Фруктозата влияе пагубно на мозъка

3292
Фруктозата влияе пагубно на мозъка
Снимка: Thinkstock

Американски изследователи са открили, че фруктозата, която се смята за полезен подсладител, всъщност може да вреди на здравето.

Генетичните мутации в мозъка се свързват с цяла редица заболявания, включително диабет, сърдечносъдови заболявания, Алцхаймер и синдром на дефицит на внимание и хиперактивност.

Както са изяснили учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, подобни генетични нарушения могат да възникват в резултат на редовна употреба на храни с високо съдържание на фруктоза, пише Tech Times.

Защитниците на мозъка се оказаха негови врагове

Учените от Института Солк са открили белтъци, които помагат на главния мозък да остава "чист", като премахват от него мъртвите неврони....

Но има и добра новина. Оказва се, една от разновидностите на омега-3 мастните киселини – докозахексаеновата киселина (DHA) – е способна да обръща назад генетичните изменения, предизвикани от фруктозата.

Забележително е според учените, че DHA променя не един-два гена, а, изглежда, връща целия набор от гени в нормално състояние.

DHA се намира в мембраните на клетките на главния мозък, но нейното количество не е достатъчно за борба със заболяванията. Затова тя трябва да се допълва с помощта на храненето. Полезната мастна киселина се намира в големи количества в дивата сьомга. Тя се среща и в рибеното масло, лененото семе, гръцките орехи, плодовете и зеленчуците.

DHA укрепва синапсите в мозъка и подобрява паметта и способността за обучение. Учените са провели експерименти на мишки и са открили, че фруктозата влияела съществено на гризачите, като я влошавала. А включването на докозахексаенова киселина в менюто позволило да се неутрализират негативните ефекти от фруктозата.

Кръвният анализ също показал, че животните, получаващи много фруктоза, но без прием на DHA, имали повишени нива на глюкоза, инсулин и триглицериди в сравнение с гризачите, получаващи само DHA или обикновена вода.

3D карта на невроните на главния мозък

Международен екип невробиолози от Института Алън, Харвардската медицинска школа и изследователска инициатива в областта на невроелектро...

Учените секвенирали 20 000 гена от мозъка на мишките и изяснили, че в 900 от тях са настъпили изменения, свързани с действието на фруктозата (700 гена в хипоталамуса и 200 – в хипокампа).

Тези области имат важно значение в организма на човека, тъй като регулират процесите на възпаления, връзките между клетките и обмяната на вещества.

Учените са обърнали внимание, че на първо място се засягат гените Bgn и Fmod. Тяхната мутация предизвиква каскаден ефект, който в резултат води до изменения на стотици други гени.

Според изследователите това сочи, че именно тези първи гени могат да станат потенциални мишени за нови лекарства срещу заболявания, които се предизвикват от измененията на гените в мозъка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com