, обичаме, понижаваме температурата, промиваме носа. Т.е. действията не се отличават от тези при респираторна вирусна инфекция от преди пет години. Освен изолацията. 

Кога да извикаме Бърза помощ

Да се извика лекар у дома е необходимо, ако се наблюдава интоксикация - детето е като парцал, не се събужда лесно, има объркано съзнание. Когато видим, че болестта протича по нестандартен начин - всеки познава детето си. Тогава лекарят трябва да прецени необходима ли е хоспитализация.

 

Снимка: iStock

Трябва да се реагира и ако детето има проблеми с дишането, най-вече - задух. Но това не трябва да се оценява при висока температура. Първо температурата трябва да се свали, а после да се оценява как диша човек. Показанията на пулсоксиметъра при децата трябва да се оценяват внимателно, защото прекалено малките пръстчета показват само приблизителните стойности на сатурацията. (Как да измерите правилно сатурацията ВИЖТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ)

При коронавируса има и разнообразни обриви. Това не е типичен симптом. Като цяло всяко нестандартно протичане на болестта трябва да накара родителите да се обърнат към лека. Всяко влошаване, всяка устойчиво висока температура, когато детето я поддържа 3-4 дни и тя е много висока - това е повод да се свържете с лекар. 

Най-важното, което трябва да се разбере, че сама по себе си думата "ковид" не означава, че веднага трябва да започнем да нервничим и да се паникьосаме. Около мен има много семейства и когато коронавирусът мине след няколко дни те казват: "Защо се страхувахме, за какво е цялата истерия?" Повечето деца ще боледуват точно по този начин.

5 факта за лечението при коронавирус, които родителите трябва да знаят

Не може да се каже, че Омикрон е по-опасен за децата. Такива данни просто няма. Ако говорим общо, то леталността от Омикрон трябва да е по-ниска.

В действителност той наистина протича по-леко, в различни изследвания вече се среща информация, че 25-30% по-рядко от Делта предизвиква тежко преболедуване, изискващо хоспитализация. 

С какво се отличава начина на лечение при децата? Нужни ли са антибиотици?

Антибиотиците при ковид не са нужни на никого. Разбира се, ако не говорим за болничните отделения, където може да се присъедини бактериална инфекция. Там има други рискове и антибиотиците са необходими. Ковид пневмонията също няма нужда от антибиотици, защото е вирусна.

Това е огромен проблем в страната ни при лечение на ковид. Имам чувството, че то е убило повече хора, включително тези безумни антибиотици,  които се изписват. Сп. The Lancet публикува изследване, което показа, че резистентната микрофлора към антибиотици е станала водеща причина за смърт през 2019 година. Тя е убила повече хора, отколкото ХИВ. И това само като основна причина, а като допълнителен факт - четири пъти повече. Това са сериозни последици, за които всички говорят, но малко се отразяват. 

Препоръки на руското здравно министерство при леки и безсимптомни случаи на COVID-19

На 26 януари Министерството на здравеопазването на Русия публикува указания за действия при асимптоматичен или лек COVID-19, предаде ТА...

 

Снимка: iStock

У нас при ковид се назначават по един-два антибиотика, при това вкъщи, безконтролно и това много помага на бактериите да изработят резистентност. Да не говорим за проблемите със стомашно-чревния тракт след такива курсове. Това е някакъв ужас, как се лекуваха възрастните, така че децата трябва да се оводняват, да се обичат и да им се понижава температурата. 

Промени ли се отношението към лечение на ковид като цяло?

5 факта за лечението при коронавирус, които родителите трябва да знаят

В момента има ръст на заболеваемостта от коронавирус при децата. Ето какви са препоръките на педиатъра д-р Елена Михайловна към родител...

При грамотните лекари не се е променило много. Хората, които са лекувани у дома с антибиотици, хормони, кръворазреждащи и допълнителни противовирусни препарати те и децата ще лекуват така. Те може да изпишат тонове ненужни лекарства. 

Ако на деца в домашни условия се изписва нещо повече това е или неправилно лечение или неодооценяване на показанията за хоспитализация, което се среща в пъти по-рядко. Трудно е да си представим личен лекар, който ще се заеме с тежък случай вкъщи. Много по-лесно е да се изпрати човек в болница и там да се оправят с него. 

Трябва ли да се обръща повече внимание на имунитета на децата?

Нищо не се е променило. Както сме казвали през годините така и продължава - физическа активност, чист въздух, правилно хранене, сън, минимум стрес. Белтъчини, вит. D, фибри, т.е. по-малко вредна храна. Стресът е наистина важен негативен фактор, а не просто модерна дума. Много е важно да се избягва и намалява. 

Терапия на отчаянието при COVID-19 - грешките при лечението може да са фатални

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com