Разкриха дълбоките механизми на болката

4994
Разкриха дълбоките механизми на болката

Невробиолози от Лондонския университетски колеж са поставили под съмнение съществуващите модели на мозъчната дейност, отговарящи за болката. Учените са открили, че активността на невроните, която преди била свързвана с болковите усещания, се наблюдава и при пациенти, които по рождение не са способни да чувстват болка.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието JAMA Neurology.

Математиката причинява болка

Чувството на страх преди решаването на задача по математика може да активира областите в главния мозък, които отговарят за болката. У...

Авторите си поставили за цел да проверят така наречената болкова матрица – картина на мозъчната активност, наблюдавана във всички експерименти по невровизуализация на неприятни усещания и която се смята за маркер на чувството на болка.

Матрицата е използвана активно в много други изследвания, посветени на социалната изолация или умственото напрежение. Както се смята, тя обхваща амигдалата, играеща ключова роля във формирането на емоции, челния дял и таламуса, който отговаря за разпределянето на сигналите от сетивните органи.

Невробиолозите използвали функционална магнитно-резонансна томография за измерване на активността на болковите центрове на мозъка на двама души, страдащи от рядък синдром, наречен вродена сензорна невропатия – те по рождение не са способни да усещат болка.

За сравнение учените сканирали мозъците на четирима здрави хора на същата възраст. Доброволците били подлагани на болково раздразнение във вид на убождане и успоредно учените определяли какви участъци от мозъка се възбуждат в отговор.

За учудване на изследователите всички участници в експеримента демонстрирали една и съща картина на активността на централната нервна система.

Финансовите проблеми причиняват физическа болка

Американски учени са изяснили, че хората с финансови проблеми изпитват доста повече физическа болка в сравнение с тези, които се смятат...

Според учените резултатите поставят под съмнение общоприетия модел на болковата матрица. По-скоро наблюдаваната мозъчна активност отговаря само за възприятието на сензорните стимули, към които е обърнато вниманието на човека.

Хората, които не усещат болка, запазват всичките си видове сетива, затова активната матрица е свързана с усещането от докосването на иглата, а не с фактическата болка.

Учените подчертават необходимостта да се спазва предпазливост при провеждане на асоциации между активността на мозъка и човешкия опит.

Прибързаното определяне кое се явява причина и кое – следствие, може да доведе до разпространената логическа грешка post hoc, когато едно събитие неправомерно се определя като причина за друго.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com