Смъртоносното проклятие на Теракотената армия

7512
Смъртоносното проклятие на Теракотената армия
Снимка: Gremelm / CC BY-SA 3.0

Любителите на археологията по света безспорно са чували за известната Теракотена армия, открита през 70-те години на миналия век в Сиан, Северозападен Китай, която привлича милиони посетители всяка година. Но малцина знаят, че зад вдъхващата благоговение история се крие смразяваща легенда – Проклятието на Теракотената армия, пише Ancient Origins.

Наречена 8-ото чудо на света, находката предоставя безброй съкровища и информация за управлението на император Цин Шъхуан. Той е запомнен като мегаломан, обсебен от намирането на формулата за вечен живот, а някои твърдят, че го е постигнал с огромния си погребален комплекс, който – след като е бил скрит повече от 2000 години – сега е основна туристическа дестинация.

Подземната армия: 8000-те теракотени воини

Историците изчисляват, че за изграждането му са били необходими 700 000 работници и три десетилетия работа. Легендата предполага, че тези работници след това са били погребани живи, за да запазят местоположението на гробницата в тайна. През 91 г. пр.н.е. Сима Чиан пише, че „след погребването и запечатването на съкровищата средната порта беше затворена и външната порта затворена заедно с всички занаятчии и работници, така че никой да не излезе“.

Гробницата на императора е пазена от огромна Теракотена армия от 8000 статуи в реален размер, а също теракотени коне, бронзови колесници и дори акробати, символизиращи вечния сервитут на императора.

Сред хилядите изумени посетители едва малцина знаят интригуващите истории за нещастия около това археологическо чудо. Култът към предците в китайската религия дава огромна сила на мъртвите. Уважаването на местата им за почивка се счита за необходимо, за да се успокоят духовете на предците, а обезпокоените места нарушават тези вярвания. Пол Бан отбеляза, че „в древен Китай стабилността на света зависела от това предците да спят необезпокоявани“.

Реки от живак и смъртоносни капани: Защо все още не е отворена гробницата на първия китайски император

Тези вярвания могат да обяснят митовете около Теракотената армия. Първият теракотен войник се появява, докато работници копаят за вода по време на суша през 1974 г. „Всеки се страхуваше да го докосне. Мислехме, че това е храмова статуя, може би Буда, бяхме изплашени, че Буда ще ни накаже“, коментира Янг Куани, един от първите работници.

За седемте мъже, които първи се сблъскват с Теракотената армия, тези коментари могат да се считат за пророчески. Когато новините за гробницата на императора се разпространяват, правителството изисква техните земеделски земи и разрушава домовете им за разкопки, музейно пространство и магазини за сувенири, заличавайки завинаги техния фермерски начин на живот.

Сред копачите на кладенци един се е самоубил, а другите или са умрели в бедност, или са принудени да подписват книги за откритието срещу мизерно заплащане. Междувременно измамниците продължават да използват самоличността им за печалба. Докато откритието обогати правителството чрез приходи от туризъм, превръщането на Теракотената армия в стока се е превърнало в трайно проклятие за тези мъже и техните семейства.

Още 220 воини са открити в Теракотената армия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно