Реки от живак и смъртоносни капани: защо все още не е отворена гробницата на първия китайски император

90527
Реки от живак и смъртоносни капани: защо все още не е отворена гробницата на първия китайски император
Снимка: Gremelm / CC BY-SA 3.0

През 1974 г. фермери се натъкват на едно от най-важните археологически открития на всички времена в невзрачно поле в китайската провинция Шанси. Докато копаят, те попадат на фрагменти от глинена човешка фигура. Това е само началото. Археологическите разкопки разкриват, че под полето има редица ями, пълни с хиляди теракотени войници и бойни коне в реален размер, да не говорим за акробати, уважавани чиновници и други животни.

Изглежда, че мисията на тази Теракотена армия е била да охранява близкия мавзолей на Цин Шъхуан, страховития първи император от династията Цин, управлявал от 221 до 210 г. пр.н.е.

Докато големи части от некропола около мавзолея са изследвани, самата гробница на императора никога не е била отваряна въпреки огромното количество легенди, които я заобикалят. Може би никой не е надниквал в тази гробница повече от 2000 години, когато страховитият император е бил положен вътре, пише IFLScience.

Основната причина е опасението на археолозите, че разкопките могат да повредят гробницата, като унищожат жизненоважна историческа информация. Понастоящем могат да се използват само инвазивни археологически техники за проникване в гробницата, което води до висок риск от причиняване на непоправими щети.

Един от най-ярките примери е от разкопките на Троя между 1871 и 1890. от Хайнрих Шлиман. В своята прибързаност и наивност работата му успява да унищожи почти всички следи от самия град, който се е заел да разкрие. Сега археолозите не искат да бъдат нетърпеливи и да повторят същите грешки.

Учените се опитват да използват неинвазивни техники, за да разгледат гробницата. Една от идеите е да се използват мюони, които могат да надникнат през структурите като усъвършенстван рентгенов лъч. Но изглежда, че повечето от тези предложения се осъществяват бавно.

Отварянето на гробницата може да доведе до много по-непосредствени и смъртоносни опасности. В разказ на древния китайски историк Сима Циен около 100 години след смъртта на Цин Шъхуан той обяснява, че гробницата е осеяна с капани, предназначени да убият всеки натрапник.

„Били построени дворци и живописни кули за сто служители, а гробницата била пълна с редки артефакти и прекрасно съкровище. На занаятчиите било наредено да направят арбалети и стрели, готови да стрелят по всеки, който влезе в гробницата. Живак е използван за имитация на стоте реки, Яндзъ и Жълтата река, и голямото море, и е настроен на механичен поток“, се казва в записките на историка.

Дори 2000-годишните лъкове да са излезли от строя, този разказ предполага, че потокът от течен живак представлява сериозна опасност не само за изследователите, но и за околната среда. Може да звучи като празна заплаха, но учените са изследвали концентрациите на живак около гробницата и са открили значително по-високи нива, отколкото очаквали на типично парче земя.

„Силно летливият живак може да излиза през пукнатини, които са се развили в структурата с течение на времето, и нашето разследване подкрепя древните хроники на гробницата, за която се смята, че никога не е била отваряна/ограбвана“, заключават авторите на статия от 2020 г.

Засега гробницата на Цин Шъхуан остава запечатана и неизследвана, но не и забравена. Когато настъпи подходящият момент обаче, възможно е научните постижения най-накрая да проникнат в тайните, които лежат тук необезпокоявани от около 2200 години.

Междувременно учените откриха още 220 воини от Теракотената армия.

Още 220 воини са открити в Теракотената армия

ОЩЕ: Търсят смъртоносни капани и древна карта с реки от живак, пазени от Теракотената армия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com