Първите крале на Англия били ирландски келти

9965
Първите крале на Англия били ирландски келти
Снимка: Alfred Fredericks, 1881 / Public Domain

През Тъмните векове Западна Британия била управлявана от ирландските келти – и за разлика от англосаксонските крале от източната част на страната те вече са били християни.

През 407 г. римските легиони, водени от узурпатора Константин III, напускат Британия. Три години по-късно император Хонорий, в отговор на молбата на жителите на южната част на острова за защита, издава рескрипт. С него им съобщава, че ще се защитават от набези от север самостоятелно. В Британия започват Тъмните векове.

Липсата на писмени източници обикновено се компенсира с археологически находки. Доскоро основната част от находките на британските археолози, които могат да бъдат отнесени към Тъмните векове, бяха римско наследство. Но сега се съобщава, че учените са изследвали 65 гробници, в които според тях са погребани британски крале от V-VI век.

Келтите - такъв народ няма

Британия от този период е съвкупност от десетки малки кралства. Великото преселение на народите засяга и тези северни покрайнини на Европа: от неспокойния континент на острова се преселват все повече нови племена, завладяват земи и основават свои минидържави.

На територията на съвременна Източна и Южна Англия редица от тези малки държави са управлявани от англосаксонски крале с изцяло или частично германски произход. Тези династии придобиват своите земи и позиции чрез завоевание, бракове или съюзи в десетилетията след падането на римското владичество в Британия.

Но на запад и север, където изначално практически няма проникване на англосаксонците, възникналите след Римската империя кралски династии са предимно келтски - тоест коренни британци или ирландци.

Разкопки на гробове близо до замъка Тинтагел. Снимка: Otberg / CC0

Досега практически не беше известно къде са погребани тези келтски владетели на Британия от Тъмните векове. Сега професор Кен Дарк от Университета в Рединг (Великобритания) разказва за изследването на 65 гробници, открити в Уелс, Корнуол, Девън и Съмърсет. Съответна статия скоро ще бъде публикувана в Journal of the Royal Society of Antiquaries of Ireland.

Авторът на изследването предполага, че това са именно кралски погребения, тъй като имат необичайна структура, която ги отличава от другите британски погребения от Тъмните векове. Някои приличат на ирландските кралски гробници и това позволява според проф. Дарк да се говори, че в тях са погребани келтски владетели с ирландски произход.

Келтските гробници от този период се различават от англосаксонските преди всичко по това, че практически не съдържат погребален инвентар и дарове. Това е така, защото келтските британски и ирландски крале са били християни и са смятали използването на жертвоприношения за явно езическа и следователно неприемлива практика.

Изследване оспорва традиционните представи за произхода на галите

За разлика от изследването на англосаксонските гробници, изследването на ранните кралски гробове от келтска Британия е все още в начален стадий и имената на хората, погребани в тях, все още са неизвестни (с изключение на едно погребение, където има придружаващ надпис върху камък).

Гробовете, условно идентифицирани като кралски, са по-малко от 0,1 процента от гробовете британските келти от Тъмната епоха. Те са уникални с това, че повечето са заобиколени от правоъгълни или квадратни ровове, а някои имат порти и алеи. Очевидно погребенията са били защитени с огради или палисади.

„Преди тази работа изобщо не знаехме за големия брой вероятни кралски погребения, оцелели в следримската Западна Британия. Продължаващите изследвания вероятно ще помогнат да променим нашето разбиране за важни аспекти от този критичен период от британската история“, казва проф. Дарк.

Да добавим, че Тъмните векове на Британия (както и всички тъмни векове) са време на митове и легенди. А също и на феи и дракони, принцеси, рицари и, разбира се, крал Артур. Все още няма консенсус в историческата общност за това дали такъв владетел е съществувал и ако е съществувал, доколко отговаря на своя легендарен образ.

"Смъртта на крал Артур". James Archer, 1860 / Public Domain

Най-известното произведение, което ни разказва за Камелот и неговия крал, е Книга за крал Артур и неговите доблестни рицари от Кръглата маса от Томас Малори. Малори. е живял през XV век - тоест хиляда години след предполагаемото царуване на Артур. Има и по-стари източници. Първата от тях е Историята на бритите на Нений. Нений е живял 300 години след Артур и основава работата си върху серия от уелски легенди. Според него Артур е имал келтски произход.

Малко вероятно е по-нататъшното изследване на гробниците на келтските владетели да хвърли светлина върху историята на легендарния крал. Но дори и без потвърждение (или опровергаване) на легендите това е много важно изследване, тъй като показва най-неизвестната част от историята на Британия, която не без причина е наречена Тъмните векове.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кога е роден Исус; реален ли е крал Артур? Неразгаданите исторически мистерии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com