Ексшефка в "Автомагистрали" разказа за Гроздан Караджов, ГЕРБ и вечните драми с ремонта на пътищата ни

48129
Ексшефка в "Автомагистрали" разказа за Гроздан Караджов, ГЕРБ и вечните драми с ремонта на пътищата ни
Снимка: БГНЕС

"Категорично не харесвам Гроздан Караджов. За мен цялата политическа обстановка в момента е гнусна. В последните дни всеки плюе срещу всеки: "Този е мафия. Онзи е задкулисие“. А всеки може да каже, че пази националния интерес". Това заяви пред Actualno.com Десислава Христова – ексшеф в "Автомагистрали" ЕАД.

По думите ѝ, от месеци тя излиза на протест всеки ден пред Министерския съвет. Казва, че е там от деня, в който Иван Гешев изпрати прокурорска проверка в Президенството до съставянето на служебен кабинет.

Припомняме, че тя бе два пъти уволнявана от държавното дружество – и като член на борда на директорите, и като изпълнителен директор.

ОЩЕ: Човекът, подал сигнала срещу шефката на "Автомагистрали": Сбогом и друг път да слушаш

От август месец миналата година до януари тази година Десислава Христова беше изпълнителен директор на "Автомагистрали". Тя беше назначена от служебния регионален министър Виолета Комитова, която сега е част от формацията на Стефан Янев "Български възход". Първоначално, през юли 2021-ва година, като член на съвета на директорите. След това МРРБ обяви конкурс за тази позиция, тя го спечели и беше назначена за постоянно. Впоследствие стана председател на СД и втори изпълнителен директор.

Още по-рано – от 2017 до началото на 2019 г. тя е член на Съвета на директорите на "Автомагистрали" т.е. по времето на третото правителство на Бойко Борисов. Тогава беше уволнена повторно, защото в медиите изтече запис на неин телефонен разговор с шеф на дирекция в АПИ, в който тя настояваше "на Иван да се дават повече поръчки". По онова време регионален министър беше Петя Аврамова. Тя накара Христова да напусне.

Последно през януари, 2022 година я освободи министърът на регионалното развитие и благоустройството и вицепремиер в оставка Гроздан Караджов.

Като достатъчно добре запозната с процесите в държавната „Автомагистрали“ и инхаус процедурите, я потърсихме за интервю.  

Г-жо Христова, има ли според Вас връзки между сегашния министър Караджов, "Има такъв народ" и строителни фирми с подизпълнителски договори в инхаус процедурите на "Автомагистрали"?

Моят директен опит с тези фирми е такъв, че аз не мога да кажа: "Това е крадлива фирма". Те преди всичко си гледат интереса. Те искат да имат работа и да си получават парите. Малко ги вълнува кой точно ще е министър. За тях е важно да се разберат със съответните властимащи и нещата да вървят. Същото беше и по наше време. Тези фирми, като са били при ГЕРБ, съм работила с тях в продължение на повече от половин година. Бяха съгласни да новираме тези фалшиви договори, макар че правилният термин е симулативни договори за доставка на материали и наем на техника, които са си всъщност договори за строителство. Дори имаме писмо от браншовата камара за тяхното одобрение, че те държат на достойнството си и т.н. Бяха съгласни към август, септември и октомври, докато още го нямаше Караджов, на цени, каквито си бяха. Към онзи момент никой не е говорил за индексация, камоли да индексираме, считано от юни 2021 г. Фирмите бяха готови да станат чисти и светли строители, каквито са, да си носят гаранционната отговорност.

Изведнъж какво излезе - вой: "Дайте пари!". Никой никога не е говорил за 3 или 4 милиарда лева. Кой министър на регионалното развитие е разполагал с такъв бюджет!? Аз съм била в кабинета на министър Комитова заедно с Асен Василев и тогавашният шеф на АПИ, с експерти – да мислим как да излезем от ситуацията. Никой не е наричал фирмите "крадливи". Коментирали сме, че това, което е извършено дотук, макар и за текущ ремонт и поддържане (ТРП), макар и надхвърлили договори по ЗОП (Закона за обществените поръчки), които прекратихме и сключихме тези споразумения, щом е прието, трябва да се плати. Но никой не е казал, че ще изсипе една торба с милиард и нещо накуп. И в бюджетна комисия е обсъждана темата.

Каква е била идеята тогава?

Първоначално беше за 5-годишен период разсрочено да се плаща с част от всеки следващ бюджет това, което е извършено, прието, сертифицирано от държавата. Имаше обструкции, че 5 г. е твърде много. Депутати казаха да не е повече от 3 години. Асен Василев се съгласи. Представиха го в Народното събрание и не го приеха тогава. А за инхауса идеята беше промяна в ЗОП, за да се допусне новация на тези привидни договори.

Какво значи "новация"?

Това е правна фигура, която означава прикритото да излезе наяве. С други думи, договорите за доставка на материали и наем на техника, които прикриват реално строителство, да си ги поемат тези "доставчици", заедно с всички гаранции за ново строителство. Това би било добре за "Автомагистрали". Иначе излиза, че тя е лицето, едни хора под формата на доставчици строят, но тя носи отговорност. И ако има нужда от ремонт, години наред "Автомагистрали" ще плаща, което е убийствено несправедливо за държавата. Това беше идеята, мотивирана от икономическа гледна точка. Фирмите бяха съгласни и държавата нямаше да загуби. Всички други опции са неработещи. По същество тези договори са толкова силно обвързващи. Когато са дадени авансите, са сключени анекси, с които още по-силно се обвързват двете страни. Неустойката се вдига в пъти, ако някой се откаже от договора. Ако държавата беше казала, че прекратява договорите, това за фирмите би било чудесно. Те ще осъдят държавата, която ще им плати и неустойки, и съдебни разходи, и всичко.

И какво стана с тези договори?

Нищо не се случи. Тук е големият проблем. Много пъти казвах на Караджов. На 23-ти декември 2021 г. се запознах с него в кабинета му. Беше много лъчезарна среща. Говорихме повече от час - за инхауса, за ТРП, какво сме свършили, какво трябва да свършим. Изрично му казах, че трябва час по-скоро да се предприемат действия по новите процедури за текущите ремонти, тъй като споразуменията бяха с цел да се осигури зимното поддържане, за което имаше осигурено финансиране при служебното правителство. Подсигурихме да се довърши започнатото. Схемата за разплащане на изпълнените работи беше част от стария и една част от новия бюджет, осигурена на порции. Всичко това е изговорено, изписано и подписано. Неговата задача беше без забавяне да стартира новите процедури по ЗОП, за да се застъпят допълнителните споразумения с новите договори.

Да, но ги стартираха едва през април?

Това е фатално забавяне. Непростимо. Караджов вместо да се погрижи за това, започна да се занимава с цирковете - излезе с някакви абсурдни твърдения по мой адрес. Стигна дотам по телевизиите да коментира до такава степен един "инсталиран чиновник" - това са негови думи. А аз съм там с конкурс. Оказа се, че конкурсите нямат абсолютно никаква стойност. Идва някой, маха с малкото си пръстче и ти изчезваш, което е страшно демотивиращо.

А какво ще кажете за тези механизми, за които министър Рашков говори, защото излиза, че парите вече ги няма и тези обекти едва ли ще се изпълнят?

Вижте, абсолютно безумно е да даваш едни пари в аванс и да се биеш в гърдите, че си обезпечил тези обекти. Ако сега бяха на власт ГЕРБ, щяха да кажат, че е криза, че цените са се вдигнали и щяха да поискат индексация. И тези приказки, че цените са фиксирани, тоест фирмите са вързани, се оказват неверни. Сега цената е в пъти повече. Не се дават пари в аванс преди да имаш проект, разрешение за строеж. Хвърляш едни пари небрежно в необозримото бъдеще и чакаш да се свърши работа. В същото време държавата не си е свършила работата. За да се стигне до строителството, минават 2-3 години.

Държавата защитена ли е в тези договори с подизпълнителите на "Автомагистрали"?

Категорично не е защитена с тези застраховки. Ние направихме опит. По инхауса имахме забавяне, имахме основание съгласно застраховката да претендираме. На два пъти направихме опити, на два пъти застрахователят ни отказа.

Защо?

Защото той няма да ти даде ей така пари. Естествено, че банковата гаранция е нещо много по-стабилно и сигурно, но има друго нещо. В тези договори, когато дават аванси, поне да бяха контролирали как се разходват, да имат право на проверки, да искат месечни отчети. Нищо такова няма.  

Но защо няма публичност - не са публикувани от АПИ допълнителните споразумения с фирмите примерно за текущо, аварийно и зимно поддържане. Последните публикувани споразумения по старите договори отпреди дни са без посочени суми, а пък стойността на повечето се увеличава в пъти. Договорите за превъзлагане по инхауса на "Автомагистрали" защо не са публикувани?

Защото в Конституцията пише много неща - имаш право на труд, на свобода на словото, но реално е пожелание. Да не казваме кой как я нарушава. В нашата държава изглежда никой не уважава закона. Стремежът е сякаш да го нагънат така, че да го прескочат. По същия начин е инхаусът. Щом държавата си позволява тези неща, какво да очакваме от всички останали?

