Човекът, подал сигнала срещу шефката на "Автомагистрали": Сбогом и друг път да слушаш

98960
Човекът, подал сигнала срещу шефката на "Автомагистрали": Сбогом и друг път да слушаш
Снимка: Скрийншот/bTV

Николай Едрев, подал сигнала срещу бившата шефка на “Автомгистрали” Десислава Христова, отговори на обвиненията й. В първото си интервю след освобождаването й от поста за Студио Actualno Христова видя финансови интереси, свързани с конкретна фирма, получила солидни аванси за укрепване на свлачища.

Като формална причина за освобождаването си тя посочи уволнението на бившия служител на държавното дружество Николай Едрев. Броени часове след нейното освобождаване, Едрев беше върнат на работа в "Автомагистрали".

"Автомагистрали" връща на работа Николай Едрев, който подаде сигнал срещу директора на фирмата

"Автомагистрали“ ЕАД връща на работа мъжа, който подаде сигнал срещу директора на фирмата Десислава Христова и тя беше освободена...

Каква беше причината за вашето уволнение от госпожа Христова? Верни ли са нейните обвинения, че се нарушил работната дисциплина?

Идвал съм първи на работа и последен съм си тръгвал

"Обвиненията на госпожа Христова, че съм освободен заради нарушаване на трудовата дисциплина не отговарят на истината. Всички могат да потвърдят, че аз съм идвал първи на работа и последен съм си тръгвал. Това може да бъде установено много бързо чрез видеозаписи. Това са някакви нелепи оправдания.

Поисках оставката на Десислава Христова заради нейното участие в “инхаус” процедурите

Моето освобождаване беше породено от това, че поисках оставката на госпожа Христова, след като установих факти и доказателства, които са много притеснителни за мен. Става въпрос за нейно участие в т.нар. процедури "инхаус". Тя е участвала от генезиса на тази схема. Нейните твърдения, че тя не е участвала в това не са верни. През август месец 2018 година се започна процедура по подбор на фирми. Септември месец комисията избра по незнайни критерии списък от 30-тина фирми. С осем от тях са сключени рамкови споразумения още през ноември месец."Инхаусите", сключени с ясното съзнание, че "Автомагистрали" няма нужния капацитет да изпълни не магистрала, а дори външна тоалетна самостоятелно. Ако госпожа Христова твърди, че не е била запозната с "инхауса" и ЗОП, то тогава аз ще я попитам има ли нужната компетентност като юрист, след като е завършила Софийския университет. Аз на няколко пъти съм пробвал компетенциите на госпожа Христова в правото и съм установявал, че те далеч не са такива, за каквито тя претендира. Колкото до обвиненията, че съм се държал като политкомисар, врял съм си носа навсякъде, изисквал съм някакви обяснения и документи - всичко това влиза в моите правомощия съгласно заповед на изпълнителния директор Иван Станчев. С нея беше разпоредено на всички служители на "Автомагистрали" да ми оказват пълно съдействие. В правомощията ми беше да изисквам всякаква информация и документация. Тези обвинения само доказват, че съм си вършил много добре работата и на някои хора това не им харесва, тъй като тези хора стоят зад всички деяния, извършвани в "Автомагистрали" от началото на 2019 година насам. И в момента в "Автомагистрали" има служители, чиито подписи стоят зад всички документи, свързани с "инхаусите".

Има ли финансов интерес зад освобождаването на шефката на "Автомагистрали" - аргументите на Десислава Христова (ВИДЕО)

"Никой не ми каза мотивите за моето освобождаване. Такива не са написани и в протокола за освобождаване, нито съм потърсена за разговор...

Някои от фирмите ще започнат да разказват за договорките и кой как е печелил

Тези колеги може да си мислят, че нямам никаква по-чувствителна информация, но много ще бъдат учудени, когато някои от фирмите започнат да проговарят как в кабинета на Беличев (бел.ред: бивш изпълнителен директор на "Автомагистрали") са се уговаряли нещата кой и как ще спечели. В Европа има специални възможности за защита на служители, които издават началниците си за корупция. За жалост тези норми не са транспонирани още в България, но се надявам скоро да догоним Европа. Госпожа Христова си позволи да ме уволни, защото я посъветвах да си подаде доброволно оставката, преди да я поискам официално. Аз бях назначен в "Автомагистрали" от министър Комитова по препоръка на Министерски съвет и госпожа Христова се водеше само формално мой работодател. Не смятам, че госпожа Христова е освободена заради моето уволнение, но това е една от причините. Тя постъпи много недостойно, когато накара осем инженери да напишат едно писмо, под формата на доклад, с което се иска моето отстраняване. Госпожа Христова е свързана с ДПС и кръга от фирми на ДПС".

