X
 
 
 

Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%

2555 2
photo of Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%
Снимка: Getty Images/Guliver
Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%. Това предизвиква загриженост сред научните среди и повдига въпроса за необходимостта от подобряване на сегашните ваксини и да се разработи универсална ваксина срещу грип, пише сп. NEJM.

Според учените последиците от грипа за Северното полукълбо все още не са ясни, но е важно да се отбележи, че ваксината за настоящия сезон има идентичен състав като използваната в Южното полукълбо. Несъответствията на ваксините са настъпили в годините, в които циркулиращите грипни щамове се променят след вземането на решение за състава на ваксината, което води до намалена ефективност. Дори в годините, когато грипните ваксини са добре съобразени с циркулиращите вируси, оценките за ефективността на ваксината варират от 40 до 60%, което е по-ниско от това на повечето лицензирани други ваксини.

Бюджетът на НЗОК мина заедно с мораториума върху нови лекарства

Предложението на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да се наложи забрана за плащане на нови лекарства, терапии и ...

Причините за ниската ефикасност на грипната ваксина е многофакторна. В предишни години също се наблюдава ниска ефикасност в различни страни, включително САЩ.

Въпреки че някои здравни служители препоръчват ваксинация по време на бременност, това е спорно, тъй като систематичен преглед на научната литература показва, че приложението на грипни ваксини при бременни жени (около 1,6 милиона двойки майка-дете) е със статистически незначима ефикасност, което не подкрепя употребата им в този период.

Същевременно, както при всяка друга ваксина, така и тук има потенциален риск от нежелани ефекти и тази информация е предоставена в листовката на продукта.

Разбиха група, търгувала нелегално с лекарства за онкоболни и деца

"Лекарства, които са заплатени от НЗОК са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Бяха доведени над 20 ли...

Друго проучване отчита, че ваксинирането няма статистически значим ефект върху хоспитализацията или усложненията и не е намерено доказателство, че ваксините предотвратяват предаването на вируса. Изследванията, целящи да докажат широко разпространеното убеждение, че ваксинацията на медицински лица намалява заболеваемостта и смъртността на пациентите, са силно погрешни, препоръките за ваксинация са предубедени и такива аргументи не се подкрепят от съществуващата литература.

Учени установяват, че проучванията със заключения в полза на грипните ваксини са със значително по-ниско методологично качество, спонсорираните от индустрията са с прекалено оптимистични изводи, които не се подкрепят от представените данни, а финансираните от държавата изследвания и тези с по-високо качество са по-малко склонни да имат изводи в полза на ваксините за грип.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    ваксините са измислени от юдо-рептилите с цел геноцид над човечеството и стерилизация на хората. това е част от техния план да ни унищожат. хора, пазете се от ваксините!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    ваксините са оръжие за масово поразяване на хора и животни!!! фармацевтичната индустрия е най-голямата мафия и иска да ни разболее, за да печели от нас!!! мястото на ваксините е в кофата за боклук, а на лекарите, които пробутват ваксини - в затвора!!!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 януари

Овен Този петък ще бъдете изпълнени с необикновени сили. Денят е подходящ за романтични срещи. Отношенията може да се развият светкави...