Ще проработи ли според Вас предлаганата промяна - този, който получи инхаус договор, да няма право да го превъзлага?

В заварената ситуация аз предложих новация. Нямахме кой знае какъв избор. Не е редно да се възлага инхаус по този начин, защото се заобикалят ЗОП и духът на закона. Изначално, когато е възложено на "Автомагистрали", има становище на АОП, че всичко е наред. Още тогава не е било наред. Интересно е защо договорите за превъзлагане не са ги нарекли за строителство, каквито са, а за доставки на материали и наем на техника? Да, но като сме наели техника, къде са ни хората, които оперират с нея? В "Автомагистрали" няма такъв капацитет.

А кой измисли системата с "Автомагистрали" и подизпълнителите, нали сте били там?

Аз съм била в това дружество тогава (бел. ред. - по времето на управлението на Бойко Борисов), като член на борда обаче. Изпълнителният директор сключва договорите. Член на борда не присъства нито на преговори, нито подписва договори. Като член на борда министър Никoлaй Нaнкoв ме извика и каза: "Разчитам на това нещата да се случват законно". Това беше позивната - да бъда човекът, който да внимава, да се грижи. И така беше. До инхауса. Има личности свестни във всяка партия - и в ГЕРБ, и в ПП, и в ИТН. Има и несвестни. Тогава дружеството се занимаваше само с поддръжка на автомагистралите. Нямаше грандиозни проекти, а ние искахме да се развиваме. Проблемът беше, че дружеството си свършва работата, отчита се пред АПИ и всичко потъва в черна дупка, за да не ти платят. Нещата се задържат с месеци, да не кажа с години. Това продължава и до ден-днешен. Ние имахме официални подизпълнители и беше редно при проблем АПИ на нас да се обадят. Случвало се е да научаваме след подизпълнителя. Той вече е отишъл и копае някъде.

Въпреки това вървеше. Никой не ни е извивал ръце. В началото на декември 2018 г. ни извикаха в министерството и ни казаха, че ще се развиваме, че ще строим "Хемус" до Търново. Имаше готови проекти на лот 1, 2 и 3. Тогава реагирахме, че капацитетът ни не е толкова голям. Не бяхме поемали ново строителство дори на малък участък, а камоли на 134 км магистрала. Тогава министърът каза, че държавата така ще спести пари и време, че ще можем да наваксаме с капацитет, дивидентът ще остане при нас, "Геопланпроект" ще се влее в "Автомагистрали", ще имаме проектанти, поетапно ще се започне лот по лот. Това си е предизвикателство. Никой не е казал, че ще вземем нещо и ще ни накарат да го дадем на фирми, които ни посочат. В крайна сметка който и да е на наше място, няма как да каже "Не". Много бързо започнахме да готвим документи и се подписа първият договор за инхаус. Беличев подписа декларация, че разполага с капацитет - собствена или наета техника. Не е написал, че имаме в наличност. При инхауса се допуска наем, но наем плюс човека, който кара багера, вече е услуга, не наем. Тук е проблемът.

Кога се появиха индикациите, че ще се превъзлага строителство?

Подписахме договора в навечерието на Коледа и Нова година. Никой не е говорил за превъзлагания. Стягахме се за работа. Беличев (бел. ред. - Стоян Беличев, бивш директор на "Автомагистрали") изведнъж започна да става много мълчалив, унил. Често почна да ходи към министерството сам. Аз му казах, че нещо не е ок, че има нещо гнило и е време за оставка. След това излезе записа в "Биволъ", за който подадох сигнал срещу себе си. Махнаха ме. 7 месеца тече разследване за глупости, обяснявай, че нямаш сестра, когато те нарочат. Всичко приключи без резултат.

Можело е просто да назначите работници - с обява в Jobs, че се набират примерно 200 души с различни строителни специалности и умения?

Точно така. Наемаш хората и започваш да работиш. Могло е да стане това. Много неща е могло да се случат, ако е имало волята да се случат по правилния начин. Реално без конкурси едни фирми са получили обекти, но без да носят отговорността на строителя. Много сладко. Получили са аванси още преди да почнат да строят. Държавата не си е свършила работата по отчуждаването, на места проектирането. Тези лотове - 7, 8 и 9, може би като се пенсионирам, ще е готова магистралата. След около 20 години ще са приключили. В строителството винаги възникват усложнения - проблеми с отчуждаванията, открива се пещера, открива се културно-исторически обект. Според мен с разрешението за строеж на лот 4 трябваше да са готови, трябваше да е приключила ревизията на проблемните свлачища и час по-скоро Караджов да е възложил текущото поддържане.

Проверяваните обекти обаче бяха спрени. Не трябваше ли да се строи и проверява едновременно, за да не потънат парите?

Аз не знам Караджов каква проверка прави. Веднъж го чух да казва при Цънцарова, че няма обратна връзка. Чакаше април месец комисия да му излезе със становище. Не чух нищо за тези проверки. Моят апел към него за инхауса беше да продължи тази битка, да вземат решение какво се случва. Ние сме дали предложение, което считаме за най-разумно, целесъобразно, справедливо и евтино, но ако не са съгласни, те можеха да постъпят по друг начин. Паралелно държавата трябваше да продължава ударно да движи процедурите по отчуждаване и одобряване на проекти. Нищо не се случи. Тунелът на Ечемишка трябваше да бъде завършен на 31-ви март. Там си има официален подизпълнител, не прикрит. Фирмата се беше оттеглила, тъй като не получава никакви пари. Никой не иска да работи без да му се плаща. Когато държавата, без значение дали е Борисов или друг, ти възлага нещо и ти го приема след това, не може да ти откаже плащане. Фирмата не е виновна, ако си е изпълнила работата, редно е да й се плати.

Има ли според вас "крадливи" фирми?

Това е манталитет, като вица, че който е бръкнал в меда, гледа да си оближе пръстите. Не го споделям това. Сигурна съм, че големи, известни фирми не биха си рискували авторитета за някакви кокошкарски истории. Особено ако са изсветлени и носят отговорност. Това ми беше сериозен мотив да искам новация. Както и да е, видяхме докъде се докара коалицията и кой кой е в нея. За мен Караджов не беше добър министър. Това, че Слави Трифонов държи на професионалисти, аз някак не го виждам в ръководството на МРРБ и АПИ.

Кои от обектите са спясяеми и кои са в риск, понеже фирмата, в която са отишли парите, ги е потулила и предстои да обяви фалит?

Не мога да отговоря какво може да се спаси, защото минаха месеци, откак не съм в "Автомагистрали", но към онзи момент, когато говорех с Караджов и бях убедена, че ще изчистим всичко, че дружеството ще се стабилизира и държавата няма да загуби, тогава имаше шанс. Ако не на 100%, поне на 90%, защото не се знаеше дали в един момент няма да изчезне нещо. Заявките на всички фирми бяха точно в обратната посока.

Яд ме е, че Караджов пропиля толкова време в реване за пари, в безхаберие да чакаш парламентът да ти одобрява това и онова. Пари имаше по сметката, той можеше частично да разплаща. Можеше тези ЗОП-овски процедури да ги стартира и държавата колкото се може по-скоро да си свърши работата, да излизат разрешенията за строеж за 4-ти и 5-ти лот на АМ "Хемус". Още по времето на Комитова почти всичко беше готово. Защото държавата е като швейцарско сирене. Всичко е в трагично състояние - и мантинели, и маркироки, и асфалт, и свлачища. По АМ "Хемус" има проблеми, по тунели и виадукти, да не говорим за общинските пътища. Но не може още в първата година от мандата да почнеш всичко. Има план, има приоритети. Залагат се срокове и всеки си върши работата всеотдайно, съвестно и качествено - това е вариантът.

Нещата трябва да продължат. Никой не е казал, че спира "Хемус". За да се случи, това са стъпките, трябва да се продължи строителството, разследванията са обект на друга институция. Не трябва да се пречи на строителството, защото законно или не, ако то е качествено, един ден ще е факт. А който е виновен и е нарушил закона, ще си понесе последиците. Много са ме питали за чекмеджетата, аз съм казвала, че чекмеджетата са работа на министър Рашков и разследващите органи. За мен е важно това, за което отговарям. Държавните пари трябва да се оползотворят правилно, без да бъдат ощетени хората. Но когато човек влезе във властта, нещо му става. Разболява се от някаква болест, от която започва да гледа по друг начин на света и на себе си. Това е една специфична височинна болест, при която виждаш изкривено нещата. Изведнъж хората, от които си бил до вчера част, започват да ти се струват едни малки, с нищожни проблеми. Ти изведнъж ставаш голямата работа. После те шляпат един парцал във врата. Идваш си на мястото и разбираш, че си като всички останали. Днес виждаме как две мафии взаимно се обвиняват, че са мафии. Това е жалко, грозно, наистина отвратително. Не знам кой е мафията, но всички правят така, че мафията да спечели, гражданско общество да нямаме, да сме отделни, приведени, всеки да мисли само за себе си, че всичко обществено значимо е кауза пердута.

ОЩЕ: Гроздан Караджов отговори защо е уволнена шефката на "Автомагистрали"

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...