Говорят младите политолози: Може ли проф. Герджиков да бъде обединител на нацията?

27255
Говорят младите политолози: Може ли проф. Герджиков да бъде обединител на нацията?
Снимка: Николина Стратиева и Стойчо Велев

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В навечерието на вота в поредицата представихме коментарите на младите анализатори относно кампаниите на всички политически сили, които според последните социологически данни ще преминат 4-процентовата бариера. Отправяме поглед и към водещите кандидати в битката за президентския пост, а втори в поредицата са двойката проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева.

Разговорът ни по темата е с Николина Стратиева (вляво) - политолог и председател на Студентски клуб “ЕГО Политико” към Университета за национално и световно стопанство и Стойчо Велев (вдясно) - юрист и понастоящем част от магистърската програма ‘‘Европейска политика и общество‘‘ на Карловият университет, Прага. Ето какво ни отговориха те:

Насочваме вниманието си към битката за „Дондуков 2“, чийто стопанин в момента е Румен Радев. Нека опитаме да направим прогноза още от сега и да си зададем въпроса, който в момента вълнува обществеността – ще се стигне ли до балотаж?

Николина Стратиева: Преди няколко месеца Румен Радев изглеждаше непобедим. Неговият служебен кабинет имаше висока подкрепа, което му даваше силни позиции и в един момент победата му наистина изглеждаше сигурна. След издигането на кандидатура като Анастас Герджиков, нещата потръгнаха в друга посока, появи се алтернатива. Наблюдаме два основни фактора, които могат да повлияят на изборите. Първият е кризата със здравеопазването -  фактор, който преди година например оказа голямо влияние на президентските избори в САЩ. Вторият фактор е избирателната активност, но по всяка вероятност се очертава да има балотаж.

Стойчо Велев: Макар настоящият президент да води убедително според социологическите проучвания, имиджът му страда с наближаването на изборния ден. Негативните настроения спрямо налаганите мерки от служебния кабинет, съпътстващи задълбочаващата се здравна криза, неизбежно се отразяват и на рейтинга на Радев. От друга страна, въздържането на президента от дебат с неговите преки опоненти определено има своите ползи, тъй като това ограничава допълнително политическата легитимност на техните кандидатури. По всичко изглежда, че малко няма да достигне на държавния глава да затвори надпреварата още на първи тур, което в противоположния лагер ще бъде посрещнато с известна доза ентусиазъм. Неговата продължителност обаче по всяка вероятност ще бъде краткотрайна.

Младите анализатори изразиха очакванията си за балотаж на 21 ноември.

 

Смятате ли, че фигурата на проф. Анастас Герджиков ще успее да консолидира широк кръг хора, които едновременно представляват и по-висшите, и по-средните класи от обществото ни, така да се каже ще успее да събере тази широка подкрепа?

Николина Стратиева: Фигурата на проф. Герджиков не е партийна и името му не е било намесвано в политиката преди кандидатурата му за президент. Това му носи ползи, защото е неопетнен и голяма част от избирателите биха гласували за него заради академичните му успехи. Престижната му длъжност в най-голямото висше училище у нас със сигурност ще му донесе подрепа както от академичните среди, така и от висшата и средната класа в обществото.

Стойчо Велев: Президентската надпревара носи своите оттенъци и обществото се ангажира с нея по различен начин, отколкото с парламентарните избори. В този контекст електоратът по-скоро ще се води от своите политически предпочитания и персонално отношение спрямо кандидатите, отколкото да прави преценка на базата на своя социален и икономически статус. В този смисъл проф. Герджиков би консолидирал електоратът на ГЕРБ редом със симпатизанти на други политически формации, недолюбващи настоящия президент, но постигането на по-мащабно обединение към момента изглежда трудна задача.

Ако следващия президент се казва Анастас Герджиков, какво прогнозирате да се случи в най-кратки срокове?

Николина Стратиева: Има голяма вероятност едно от първите решения да бъде свикване на Националния оперативен щаб. Пандемията от Covid-19 се очертава да бъде основна тема в близките месеци. Другата главна тема - съставяне на ревовно правителство. Проф. Герджиков би направил всичко, за да постигне това, което Румен Радев не успя. Ще има и множество опити за обединение на нацията, която в днешни дни изглежда силно разединена, а критиките за това не са към друг, а именно към Радев.

Стойчо Велев: Бидейки кандидат, който в продължение на впечатляващата си кариера се е въздържал от асоцииране с политически проекти, проф. Герджиков по-всяка вероятност комфортно би се вписал в ролята на държавен глава. В такъв сценарий повече от логично е да очакваме неговото дистанциране от ГЕРБ, тъй като политическите зависимости не би трябвало да са му присъщи. Няма защо това да буди притеснения у Борисов и колегите му, тъй като всяка алтернатива на Румен Радев, дори не непременно приближена до ГЕРБ, какъвто именно е проф. Герджиков, е повече от добре дошла за бившите управляващи. При евентуална негова победа по-скоро очаквам известно затишие, граничещо със статичност от ,,Дондуков 2‘‘, особено в контекста на предстоящи продължителните преговори за кабинет, които да ангажират публичното внимание. От друга страна, ако победител бе вътрешнопартиен кандидат на ГЕРБ, със сигурност щеше да витае усещането за мъст и реваншизъм. Сериозният обществен авторитет, на който се радва проф. Герджиков обаче, сякаш не би му позволил да поеме в тази посока.

Припомнете си какво споделиха младите анализатори за кампанията на Румен Радев ТУК.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика