Как пандемията промени човешкия организъм

6645
Как пандемията промени човешкия организъм
Снимка: iStock

Последните две години на пандемия - странни и сложни се отразиха на здравето на мнозина от нас, при това по най-неочакван начин. Как се случи това и какво може да направим.

Очи

През последните месеци всички ние прекарахме много време пред екраните на различните устройства. Мнозина страдат от сухота на очите, сърбеж и чувство за пясък в очите. Най-много пострадаха децата. В Кита е регистриран рязък ръст на случаите на детско късогледство, което се дължи на преминаването на онлайн обучение и все по-малкото време, което децата прекарват навън с връстниците си, пише The Guardian.

Основният проблем не е в устройствата, а в това, че мигаме пет пъти по-рядко, отколкото трябва, когато гледаме на нещо, което е непосредствено през очите ни. Хубаво е да си напомняме, че трябва да отместваме поглед макар за час, да правим упражнения за очи и да използваме специални капки.

Зъби

В старанието си да спазват мерките мнозина, страхувайки се за здравето си престанаха да посещават стоматолози. Опитвахме се да не посещаваме клиниките, освен ако нямаше сериозен проблем и болка, изискващи спешна намеса. Така пренебрегнахме зъбите си. И сега там, където е имало нужда от пломба е необходима по-сериозна интервенция.

 

Но това не е всичко. Американската асоциация по стоматология е провела допитване сред 2300 зъболекари от цялата страна. 71% от тях са отбелязали нови случаи на бруксизъм (скърцане със зъби), възникнали по време на пандемията. Бруксизмът от своя страна е довел до ръст на нарушения в областта на челюстта, които водят до главоболие, щракане на челюстта и болка, които са отбелязани от 60% от стоматолозите.

Сърце

По думите на ръководителя на Британския фонд за борба със сърдечните заболявания кардиолозите са отбелязали ръст на хроничните сърдечни патологии за времето на пандемията. В едни случаи това се дължи на влошаване на храненето и отказа от тренировки, в други - заради невъзможност да се получи медицинска помощ. 

"Проблемите започнаха да се натрупват като лавина и много пациенти вече са с риск за живота. Добавете тук отменените прегледи, пропуснатите приеми, безкрайните списъци с чакащи... Всичко това се изразява в смъртта на хиляди...", коментира ръководителя на Британския фонд за борба със сърдечните заболявания

Стомашно-чревен тракт

Гастроентерологът Филип Смит и колегите му отбелязват, че пациентите все по-често се оплакват от синдрома на раздразнените черва.

"Нашият мозък и стомашно-чревен тракт се намират в тясна връзка. Стресът много бързо води до развитието на проблем със стомаха или червата. Пациентите не се оплакват охотно, ако имат газове или диария. А по време на пандемията на всички беше казано, че има "по-важни проблеми. Сега ни се налага да се занимаваме с занемарени състояния", споделя д-р Смит.

Черен дроб

Да, правилно се досетихте - в повечето случаи хората започнаха да консумират повече алкохол. Всеки пети, интервюиран във Великобритания признава, че е започнал да пие по-често и по-големи количества.

В резултат лекарите днес наблюдават такива симптоми, като загуба на тегло, обилно потоотделяне, тремор, превъзбуда, стомашни кръвотечения и др. 

Кожа

Дерматологът Ема Крейторн отбелязва, че за времето на пандемията пациентите все повече се оплакват от червени обриви, екзема и псориазис. Необходимостта да си мием ръцете непрекъснато и дезинфектантите също се отразиха зле на състоянието на кожата. 

Когато си миете ръцете, горният слой на кожата започва да губи влага, тъй като сте разрушили защитния му слой. Ако не овлажните кожата веднага тя ще започне да се цепи. В пукнатините попадат бактерии и започва възпаление.

Благодарение на пандемията се появи и състоянието "маскне" (маска и акне) - проблеми с кожата заради постоянното носене на маска. Някои дори развиват периорален или околустен дерматит. 

Крака

С какво сте обути у дома? Най-вероятно с чехли или ходите боси. Краката ви са се оказали неготови към това и лишени от удобните стелки се появява болка. Някои развиха плантарен фасциит - заболяване, което се появява преди всичко с болка в петата, особено в началото на ходенето. 

Ортопедите и педиатрите съобщават, че пациентите все повече се оплакват от болки в коленете, задната страна на краката и сухожилието на петата. Това се дължи на факта, че заради пандемията активността ни съществено се промени. Ако неприятните усещания не преминават в продължение на две седмици - трябва да се обърнете към лекар. Това се отнася до всички изброени проблеми.

Коса

През лятото на 2021 година британската асоциация на трихолозите (лекари, които се занимават с диагностика и лечение на заболяванията на косата проведе проучване сред членовете си. Оказа се, че 79% от тях са срещиали случаи на "постковидна загуба на коса" при свои пациенти. 

Обикновено падането на косата започва след 4-6 седмици след оздравяването от коронавирус и може да се свърже с повишаването на температурата и загубата на апетит по време на боледуването, обяснява Ева Праудман, трихолог-консултант. 

За проблема по-често сигнализират жените, защото те имат по-дълги коси и загубата на коса е по-видима.

Друга възможна причина е стресът, който изпитват дори онези, които не са боледували от ковид. Всички изпитваха тревога - едни се страхуваха да не се разболеят, други да не загубят близки, трети - да не загубят работата си.

На научен език това, което се случва с косата ни се нарича телогенова алопеция - нарушава се естественият цикъл на растежа и падането на косата и се получава така, че косата пада повече, отколкото расте. 

Но има и добра новина - от каквото и да е предизвикан този проблем, с него може да се справим. В някои случаи ситуацията се нормализира самостоятелно, след време, но но понякога организмът има нужда да му се помогне с промяна на храненето, като се включат специални добавки за коса или да променим грижата за нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com