Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заснеха рядко и неизследвано явление – „космически мълнии“

24 декември 2021, 08:40 часа • 6236 прочитания

Рядка снимка на така наречените спрайтове – електрически разряди в студената плазма - е направил Иркутският държавен университет (Русия). Снимката е една от най-интересните за 2021 година, казва директорът на астрономическата обсерватория към университета Сергей Язев.

Спрайтовете са сравнително скоро открити електрически разряди в студената плазма, възникващи на височина от 50 до 130 км (условната граница между атмосферата и Космоса, така наречената линия на Карман, преминава на височина 100 км), тоест високите спрайтове протичат фактически в Космоса.

Те представляват подобие на мълнии. За първи път това явление е било фиксирано случайно през 1989 година. Сега за физическата природа на спрайтовете е известно изключително малко. Спрайтовете възникват по време на бури над област, където доста по-ниско – в тропосферата – се генерират силни мълнии. Изключително е сложно да се регистрират спрайтове – тези мълнии със сложна форма траят около една стотна от секундата.

Снимка: ИРКУТСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ

Метеорната инсталация на обсерваторията на Иркутският университет е работила по време на мощна гръмотевична буря на 23 юни 2021 г. При обработката на получените данни в едно от изображенията са били регистрирани спрайтове. Кирил Иванов, служител на Астрономическата обсерватория в университета, отбеляза, че е регистриран доста рядък случай на множествени спрайтове - това е много рядко явление.

Изследователите възнамеряват да анализират получените данни заедно с колеги от Института по слънчево-земна физика към Руската академия на науките.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес