Говорят младите политолози: Ще изстине ли столът на Радев на "Дондуков 2"?

32964
Говорят младите политолози: Ще изстине ли столът на Радев на "Дондуков 2"?
Снимка: Атанас Радев и Теодора Йовчева

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В навечерието на вота в поредицата представихме коментарите на младите анализатори относно кампаниите на всички политически сили, които според последните социологически данни ще преминат 4-процентовата бариера. Отправяме поглед и към водещите кандидати в битката за президентския пост, а първи в поредицата е настоящия президент Румен Радев.

Разговорът ни по темата е с Атанас Радев (вляво) - политолог и заместник-председател на Студентския клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски и д-р Теодора Йовчева - доктор по политология в Алма матер и представител на Europe Elects за България, участник в редица междунардни изследвания за партийното финансиране. Ето какво ни отговориха те:

Насочваме вниманието си към битката за „Дондуков 2“, чийто стопанин в момента е Румен Радев. Нека опитаме да направим прогноза още от сега и да си зададем въпроса, който в момента вълнува обществеността – ще се стигне ли до балотаж?

Атанас Радев: Президентът Стоянов прави едно обръщение на VIII национална конференция на СДС – 19 март 1996г., в което поставя ясно очертание за същността на президентската институция: „Истината е, че президентът на републиката, както в шаха, може да се движи само в едно определно от Конституцията поле. Ако той е добър шахматист, може да постигне блестящи резултати в рамките на правомошията, които има“. Изхождайки от тук можем да кажем, че президентът Радев има добри позиции към момента – поставен е във фокуса на вниманието от началото на годината като човекът, който държи кормилото на държавата. Краткосрочните успехи на първия кабинет на Стефан Янев и високите нива на обществено одобрение от страна на българските граждани, подкрепят тезата ми за добрата му позиция. Но това според мен не гарантира преизбирането му на първи тур, тъй като трябва да има избирателна активност по-висока от 50% и победителят трябва да има 50%+1 от подадените гласове. Съгласно прогнозите се очаква избирателна активност от около 54%, но да не пропускаме, че имаме още кандидати, които размиват гласовете. Макар и с малка разлика, балотажът е гарантиран.

Теодора Йовчева: Засега социологическите проучвания показват, че балотаж се очертава. Въпросът за избирателната активност е ключов в този момент, защото той ще повлияе в голяма степен на това дали ще има балотаж или не. Ръстът на случаи на ковид, както и машинното гласуване – този път усложнено са фактори, които могат да поднесат изненади. Тук е важно да отбележим, че при машинното гласуване ще има три варианта на избор и невъзможност за корекция, ако избраната опция е завършена. Това потенциално може да обърка по-възрастните избиратели като ги подведе да изберат първо да гласуват на единия вид избори, а след това на другия. Този фактор не бива да се подценява, когато анализираме избирателната активност.

Балотажът на 21 ноември е абсолютно сигурен, смятат младите анализатори.

 

Смятате ли, че всички преплитащи се кризи изиграват лоша шега на Радев и има ли достатъчно време до изборите те да успеят да го повалят?

Атанас Радев: Няма как да не повлият върху резултата му, но трябва да се има предвид, че останалите канидати не успяха да се позиционират като негова алтернатива. Сякаш юмрука му от 2020 г. се подава иззад ъгъла и го пази от всички грешки до момента. Действията от средата на мандата му подкрепят неговата позиция и действия от протестите през 2020 г., не бива да пропускаме пресичането на пропротестната и пропрезидентската линия именно в полето на Румен Радев.

Теодора Йовчева: Радев стартира с доста висок рейтинг и настоящите кризи почти не успяват да го засегнат. Това може да се дължи както на факта, че неговите опоненти не се възползваха пълноценно от кризите, за да го атакуват, така и от това, че недоволството срещу зелените сертификати се насочи в много по-голяма степен към здравния министър Стойчо Кацаров отколкото към Радев.

Противоречиви са прогнозите относно това дали съчетанието от трудностите пред служебното правителство и липсата на по-солидни кандидати ще изиграят лоша шега на президента Радев.

 

Какво вещае евентуалното преизбиране на Радев – към него са отправени критиките, че не е успял да изиграе ролята си на медиатор в процеса по съставянето на правителство в последните два парламента, от друга страна обаче за мнозина той е символ на започналата и необратима вече промяна?

Атанас Радев: Именно, вие го казахте - президентът Радев се превърна в „символ на промяната“. С тази уговорка, че президентска институция не разполага с ресурса да направи тази промяна, тя може да бъде гарант за нея като подкрепи диалога и сътрудничеството между партиите на промята - това, което Радев не успя да направи в 45-ия и 46-ия парламент. Той се дистанцира, за да може да запази чистота на авторитета си от квалификации като „архитект“ на новата коалиция. Според мен това е вече липса на държавническа мисъл и визия за бъдещето на България. Сами виждаме поредицата от кризи и нуждата от редовно правителство, което да носи пряката политическа отговорност. Правителство, върху което да бъде упражняван парламентарен и граждански контрол.

Теодора Йовчева: Преизбирането на Радев, както и на всеки действащ политик, вещае още от същото. Критиките към него за несъставянето на правителство са основно заради изразената му политическа позиция, с която той подкрепя определени сили и опонира на други. Президентът реално няма никаква свобода на действие при връчването на първия и втория мандат, а само задвижва механизма. С третия мандат обаче той може да покаже политическа далновидност. Радев избра да покаже лоялност към БСП, защото виждаше, че без подкрепата на ИТН или ГЕРБ-СДС правителство не можеше да се състави.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика