X
 
 

Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%

2842 2
photo of Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%
Снимка: Getty Images/Guliver
Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%. Това предизвиква загриженост сред научните среди и повдига въпроса за необходимостта от подобряване на сегашните ваксини и да се разработи универсална ваксина срещу грип, пише сп. NEJM.

Според учените последиците от грипа за Северното полукълбо все още не са ясни, но е важно да се отбележи, че ваксината за настоящия сезон има идентичен състав като използваната в Южното полукълбо. Несъответствията на ваксините са настъпили в годините, в които циркулиращите грипни щамове се променят след вземането на решение за състава на ваксината, което води до намалена ефективност. Дори в годините, когато грипните ваксини са добре съобразени с циркулиращите вируси, оценките за ефективността на ваксината варират от 40 до 60%, което е по-ниско от това на повечето лицензирани други ваксини.

Бюджетът на НЗОК мина заедно с мораториума върху нови лекарства

Предложението на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да се наложи забрана за плащане на нови лекарства, терапии и ...

Причините за ниската ефикасност на грипната ваксина е многофакторна. В предишни години също се наблюдава ниска ефикасност в различни страни, включително САЩ.

Въпреки че някои здравни служители препоръчват ваксинация по време на бременност, това е спорно, тъй като систематичен преглед на научната литература показва, че приложението на грипни ваксини при бременни жени (около 1,6 милиона двойки майка-дете) е със статистически незначима ефикасност, което не подкрепя употребата им в този период.

Същевременно, както при всяка друга ваксина, така и тук има потенциален риск от нежелани ефекти и тази информация е предоставена в листовката на продукта.

Друго проучване отчита, че ваксинирането няма статистически значим ефект върху хоспитализацията или усложненията и не е намерено доказателство, че ваксините предотвратяват предаването на вируса. Изследванията, целящи да докажат широко разпространеното убеждение, че ваксинацията на медицински лица намалява заболеваемостта и смъртността на пациентите, са силно погрешни, препоръките за ваксинация са предубедени и такива аргументи не се подкрепят от съществуващата литература.

Разбиха група, търгувала нелегално с лекарства за онкоболни и деца

"Лекарства, които са заплатени от НЗОК са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Бяха доведени над 20 ли...

Учени установяват, че проучванията със заключения в полза на грипните ваксини са със значително по-ниско методологично качество, спонсорираните от индустрията са с прекалено оптимистични изводи, които не се подкрепят от представените данни, а финансираните от държавата изследвания и тези с по-високо качество са по-малко склонни да имат изводи в полза на ваксините за грип.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    ваксините са измислени от юдо-рептилите с цел геноцид над човечеството и стерилизация на хората. това е част от техния план да ни унищожат. хора, пазете се от ваксините!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    ваксините са оръжие за масово поразяване на хора и животни!!! фармацевтичната индустрия е най-голямата мафия и иска да ни разболее, за да печели от нас!!! мястото на ваксините е в кофата за боклук, а на лекарите, които пробутват ваксини - в затвора!!!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дончев: Постъпили са предложения за 1600...

Вече са постъпили предложения за 1600 съкращения в държавната администрация. Това обаче не са окончателни цифри, понеже се очакват пред...

Последно в Актуално