Говорят младите политолози: Чии сметки ще обърка Мустафа Карадайъ?

24890
Говорят младите политолози: Чии сметки ще обърка Мустафа Карадайъ?
Снимка: Марая Цветкова и Илия Елияс

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В навечерието на вота в поредицата представихме коментарите на младите анализатори относно кампаниите на всички политически сили, които според последните социологически данни ще преминат 4-процентовата бариера. Отправяме поглед и към водещите кандидати в битката за президентския пост, а трети в поредицата са двойката Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова.

Разговорът ни по темата е с Марая Цветкова (вляво) - политолог и магистър по “Европейска интеграция и дипломация на ЕС” в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Илия Елияс (вдясно) - политолог и магистър по „Политическа социология” в Алма МатерЕто какво ни отговориха те:

Насочваме вниманието си към битката за „Дондуков 2“, чийто стопанин в момента е Румен Радев. Нека опитаме да направим прогноза още от сега и да си зададем въпроса, който в момента вълнува обществеността – ще се стигне ли до балотаж?

Марая Цветкова: Става все по-трудно да бъде прогнозирано. Отборът на Радев играе за победа на първи тур и всички, които го подкрепят трябва да бъдат наясно, че ако се стигне до втори тур, то нещата не изглеждат толкова сигурни. Мотивацията на противниците на Радев е много по-силна от спокойствието за сигурна победа на онези, които го подкрепят. От опит знаем, че в България когато всичко е ясно, нищо не е ясно.

Илия Елияс: Напълно възможно е да се стигне и до балотаж. Основната причина за това би била не до такава степен силната конкуренция, а дошлите трудности пред служебното правителство назначено от президента Радев. Ако има балотаж, това ще е представено от опозиционерите на Радев като вот на недоверие към линията му, което би изглеждало абсурдно, предвид евентуалната разлика на вота между първия и втория кандидат с 20% .

Въпросът е докъде ще стигнат силите на ДПС не толкова на първи, колкото на втория тур на президентския вот.

Смятате ли, че ролята на Мустафа Карадайъ като кандидат за президент и едновременно с това лидер да ДПС ще увеличи мобилизацията сред електората на партията, предвид че в последните години гласовете за тази политическа сила като че ли се движат в едни и същи граници?

Марая Цветкова: За мен бе предвидимо, че ДПС ще издигне партиен кандидат. От една страна ДПС не подкрепя Радев, а от друга страна изборите 2в1 предопределиха кандидатът да бъде партиен. Мисля си, че чрез тази кандидатура се правят опити за максимално мобилизиране на електорат в България, а и в Турция. Знаем, че турските проправителствени медии удрят едно рамо в кампанията на ДПС и в частност на Мустафа Карадайъ. Целта на упражнението е да се разбере колко гласа могат да бъдат преляти за проф. Анастас Герджиков и оттам да се започнат преговори и с партия ГЕРБ. Ако изборните резултати на ДПС не удовлетворяват основните играчи в партията си мисля, че положението на Мустафа Карадайъ няма да е розово. Ако трябва да влезем в стилистиката на реалити шоу, Мустафа Карадайъ е пратен на елиминационна битка.

Илия Елияс: Не би следвало. Поставянето на лидер на партия на кандидат-президентски пост да е голям залог чисто репутационно за самия кандидат. Това цели да мобилизира електората. ДПС е в лоша кондиция и добрият резултат там е повече от нужен, за да може ДПС да запази позициите, които има и да покаже, че може да издържи тежкия натиск, под който е поставена.

Ако следващият президент не се казва Румен Радев, какъв ще е приноса за това на ДПС и на Карадайъ лично? 

Марая Цветкова: Знаем, че ДПС помогна за издигането на Румен Радев и той стана президент. На тези, които мислят само в бройки гласове, бих казала да задълбочат анализа си. Ако проф. Анастас Герджиков спечели изборите, то ролята на ДПС няма да е несъществена, а напротив. Знаем, че Движението много успешно се мобилизира, когато някой публично реши да разклати образа на пазител на етническия мир. Президентът Румен Радев го направи и това даде формален повод за открита игра срещу него.

Илия Елияс: Не мисля, че някой друг освен Румен Радев може да промени името на следващия президент. Най-хубавият сценарий за Радев би бил заявена подкрепа на ДПС за неговия опонент на балотажа. Като, ако се стигне до балотаж, то най-вероятно той ще е между Радев и Герджиков. Подкрепа на ДСП за Герджиков би означавало огромна мобилизация в полза на Радев. При теоретична ситуация, в която Радев да не е президент, това кардинално променя картината в страната и по-лош сценарий от това за неговите опоненти няма, поради възможността за много по мащабни политически действия.

 

Припомнете си какво споделиха младите анализатори за кампанията на Румен Радев ТУК. Вижте и какви са оценките на шансовете на проф. Анастас Гердиков ТУК.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Министър Павлова: Законност и справедливост не са кухи фрази

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика