В земите на кралство на герои хората живели още преди 6000 години

4520
В земите на кралство на герои хората живели още преди 6000 години
Снимка: Joseph Christian Leyendecker / Public Domain

В Северна Ирландия е открито неолитно селище, датиращо от най-малко 5800 години. Все още не е ясно защо хората са се заселили там, но се знае, че след хилядолетия за тези земи воювали мощни кралства.

Британски археолози съобщиха за резултатите от разкопки, които са извършили преди началото на строителството на нов жилищен комплекс в Дери (Лондондери, Северна Ирландия). Градът е построен в хълмиста местност на брега на река Фойл и залива Лох Фойл, който е естуар на реката.

В миналото археолозите, работещи на Лох Фойл, открили артефакти, датиращи от времето на кралството Айлех (приблизително 450 – 1185 г. сл.Хр.). Но сега учените са открили две големи правоъгълни къщи, които според най-скромните оценки датират от 3800 г. пр.н.е., съобщава ВВС.

Почвата по бреговете на Лох Фойл допринесла за запазването на артефактите. Затова изследователите открили не само основите на къщите, но и дъбови дъски, от които били направени разделителните стени. Вътре в къщите археолозите намерили голяма колекция от неолитни инструменти, кухненски съдове и керамика. Учените отбелязват, че този тип правоъгълни неолитни къщи се срещат главно в Шотландия и Ирландия, но рядко другаде.

Първите крале на Англия били ирландски келти

Първите крале на Англия били ирландски келти

Според ръководителя на разкопките Кейти Макмонагъл размерите на къщите показват, че те са били част от много голямо неолитно селище. Преди това на територията на Ирландия вече са откривани села на около пет хиляди години, но по стандартите на неолитните общности в континентална Европа от този период те са били малки.

Около Лох Фойл плътността на населението през ранния неолит обаче е била много висока. Откритите две къщи в Лондондери са най-древните и най-големите. Но по-рано археолозите вече са срещали обикновени кръгли неолитни къщи около реката и залива.

Изследователите смятат, че неолитните жилища са били доста просторни. Те са построени от хора, които се занимавали със селско стопанство и като цяло водели напълно независим и самодостатъчен начин на живот, така че се нуждаели от много жилищно и работно пространство.

Хората също живеели в разпръснати земеделски селища около река Фойл, където наличието на земя и вода не било проблем. През неолита хълмовете около Лох Фойл били покрити с гори – още един ценен ресурс. Тези селища са датирани между четири и две хиляди години пр.н.е.

Изследване оспорва традиционните представи за произхода на галите

Според наличните днес археологически данни това е най-населената част на остров Ирландия през неолита – и в същото време най-северната му част. И тук стигаме до една интересна история.

Както вече стана дума, предишните находки в Лох Фойл са били главно от средновековното кралство Айлех. Тази малка държава се формира след падането и разделянето на Улад (или Ълстър), най-важното кралство на острова, което познаваме главно от митове, например легендите от уладския цикъл.

Уладският цикъл е записан от ирландски монаси през Ранното средновековие, след падането на Улад, въз основа на устни истории и предания. Въпреки че археолозите не обичат митовете, по време на разкопките те открили детайли, които съответстват на описаните в легендите. Това се отнася както за конкретни обекти – например мястото на Емаин Маха, разрушената столица на кралството, така и за описания на детайли на облекло, колесници и дори бойни техники (релефни изображения на битки, изсечени върху камък).

Кои са били келтските жреци друиди?

От същия уладски цикъл е известно, че кралството винаги е било във война. То се прославило в Ирландия именно като страна на воини, войнско изкуство и велики герои. Най-известният от тях е Кухулин, непобедимият воин на Улад, когото сагите наричат ​​или полубог (син на жена и бог Луг), или въплъщение на самия бог.

Основният противник на Улад било кралството Конахт. Кралете на Ирландия го търсели за подкрепа, когато северните воини отивали твърде далеч в своите завоевания. Легендите разказват, че Улад паднал и бил разделен на три малки кралства в началото на IV век сл.Хр.

За земите на тези кралства постоянно се водели войни. В резултат най-северната част на острова се озовала в ръцете на рода Уи Нийл, които до края на Х век били върховни крале на Ирландия и дори претендирали за короната на Шотландия. Айлех е едно от малките кралства на този род. И не е ясно защо то толкова много привличало околните, че за тези хълмове постоянно се проливала кръв – все пак това е самият север на острова. Но явно в тези земи се крие нещо важно, тъй като хората са се заселили там толкова плътно още преди шест хиляди години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Село отпреди новата ера се оказа средновековна крепост

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com