Не съм политически обвързан за първи път чух за фирмата “ДЛВ”, когато започнах работа в “Автомагистрали”

Имате ли политически обвързаности?

“Не съм имал политически обвързаности с нито една партия. Аз съм напълно деполитизиран, но не съм аполитичен. Наблюдавам внимателно политическите процеси в страната, но нито една партия не може да ме привлече в редиците си. Аз съм експерт и не желая да се обвързвам с никакви политически формации, тъй като имам определени резерви към тази дейност. Имам и съществен недостатък за тази дейност - не умея да лъжа.”

Бившата шефка на "Автомагистрали" видя политическо задкулисие в освобождаването й (ВИДЕО)

Бившата вече шефка на "Автомагистрали" Десислава Христова видя финансови интереси в освобождаването си, свързани с конкретна фирма, пол...

Познавате ли ръководни лица от фирмата ДЛВ ЕООД?

“За първи път за фирма "ДЛВ" чух, когато започнах работа в "Автомагистрали". В процеса на работата установих, че действително фирмата "ДЛВ" има 10 договора за свлачища, мисля, че са в размер на 61,2 млн. лв. Никога не съм се познавал с някого от "ДЛВ". Нямам информация дали назначеният за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев е свързан с "ДЛВ". Това са медийни твърдения и не съм ги проверявал, не е и моя работа. АПИ е на пряко подчинение на МРРБ и в това си качество се явява само възложител на "Автомагистрали", каквото може да е всяко юридическо лице на територията на страната. Нямам никакво отношение към това и то е изцяло в правомощията на министъра на регионалното развитие. Аз не виждам как може да излезе някаква новина от това. Ако действително председател на Управителния съвет на АПИ е работил преди това в "ДЛВ", формално тук не виждам нищо укоримо. Защото "Автомагистрали има договори с "ДЛВ", а не АПИ. Ако има такива съмнения за обвързаности, те не ме касаят, защото подхождам към всички фирми с еднакъв аршин. Ако някой е извършил нарушение, попада незабавно под ножа. Много хора от служителите в "Автомагистрали" продължават да възпрепятстват промените. Те още си мислят, че промяната е обратима и господин Беличев и господин Нанков (бившият шеф на "Автомагистрали и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще се върнат и те ще продължат да работят по начина, по който обществото знае, че е крайно порочен и корупционен.

Твърденията на госпожа Христова, че ще подаде искания по ЗДОИ до ГДБОП и ДАНС (бел.ред.-дали е разследвана) още веднъж показват, колко дълбоко некомпетентна е тази госпожа. Всеки студент по право или дори обикновен гражданин знае, че това не е обществена информация. Ако иска да пише до арменския поп. Нито една структура няма да й отговори. Госпожата трябва да е наясно, че ако има някаква проверка, разработка или образувано съдебно производство, тя ще бъде извикана и тогава ще разбере в какво качество. Съветвам госпожа Христова да си прочете материалите, които е пропуснала, вместо да обикаля по медиите и да говори врели-некипели. Призовавам я, след като ме обвинява в клевети, да се възползва от законовата рамка, която й дава право да се защити по определения ред.

Твърденията на госпожа Христова, че тя е започнала ревизия на свлачищата, са абсолютни глупости. Лично аз на място установих кои технически задания са неизпълними. След това с инженер Станчев (служител на "Автомагистрали") започнахме ревизия на свлачищата, която доказа, че проектите са действително завишени поне два пъти и могат да претърпят сериозни корекции в посока надолу. Това е една грижливо подготвена схема от господин Беличев и сътрудниците му. Аз съм крайно притеснен от тези 181 млн.лв раздадени за свлачищата, но да оставим службите да си свършат работата. Притесняват ме и раздадените аванси за магистрала "Хемус".

“Сбогом! И друг път да слушаш!”

Уволниха повторно шефката на "Автомагистрали" Десислава Христова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов подписа днес заповед за освобождаване на изпълнителния директо...

Десислава Христова разкри, че е получила съобщение с този текст, изпратено от Николай Едрев. Той потвърди и обясни съобщението с разговор, в който е казал на Десислава Христова, че е в нейн интерес да си подаде оставката, както и в интерес на "Автомагистрали" и МРРБ.

“Винаги съм защитавал интереса на дружеството и на хората, които го управляват. Госпожа Комитова беше готова да я освободи в последния ден на служебния кабинет, но не го направи, защото трябваше да признае, че е извършила огромна грешка с назначаването на Десислава Христова под настояването нейния партньор Тодор Стоянов (бел.ред.- един от организаторите на на протеста пред ДАНС срещу незаконното подслушване ), който се отказа от зам. министерски пост, за да стане тя директор на "Автомагистрали".”

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...